Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Nedelja,
24. 10. 2021,
16.44

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67

Natisni članek

VN Trentina Romain Febvre Jeffrey Herlings MXGP Tim Gajser Tim Gajser motokros

Nedelja, 24. 10. 2021, 16.44

2 leti, 2 meseca

MXGP VN Trentina

Najbolj dramatična dirka sezone, Gajser na stopničkah

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,67
Tim Gajser Trentino | Tim Gajser tretji na VN Trentina. | Foto Honda Pro Racing/ShotbyBavo

Tim Gajser tretji na VN Trentina.

Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo

Svetovni prvak v motokrosu, 25-letni Tim Gajser, je na VN Trentina v Pietramurati osvojil tretje mesto. Spremljali smo dve izjemno dramatični vožnji. Obe je za svojo peto zmago na tem prizorišču dobil Jeffrey Herlings. Gajser je bil četrti in tretji. V skupnem seštevku se je zdaj razlika med njima v prid Nizozemca povišala na 27 točk.

Garda Nord
Trendi Navijaj za motokrosiste in odkrij skriti biser Italije #foto #video

Na progi Pietramurata pod navpičnimi stenami doline reke Sarca nedaleč od Gardskega jezera se je zbralo več sto, če ne več kot tisoč slovenskih ljubiteljev motokrosa. Timu Gajserju so z navijanjem, rdečimi in rumenimi baklami ter glasnimi predelanimi motorkami dali dodaten veter v jadra. Pred VN Trentina, pet dirk pred koncem prvenstva, je zaostajal 15 točk za vodilnim v seštevku Jeffreyjem Herlingsom.

Sončna nedelja, Slovencev sicer ni toliko kot pred epidemijo, a vseeno veliko. | Foto: Matej Podgoršek Sončna nedelja, Slovencev sicer ni toliko kot pred epidemijo, a vseeno veliko. Foto: Matej Podgoršek Gajser četrti v prvi vožnji

Po prvi vožnji se je zaostanek še nekoliko povečal (na 22 točk), saj je Herlings zmagal, Gajser pa končal na četrtem mestu. Jeremy Seewer, Herlings, Romain Febvre in Gajser so večji del dirke vozili eden za drugim s podobnim ritmom. Proga omogoča samo eno dobro linijo, zato so napadi in prehitevanja v primeru take izenačenosti zelo oteženi. Gajser je enkrat napadel Febvra, a ni bil uspešen. Je pa deset minut pred karirasto zastavo uspelo Jeffreyju. Nizozemec je v vrhunski formi, od zadnjih štirih voženj je dobil tri. Tony Cairoli, ki po sezoni končuje bogato kariero, je v prvem krogu padel in pozneje odstopil. Desetega naslova tako ne bo osvojil.

Najbolj dramatična vožnja sezone

Navdušenje ob Gajserjevem tretjem mestu. | Foto: Matej Podgoršek Navdušenje ob Gajserjevem tretjem mestu. Foto: Matej Podgoršek Še bolj dramatična je bila druga vožnja. Znova je bila prva četverica v razmaku le nekaj sekund. Trem tekmecem za prvaka je tokrat mešal štrene Glenn Coldenhoff. Herlings in Gajser sta po nekoliko slabšem startu iz kroga v krog vozila bolje. V zadnjih minutah je Herlings napadal Coldenhoffa za zmago. Potreboval je kar nekaj krogov, da ga je premagal. Gajser pa je tri minute pred iztekom časa za tretje mesto z agresivnim manevrom prehitel Febvra. Tim je fizično odlično pripravljen in zato v zaključku dirke vedno odličen, morda mu je zmanjkal le krog, da bi prehitel še Coldenhoffa. Končni vrstni red druge vožnje: Herlings, Coldenhoff, Gajser, Fabvre. Na zmagovalnem odru Tim ni bil videti najbolj zadovoljen, njegovi navijači so vseeno noreli od veselja. Jorge Prado po poškodbi ni stoodstoten in ni bil v ospredju. Cairoli je zaradi težav z motorjem znova odstopil.

MXGP, VN Trentina:

1. Jeffrey Herlings (KTM)
2. Glenn Coldenhoff (Yamaha)
3. Tim Gajser (Honda)
4. Romain Febvre (Kawasaki)
5. Jeremy Seewer (Yamaha)
 

MXGP, skupni seštevek:

1. Jeffrey Herlings 555 točk
2. Romain Febvre 531
3. Tim Gajser 528
4. Jorge Prado 457
5. Antonio Cairoli 419

"Moram popraviti starte"

Tim Gajser | Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo Tim Gajser Foto: Honda Pro Racing/ShotbyBavo "V obeh vožnjah sem slabo startal in sem se moral prebijati naprej. Ko pa sem prišel med prve štiri, smo vsi vozili podobno hitro in ni bilo lahko prehitevati. Moral si biti res agresiven," je svoj nastop na prvi od treh dirk v Pietramurati opisal Gajser. "Hitrost imamo. Moramo pa delati na startih. Če želim biti v ospredju, če se želim boriti za zmago, moram popraviti starte." Naslednja priložnost bo že v sredo. "Razlika je kar velika. A vemo, da se lahko še marsikaj zgodi. Borili se bomo do konca. Da dobim kakšno vožnjo, kakšno dirko."

Tima in Jeffreyja loči 27 točk. Motokros je nepredvidljiv, zato tudi Herlings še ne hladi šampanjca. Na druženju z novinarji je izpostavil: "Trenutno sem v zelo dobri formi, a konkurence ne smem podcenjevati. Tim, Romain, danes tudi Glenn in Jeremy. Vsak lahko zmaga. Na polno do konca. Samo 17 dni je do konca sezone. A se lahko še marsikaj zgodi."

Obilo težav za Pancarja

Drugi Slovenec v svetovnem prvenstvu Jan Pancar nastopa v razredu MX2. Prvo vožnjo je začel odlično in bil po prvem krogu 12., a je kmalu grdo padel. Pobral se je in nadaljeval z dirko, vendar z velikim zaostankom ni mogel višje od 30. mesta. V drugi vožnji je slabše startal, nato še zapeljal v bokse in bil znova na začelju. Zaključil je na 26. mestu. Mladi slovenski up je tako ostal brez novih točk. Ima jih 99. Zmagovalec velike nagrade Trentina v MX2 je postal Francoz Tom Vialle. Najhitrejši je bil v obeh vožnjah.

Tim Gajser Honda Španija
Sportal Gajser na novih stopničkah, a 15 točk za rdečo številko
Ne spreglejte