Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
29. 3. 2015,
21.17

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Valentino Rossi Ducati Marc Marquez

Nedelja, 29. 3. 2015, 21.17

3 leta, 2 meseca

Italija dvakrat pretresena: zjutraj jo je udaril Ferrari, zvečer Valentino Rossi

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Italijani si še niso povsem opomogli od zmage Sebastiana Vettla s Ferrarijem v Maleziji, že jih udarila nova lepa novica: prvo dirko sezone MotoGP v Katarju je dobil Valentino Rossi.

Valentino Rossi je na prvi dirki sezone MotoGP v Katarju uprizoril epsko prerivanje z ducatijema in moštvenim kolegom pri Yamahi Jorgejem Lorenzom ter s slastno zmago štartal v prvenstvo 2015. Italijan na stezi sredi puščave pod reflektorji ni spadal v ožji krog favoritov za zmago, saj si je na kvalifikacijah pridirkal skromen osmi položaj. Še slabše mu je kazalo na začetku dirke, ko je padel na deseto mesto. A nato je postregel z uspešnim plezanjem po lestvici in se v drugem delu dirke priključil vodilni skupini dveh ducatistov Andrei Doviziosu in Andrei Iannonenju ter moštvenemu kolegu Jorgeju Lorenzu. Večino dirke sta se v vodstvu izmenjavala Dovizioso in Lorenzo, vendar je imel zadnjo besedo Rossi. Valentino je najprej obračunal z Lorenzom in Iannonejem, nato pa sta se za zmago udarila z Doviziosom. Močnejši je bil Rossi, ki je po 22 krogih dirkanja (118,36 km) rojaka ugnal za slabi dve desetinki sekunde (0,174).

Ducati je skonstruiral strupenjačo, polomija Honde

Od veselja pa niso skakali samo pri tovarniški Yamahi, temveč tudi pri tovarniškem Ducatiju, ki je z novim motociklom GP15 potrdil kvalitativen preskok. Ducati res mora imeti konkurenčen motor, saj sta se z najboljšimi prerivala Dovizioso in Iannone, ki sicer ne spadata med top dirkače kraljevskega razreda. Ker je bil Ducati v igri za zmago, ker je osvojil dvojne stopničke (drugi Dovizioso, tretji Iannone) in dosegel najboljši štartni položaj, se bo morda letos celo boril za naslov svetovnega prvaka. V elitnem razredu MotoGP že dolgo dolgo nismo videli, da bi si celoten zmagovalni oder prisvojili Italijani. In ne le to: na stopničkah je bil Ducati, ki ima v Italiji med motociklisti status žive legende, podobno kot ga ima Ferrari med avtomobilisti. Italijani so danes imeli celodnevni praznik, saj je že zjutraj v Maleziji s Ferrarijem v formuli 1 zmagal Sebastian Vettel.

Popoln polom pa so v Katarju doživeli Španci, ki so v kraljevskem razredu prevladovali v zadnjem času. Lorenzo je izpustil realno priložnost za zmago in obtičal pod stopničkami. Branilec naslova svetovnega prvaka Marc Marquez je naredil veliko napako na štartu dirke in padel na zadnje, 25. mesto. Čeprav se je s svojim talentom prerinil naprej, pa mu je za kaj več kot peto mesto zmajkalo časa. Njegov moštveni kolega Dani Pedrosa je bil skromen šesti. Tovarniška Honda je torej bila šele tretji konstruktor na dirki v Katarju, čeprav je dirko začela z dvema dirkačema v prvi štartni vrsti. Seveda nikoli ne bomo vedeli, ali bi Marquez zmagal, če si ne bi privoščil usodne napake. A na naslednji dirki v ameriškem Austinu bo zagotovo poskušal dokazati, da ima Honda material za zmagovanje in da je imel v Katarju samo slab trenutek.

Ne spreglejte