Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
13. 9. 2014,
8.28

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Lotus Sauber

Sobota, 13. 9. 2014, 8.28

4 leta, 10 mesecev

Hvala bogu, da sem prodal moštvo formule 1!

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Malezijski bogataš Tony Fernades je doživel veliko olajšanje, ko je pred kratkim prodal moštvo formule 1 Caterham, svoje poteze pa ne obžaluje.

Tony Fernandes, ki je lastnik letalske družbe AirAsia, je ekipo f1 prodal skrivnostnemu konzorciju vlagateljev iz Švice in Bližnjega vzhoda.

''Da, veliko olajšanje je bilo, ko sem prodal moštvo f1. Nič ni narobe, če poskušaš in ti ne uspe. V formuli 1 sem se naučil, kako se stvari ne dela. Priznam, da sem se premalo osredotočil na Caterham, a tudi prepiranje z Lotusom glede imena nam je zelo škodilo. Tega nikomur nisem rekel, a ostal je občutek, da je bila formula 1 zelo grda in maščevalna. Caterham nikoli ni resnično napredoval, mnogo naložb se ni obrestovalo in vsak dan je bilo težje, je za Independent naštel razloge za prodajo moštva formule 1 Tony Fernandes.

Vizija nekdanjega predsednika FIA Maxa Mosleyja, da bi obrzdali stroške in rešili majhna moštva, se ni nikoli uresničila, zato cvetijo velika moštva, majhna pa so na robu preživetja. ''Vsako moštvo je govorilo, da moramo delati skupaj, a to se nikoli ni zgodilo. Zato moraš dvigniti roke in reči: 'Poraženi smo. To nima več nikakršnega smisla,''' je po izobešanju bele zastave v f1 razložil malezijski bogataš, ki pa še naprej ostaja povezan z dirkaškim športom: še naprej bo finančno podpiral svoje moštvo v GP2 in Moto2.

Bistvena razlika med nogometom in f1 je delitev denarne pogače

Fernades pa je presrečen, ker je leta 2011 od šefa formule 1 Bernieja Ecclestona za 35 milijonov funtov odkupil 66 odstotkov angleškega nogometnega moštva Queens Park Rangers, ki se je letos spet prebil v elitno angleško premier league. In kmalu spoznal, da nogometni finančni model deluje pregledno in da so vsi sodelujoči zadovoljni z izplenom: ''Ali si moštvo na vrhu razpredelnice ali pa moštvo na dnu, zaslužiš dovolj denarja, da preživiš. In to je bistvena razlika med nogometom in formulo 1. V nogometu je dilaog boljši. Gre za generalno razumevanje, da smo vsi v istem športu.''

Čeprav so hirajoči Caterham kupili vlagatelji iz Švice in Bližnjega vzhoda, pa to sploh ni zagotovilo, da bo preživel v formuli 1. Mogoče ga ne bo več že v prihodnji sezoni. Nič bolj rožnato ni pri ekipi Marussia, ki je v ruski lasti. Razmere so tako hude, da je moštvo poskušalo za VN Belgije prodati sedež Maxa Chiltona. Načrtovano je bilo, da bi kot zamenjava za vsaj eno dirko vskočil Američan Alexander Rossi, a nato projekta niso speljali. Povzročili so veliko zmedo, zelo pa je bil omajan tudi ugled moštva, ki je dajalo vtis, da ne ve, kaj hoče, oziroma da ne ve, kako bi rešilo svojo finančno zagato. Najprej so v dirkalnik v Spaju posadili Rossija, ga nato umaknili in spet aktivirali Chiltona.

Lotus bi rad 2015 Renaultov motor zamenjal z Mercedesovim

V velikih finančnih škripcih je tudi Lotus, ki se otepa z dolgovi, je poročal luksemburški časnik Tageblatt. Lastnik moštva Gerard Lopez je za britanski Independent razložil trenutni položaj: ''Absurdno je reči, da ima Genii (podjetje, ki je lastnik moštva f1 Lotus, op. p.) finančne težave. Res je, da je Lotus izgubil denar kot vsako drugo moštvo v f1. Lotus je Genii lani stal okoli 50 milijonov evrov, dolgov pa ima za sto milijonov. Preostali del Geniia je dobičkonosen. Ljudje mešajo jabolka in hruške. Kar nam godi, pa je to, da je Lotus – David proti Goljatom – zmeraj bolj na očeh javnosti kot velika imena Red Bull in Ferrari. A formula 1 je pasji svet in prerivanje med rivalskimi moštvi so nekaj običajnega.''

Lotus namerava posnemati uspešno zgodbo ekipe Williams, ki je zamenjala Renaultov motor z Mercedesovim in takoj naredila kvalitativni preskok. S tem naj bi obrzdali negativno finančno spiralo, ki ji ni videti konca. A projekt naj bi zastal, saj naj bi Lotus zamujal pri plačilu depozita za Mercedesove motorje za prvenstvo 2015. Lotusov šef Federico Gastaldi je to odločno zanikal: ''Ne, to ni res. Trenutno smo z Renaultom in smo osredotočeni na letošnjo sezono, ne na prihodnjo.''

Bo Sauber imel v prihodnji sezoni kanadskega lastnika?

V zelo slabem finančnem stanju je tudi Sauber, ki je bil z ruskimi vlagatelji načeloma že dogovorjen za prevzem, a je posel padel v vodo. Kot zadnji se je v igri pojavil kanadski modni mogul Lawrence Stroll, ki ima tesne stike s Ferrarijem (njegov sin Lance je član Ferrarijeve dirkaške akademije) in je poskušal sestaviti konzorcij, ki bi odkupil komercialne pravice formule 1. Španski El Mundo Deportivo je poročal, da se je v dirkaškem koncu tedna VN Italije veliko govorilo, da je Stroll zelo blizu tega, da bo kupil Sauber. In dodal, da dogovora še ni bilo, ker Peter Sauber zahteva preveč denarja.

Dopisnik italijanskega Autosprinta Roberto Chinchero pa je postregel s še bolj negativno novico za švicarsko moštvo: ''Zdelo se je, da so pogajanja prišla do uspešnega konca, a namesto tega je vse propadlo na predvečer VN Italije.'' In kakšen je komentar Sauberja? Lastnik Sauberja Peter Sauber in vodja moštva Monisha Kaltenborn sta bila za švicarsko spletno stran 20min.ch kratka: ''Brez komentarja.'' Ugledni novinar švicarskega Blicka Roger Benoit, ki že leta spremlja dogajanja v formuli 1, pa je pomenljivo dodal: ''Strolla zanima tudi Lotus!''

Ne spreglejte