Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 9. 2015,
9.08

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lewis Hamilton Suzuka

Nedelja, 27. 9. 2015, 9.08

2 meseca, 4 tedne

Hamilton se je izenačil s svojim mladostnim vzornikom Senno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Lewis Hamilton je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v formuli 1 za veliko nagrado Japonske v Suzuki.

Tako kot v kvalifikacijah sta oba Mercedesova voznika prevladovala tudi na dirki, s to razliko, da se je Nemec Nico Rosberg, prvi v kvalifikacijah, moral sprijazniti z mestom za Hamiltonom, za katerim je zaostal 18,9 sekunde. Tretje in četrto mesto je pripadlo Ferrariju, Nemec Sebastian Vettel je v cilj prišel pred moštvenim kolegom Fincem Kimijem Räikkönenom.

V Suzuki se je tako odvil enak razplet kot lani, ko je Rosberg vodil po kvalifikacijah pred Hamiltonom, ki pa je bil nato na z dežjem zaznamovani preizkušnji hitrejši na dirki. Seštevek zmag na Japonskem je tako povišal na tri, prvič je v Suzuki slavil leta 2007. Hamilton je tako po ničli v Singapurju vrnil udarec Vettlu in znova pridobil zmagovalne občutke.

Kljub temu, da je bilo suho, sončno vreme tokrat na strani Rosberga in je dirko začel z najboljšim startnim izhodiščem, pa se mu start ni posrečil. Hamilton ga je z agresivnim manevrom prehitel že v prvem krogu, Rosberg je zdrsnil na četrto mesto ter se je moral kar precej potruditi, da je na koncu dirko končal kot drugi.

Osmoljenec Rosberg noče komentirati

"Nisem pričakoval, da bo šlo tako na tesno, mislim, da ga nisem oviral pri prehitevanju, saj sem ubral svoj kot in zvozil po notranji liniji, ker sem bil v rahli prednosti. Seveda si lahko predstavljam, da je Nico šel ven, ampak to se zgodi, če si zunaj," je 30-letni britanski šampion po koncu dirke pojasnil manever, s katerim si je privozil odločilno prednost.

Drugačno plat dogajanja je predstavil Rosberg, ki se strinja, da je prav na tem ovinku zapravil zmago: "Televizijskega posnetka si še nisem ogledal, vsekakor pa sem prepričan, da je bilo zelo blizu. Prisiljen sem se bil izogniti trku, ampak v tem trenutku je zame težko karkoli dodatno komentirati."

Ni skrivnost, da med moštvenima kolegama obstaja veliko rivalstvo ter da sta se že morala zagovarjati pri vodilnih možeh. Vodja moštva Toto Wolff tokrat ni bil jezen: "Lewis je pač bolje startal ter je izkoristil priložnost, ki se mu je ponudila."

Hamilton: Spominjam se, kako sem gledal dirkanje Ayrtona

Hamilton se je z 41 zmagami izenačil z otroškim vzornikom, slovitim Brazilcem Ayrtonom Senno, zmago več na večni lestvici ima Vettel, Francoz Alain Prost je zbral 51 zmag, na vrhu večne lestvice pa kraljuje nemški as Michael Schumacher z 91 zmagami.

"Spominjam se, kako sem gledal dirkanje Ayrtona in zdaj, ko sem tu in sem izenačil njegov dosežek, je res fantastično. Še toliko bolj pomembno je, da smo se vrnili po Singapurju," je bil zadovoljen Hamilton.

Britanec je v skupnem seštevku vodstvo pred Rosbergom okrepil na 48 točk, zaostanek Vettla na tretjem mestu znaša 59 točk. Do konca sezone je še pet preizkušenj.

V seštevku konstruktorjev premočno vodi Mercedes. Srebrni puščici sta doslej zbrali 506 točk, Ferrari na drugem mestu ima 337 točk, Williams je tretji z 208 točkami.

Hamilton se je še osmič v tej sezoni zavihtel povsem na vrh zmagovalnega odra, skupaj z Rosbergom pa sta bila pred Suzuko v tej sezoni povsem na vrhu razpredelnic za dvojno zmago Mercedesa še v Melbournu, Šanghaju, Barceloni, Montrealu, Spielbergu, Silverstonu in Spaju.

Naslednja postaja najhitrejše karavane na svetu bo 11. oktobra v ruskem Sočiju.

Ne spreglejte