Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 9. 2016,
10.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Bernie Ecclestone Formula 1 John Malone

Ponedeljek, 5. 9. 2016, 10.02

6 let, 6 mesecev

Liberty Media

Formula 1 dobiva novega lastnika, ki bo odštel milijarde

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Monza Formula 1 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Nemška revija auto, motor und sport je konec tedna poročala, da bo formula 1 še v tem tednu dobila novega lastnika. Za 7,6 milijarde evrov (8,5 milijarde ameriških dolarjev) naj bi kraljevsko tekmovanje avtomobilističnega športa kupil ameriški poslovnež John Malone in njegovo podjetje Liberty Media.

Novice o prevzemu oziroma nakupu formule 1 so se v preteklih letih pojavile večkrat, a je prvi mož vedno ostal zdaj 85-letni Bernie Ecclestone. Prav ta, ki tekmovanje vodi že četrto desetletje, je zdaj nemški reviji potrdil prodajo.

V preteklosti so se kot kupci tega tekmovanja pojavljali Kitajci in Arabci, a Malone je očitno prvi resen kandidat. Po podatkih revije Forbes naj bi bilo imetje 75-letnega Johna Malona vredno kar 5,37 milijarde evrov (šest milijard dolarjev). Več ali manj vse je ustvaril v 25 letih. Malone, ki je na univerzi Yale študiral elektrotehniko in ekonomijo, temu pa je dodal menedžment in filozofijo, naj bi bil drugi največji delničar televizijske hiše Discovery, ki ji pripada tudi Eurosport.

Trenutno največji lastnik formule 1 je podjetje CVC Capitals, ki ima v lasti 35,1 odstotka delnic, nadzoruje pa tudi tekmovanje v drugorazrednem GP 2. CVC se je v formulo 1 vključil leta 2006, pozneje je kupil tudi podjetje, ki se ukvarja z marketingom v formuli 1, med drugim pa trži tudi VIP-območja na tekmah. Tridnevna vstopnica za dogajanje ta konec tedna v Monzi, ki poslovnežem omogoča mirno druženje na tekmovanjih, je na primer stala od štiri tisoč evrov naprej.

Ecclestone ima v lasti dobrih pet odstotkov delnic

CVC ima pravico do samostojnega odločanja. Drugi večji delničarji formule 1 so Waddel & Reed z 20,9 odstotka, Bambino Trust z 8,3 odstotka in Eccletone, ki ima še vedno v lasti 5,3 odstotka delnic.

John Malone naj bi imel po oceni revije Forbes pod palcem 5,37 milijarde evrov. | Foto: Reuters John Malone naj bi imel po oceni revije Forbes pod palcem 5,37 milijarde evrov. Foto: Reuters

Vsi upajo, da bo tokratna prodaja stekla brez težav, saj je moral Ecclestone ob zadnji prodaji na sodišče, kjer je bil obtožen podkupovanja, saj naj bi enemu od vodilnih bančnikov na banki, ki je prodala svoj delež, dal kar 44 milijonov evrov podkupnine, Ecclestone pa je v zameno prejel 41 milijonov evrov premije za svetovanje pri prodaji. Po plačilu 89,5 milijona evrov (sto milijonov dolarjev) je sodišče v Münchnu sojenje ustavilo. Višino plačila je sodišče določilo na osnovi premoženja stranke v postopku, Ecclestone pa je multimilijarder.

Kakšna bo Ecclestonova prihodnost?

Kaj bo delal v prihodnje, ni jasno. Ecclestone se je nekoč ukvarjal s preprodajo rabljenih vozil, nato pa je leta 1977 kupil pravice trženja v formuli 1 in leto dni pozneje še televizijske pravice. Nato je spretno vodil formulo 1 in znal z novimi prizorišči, kot so Kitajska, Azerbajdžan, Arabski polotok, Singapur, razširiti svoje marketinško delovanje tudi na nove trge.

Bernie Ecclestone je nekoč preprodajal rabljena vozila. | Foto: Reuters Bernie Ecclestone je nekoč preprodajal rabljena vozila. Foto: Reuters

Namigi o novem lastniku zdaj sprožajo mnogo vprašanj tudi med dirkači in moštvi. Čudi namreč dejstvo, da naj bi novi lastnik prihajal prav iz ZDA, kjer imata veliko večjo vlogo od formule seriji Nascar in Indycar. Po drugi strani pa se postavlja vprašanje, kakšna je prihodnost formule 1 z Malonom, ki ima velik vpliv tudi na televizijski in komunikacijski trg.

Ne spreglejte