Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
7. 2. 2015,
11.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Marc Marquez Dani Pedrosa Valentino Rossi Jorge Lorenzo MotoGP

Sobota, 7. 2. 2015, 11.12

8 let

Marquez zrušil rekord na pripravah, kaj bo šele med sezono?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Marc Marquez se je na prvih letošnjih predsezonskih testiranjih kraljevskega razreda v Sepangu kot prvi dirkač na malezijski stezi s tovarniško Hondo spustil pod mejo 1:59.

Nov mejnik v Sepangu, kjer bo letos 25. oktobra predzadnja dirka sezone MotoGP, je po Marquezovem briljantnem krogu 1:58,867.

"Občutek je bil super in nisem pričakoval tega časa, še posebej ne po prvem dnevu, ker je imela steza več grbin kot lani. A v petek dopoldne sem v tretjem poskusu videl, da je rahlo oblačno, temperatura je bila popolna in te tri dni ni bilo dežja. To mi je koristilo. Steza je bila hitrejša kot ponavadi in zaradi teh razlogov sem dosegel ta čas. Ko sem videl 1:58, sem bil zelo vesel. A potem sem se ustavil v garaži, da bi se ohladil, ker sem mislil, da po 1:58 pride padec," je svoj rekordni dosežek za crash.net pokomentiral Marc Marquez.

Tudi Dani Pedrosa je postregel z vrhunskim rezultatom – 1:59,006, kar je bilo le 0,139 počasneje od Marqueza. "Vedel sem, da bi se tudi sam lahko spustil pod 1:59, a sem imel en strašljiv trenutek in malce izgubil. A kakorkoli že, presenečen sem bil, da sem ta krog končal okoli 1:59. Bil sem navdušen nad tem, kako hitro smo se peljali," se je za crash.net muzal Dani Pedrosa.

Nad predstavama obeh tovarniških dirkačev Honde je bil navdušen tudi Yamahin tovarniški dirkač Valentino Rossi, ki je za crash.net dejal: "Na finalu testiranj so bile zelo dobre razmere za dirkanje za vse. A odpeljati krog 1:58,8 … Mislim, da je Marquez prvi, ki je zmogel 1:58. Zelo prepričljiv pa je bil z 1:59,0 tudi Pedrosa, zato mislim, da bo Dani letos močnejši kot lani. Moj čas kroga – 1:59,4 – je moj najboljši v Sepangu, kar je pozitivno."

Marquez eksploziven, Pedrosa mojster serije krogov

Lorenzo je na testih v Sepangu postavil peti čas – 1:59,624, a kljub temu ni bil razočaran, kar je razkril za crash.net: "Mislim, da so v petek zjutraj vsi skušali odpeljati svoj najhitrejši krog in vsak je uporabil dva para gum. Moj hiter krog ni bil tako eksploziven kot Hondin. Videti je bilo tako kot lani, ko je Marc osvojil najboljši štartni položaj. V petek je bila steza resnično hitra, a ne zame. Ko sem poskušal odpeljati zelo hiter krog, sem imel težave pri zaviranju, ki so bile podobne četrtkovim. Izboljšali smo nastavitve za zaviranje, a nismo več imeli novih gum, da bi lahko izboljšali čas kroga."

Marquez je v Sepangu pokazal svoj potencial, s katerim bi lahko letos kraljeval na kvalifikacijah, ko je treba biti eksplozivno hiter v enem samem krogu. A na dirkah, kjer se bo odločalo o svetovnem prvaku, bi bil lahko največja grožnja zanj moštveni kolega Dani Pedrosa. Ta je bil na malezijski stezi najmočnejši, ko so fantje odpeljali simulacije dirk. Pedrosa se je desetkrat spustil pod 2:01, medtem ko sta se Marquez in Lorenzo po petkrat, Rossi pa samo dvakrat. Danijev povprečen čas v daljši seriji krogov je bil 2:00,996, Lorenzov 2:01,116, Marquezov 2:01,180, Rossijev pa 2:02,110.

"Nisem vedel, kaj naj pričakujem od simulacije dirke, zato sem preprosto šel na stezo in skušal ujeti dober ritem. Mislim, da so bili časi krogov dokaj dobri, a sem na motorju samo poskušal dobiti tiste prave občutke. Po šestih ali sedmih krogih sem bolj ali manj razumel motor. Še bolj moram delati pri svojih hitrih krogih, se izogniti drugi štartni vrsti in ne izgubljati v zadnjem delu dirke," je povedal zmagovalec simulacije dirke v Sepangu.

Rossi zadovoljen z izkupičkom v Sepangu

Marquez ni bil razočaran, ker je bil v simulaciji dirke samo tretji: "Težko je primerjati simulacije dirk, ker jo je Dani odpeljal ob 13.00, jaz pa ob 14.30. Temperature torej niso bile enake. A Dani je bil najhitrejši na simulaciji dirke. Kljub temu sem vesel. Moramo še izboljšati drugi del simulacije ali morda srednji del. Na začetku in na koncu sem bil močan, v srednjem delu pa sem se mučil."

"Marquez je imel na simulaciji dirke slabše razmere za dirkanje, saj je bilo bolj vroče. Jaz, Jorge in Dani smo simulacijo dirke opravili v podobnem trenutku in najboljši je bil Dani. Očitno ima Honda prednost v enem samem krogu in prvem delu dirke. Če bi bila dirka danes, mislim, da bi Honda zmagala. A mi nismo preveč oddaljeni. Naša dirkaška predstava je pozitivna, a vemo, da moramo nadaljevati delo na motorju, če se bomo hoteli boriti s Hondo," je svoj pogled na simulacije dirk razložil Rossi.

Lorenzo je bil prepričan, da je njegova simulacija dokaz, da je Yamaha napredovala: "Dirka ima 20 krogov in nemogoče je redno postavljati čase okoli 1:58 ali 1:59. Ritem na dirki bo 2:00. V 14 krogov dolgi simulaciji dirke sem petkrat peljal 2:00, kar kaže, da bi se lahko boril za zmago. Seveda bi bil rad Hondam bližje v enem samem hitrem krogu, a tokrat so bili pač oni bolj eksplozivni. Tega, da bi petkrat peljal 2:00, mi ni uspelo še nikoli."

Marquez, Pedrosa, Rossi in Lorenzo, ki se bodo letos v kraljevskem razredu pomerili za naslov svetovnega prvaka, bodo spet aktivni med 23. in 25. februarjem, ko bo Sepang v Maleziji gostil druga letošnja predsezonska testiranja.

Ne spreglejte