Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 9. 2019,
16.44

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Charles Leclerc Ferrari Mercedes Lewis Hamilton Valtteri Bottas Monza

Nedelja, 8. 9. 2019, 16.44

4 leta, 7 mesecev

VN Italije, dirka

Leclerc slavil tudi v Monzi, Ferrarijevi navijači noreli od veselja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Charlec Leclerc Monza | Charles Leclerc je dobil še drugo dirko zapored in v Monzi navdušil navijače Ferrarija, ki so domačo zmago rdečih čakali vse od leta 2010. | Foto Reuters

Charles Leclerc je dobil še drugo dirko zapored in v Monzi navdušil navijače Ferrarija, ki so domačo zmago rdečih čakali vse od leta 2010.

Foto: Reuters

Na dirki svetovnega prvenstva formule 1 v italijanski Monzi je zmagal Monačan Charles Leclerc (Ferrari), ki je tako slavil še na drugi zaporedni dirki v sezoni. Na drugem in tretjem mestu sta končala voznika Mercedesa Finec Valtteri Bottas in Britanec Lewis Hamilton.

V skupnem seštevku SP je v vodstvu ostal Hamilton, nekoliko se mu je približal Bottas, na tretjem mestu je ostal danes šele osmi Nizozemec Max Verstappen (Red Bull). Današnji zmagovalec pa je v seštevku prehitel tekmeca v Ferrariju Nemca Sebastiana Vettla, ki je tokrat ostal brez točk, ter je zdaj četrti. Hamilton ima 284 točk, Bottas 221, Verstappen 185, Leclerc pa je s 182 že tik za njim. Vettel je ostal pri 169.

Leclerc je dosegel svojo drugo zmago v formuli 1, obenem pa poskrbel za prvi Ferrarijev uspeh v Monzi po letu 2010. Monačan postaja vroče ime formule 1. Pred desetimi dnevi še ni imel zmage v tem tekmovanju, zdaj ima dve in je na najboljši poti, da postane up za prihodnost rdečih iz Maranella, tudi tokrat je povsem zasenčil izkušenega nemškega sotekmovalca Vettla, ki spet ni imel najboljšega dne in je po številnih težavah dirko končal le na 13. mestu.

Za zmago se je moral krepko potruditi

Za zmago v Monzi, ki je navdušila tisoče navijačev moštva z vzpenjajočim se konjičkom, pa se je moral Monačan krepko potruditi. Po dirki je priznal, da še nikoli ni bi tako utrujen, a je bil obenem navdušen zaradi odličnega vzdušja in reakcije občinstva.

"Kakšna dirka. Še nikoli nisem bil tako izmučen. Bilo je izjemno naporno, toda po drugi strani so se mi izpolnile sanje. Zmagati pred takšno množico navijačev - to je nekaj najlepšega," je bil navdušen dirkač iz Monaka.

Mercedesova dirkača pa sta bila tokrat v vlogi zasledovalcev in lovcev. V večjem delu dirke predvsem Hamilton, ki je tekmeca prisilil, v vožnjo na robu in tudi prek roba steze, po enem od dotikov obeh dirkačev, ko je moral Hamilton zapeljati na travo, je vodstvo tekmovanja Leclerca tudi opozorilo na nešportno obnašanje. A voznik Ferrarija je odbil vse napade, pri postanku v boksih pa je na stezi ostal nekaj krogov dlje in se vrnil pred Hamiltonom.

Hamilton izgubljal zaradi obrabljenih pnevmatik

Ko je Britancu v zadnjem delu dirke zagodla oprema oziroma so se preveč obrabile pnevmatike, zaradi česar je moral pred koncem še enkrat do mehanikov, je na sceno vstopil še Bottas. Ta je svojega moštvenega sotekmovalca prehitel deset krogov pred koncem, ko je Hamilton zaradi slabih pnevmatik naredil napako pri zaviranju. Kot lovec je prevzel Hamiltonovo vlogo, bil tudi blizu, čeprav za Leclerca ni bil tako nevaren. A vendarle ne dovolj, da bi lahko napadel za vodstvo. Britanec pa je na koncu za majhno tolažbo iztržil vsaj najhitrejši krog in dodatno točko v SP.

"Čestitke Ferrariju in Charlesu, opravili so odlično delo. Z Valtterijem sva ga dobro lovila in ustvarjala pritisk, toda moje gume so bile na koncu popolnoma uničene," je dejal Hamilton, tudi Bottas pa si in imel česa očitati: "Izčrpan sem. Dal sem vse od sebe, a to je bilo največ, kar je bilo mogoče."

Vettel se je spopadal s številnimi težavami

Medtem ko so navijači navdušeno pozdravljali zmagovalca, je povsem drugačne volje dirko končal Vettel. Že izhodišče ni bilo najboljše, saj je bil v kvalifikacijah četrti (zmagal je Leclerc). Na dirki pa je nato zavrtel v zavoju Ascari, se pri vračanju na stezo neprevidno skoraj zaletel v Lanca Strolla, moral zamenjati prednje krilce in dobil še desetsekundno kazen zaradi nevarne vožnje, kar mu je na koncu prineslo zelo skromno 13. mesto.

V ozadju razburljivega boja za stopničke so do točk privozili še Daniel Ricciardo in Nico Hulkenberg z renaultoma, Red Bullov novinec Alex Albon, Sergio Perez (Force India), Max Verstappen (Red Bull), domačin Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) in Lando Norris (McLaren). Verstappen je sicer zaradi menjave menjalnika začel šele z 19. mesta.

Sezona formule 1 se bo s 15. preizkušnjo nadaljevala čez dva tedna v Singapurju.

Izidi (53 krogov, 306,720 km):

 1. Charles Leclerc (Mon/Ferrari)       1:15:26,665

(povp. hitrost: 245,376 km/h)

 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)          + 0,835

 3. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)            35,199

 4. Daniel Ricciardo (Avs/Renault)           45,515

 5. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)            58,165

 6. Alexander Albon (Taj/Red Bull)           59,315

 7. Sergio Perez (Meh/Racing Point)        1:13,802

 8. Max Verstappen (Niz/Red Bull)          1:14,492

 9. Antonio Giovinazzi (Ita/Alfa Romeo)    1 krog

10. Lando Norris (VBr/McLaren)             1 krog

...

- najhitrejši krog:

Lewis Hamilton (VBr/Mercedes, 51. krog)


SP skupno (14):

- dirkači:

 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes                  284

 2. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes                 221

 3. Max Verstappen (Niz/Red Bull                  185

 4. Charles Leclerc (Mon/Ferrari                  182

 5. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari                 169

 6. Pierre Gasly (Fra/Toro Rosso/Red Bull)         65

 7. Carlos Sainz ml. (Špa/McLaren                  58

 8. Daniel Ricciardo (Avs/Renault                  34

 9. Alexander Albon (Taj/Red Bull/Toro Rosso)      34

10. Danil Kvjat (Rus/Toro Rosso)                   33

...

- konstruktorji:

 1. Mercedes     505

 2. Ferrari      351

 3. Red Bull     266

 4. McLaren       83

 5. Renault       65

 6. Toro Rosso    51

 7. Racing Point  46

 8. Alfa Romeo    34

 9. Haas          26

10. Williams       1

Preberite še:

Charles Leclerc
Sportal Leclerc dobil kaotične kvalifikacije v Monzi
Ne spreglejte