Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
12. 3. 2016,
9.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Lewis Hamilton John Surtees

Sobota, 12. 3. 2016, 9.47

6 let, 6 mesecev

''Lewis Hamilton, kot svetovni prvak nosiš veliko odgovornost!''

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avtomotolegenda John Surtees je svetovnega prvaka formule 1 Lewisa Hamiltona pozval k vnovičnemu razmisleku glede naprave za zaščito dirkačeve glave.

Mercedesov dirkač formule 1 Lewis Hamilton je prototip naprave, ki naj bi v prihodnje varovala dirkačevo glavo pred različnimi zunanjimi vplivi (kotaleča kolesa, leteči odpadli kosi dirkalnikov, dirkalniki) opisal kot grdo in rekel, da je ne bo uporabljal, če mu ne bo treba. Povedal je še, da upa, da bo ob morebitni njeni uveljavitvi imel vsak dirkač možnost izbire in da ne bo del obvezne opreme.

Na razmišljanje Britanca se je ostro odzval njegov rojak, 82-letni John Surtees, ki je edini dirkač v zgodovini, ki je osvojil naslov svetovnega prvaka v formuli 1 in v svetovnem motociklističnem prvenstvu. Leta 2009 je na dirki formule 2 v Brands Hatchu izgubil svojega 18-letnega sina Henryja Surteesa, ki ga je v glavo zadelo kotaleče kolo.

"Izguba sina Henryja je bila zame velika tragedija. To bi lahko zagotovo preprečili z razvojem takšne naprave. Spoštujem Lewisovo začetno reakcijo, ker bi sam bil isti, če bi še dirkal. A Hamilton bi morda moral malo bolj razmisliti o 'halo' napravi in prevzeti odgovornost, ki jo ima kot svetovni prvak," je za The Telegraph povedal John Surtees.

Avtomotošport je v zadnjem času izgubil dva dirkača. Na dirki formule 1 se je leta 2014 hudo ponesrečil Jules Bianchi, ki se je z glavo silovito zaletel v avtodvigalo ob stezi. Devet mesecev pozneje je umrl za posledicami nesreče.

Lani je v ameriški seriji IndyCar življenje izgubil nekdanji dirkač formule 1 Justin Wilson, v njegovo glavo je priletel odpadli kos tekmečevega dirkalnika. Obe nesreči sta pospešili razvoj naprave za zaščito dirkačeve glave. Mednarodna avtomobilistična zveza intenzivno dela na tem, da bi jo uveljavili že s prihodnjo sezono.

"Včasih je treba spremembe vsiliti. To bi lahko naredila krovna zveza," je še pribil John Surtees.

Hamiltonovi kritiki naprave za zaščito dirkačeve glave se je pridružil tudi Nico Hulkenberg. Nico Rosberg, Sebastian Vettel in Kimi Raikkonen pa so pozvali, naj najprej razvijejo prototip naprave in ga kot obvezno opremo uveljavijo v prihodnji sezoni.

Naprava za zaščito dirkačeve glave, ki jo s pomočjo moštev razvija FIA, ima tudi šibke točke. Dirkač bo ranljiv s strani, kjer bo še zmeraj zevala luknja. Stoodstotno zaščito bi dirkačevi glavi omogočil samo zaprt kokpit, kot ga imajo nadzvočna letala. V svoji viziji formule 1 ga je pred šestimi leti predstavil Red Bull.

Ne spreglejte