Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
20. 3. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Fernando alonso formula1 Ferrari,

Nedelja, 20. 3. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Ferrari in Mercedes sta v vojni, superman Alonso, senzacija Haas

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Ferrari je sicer izgubil prvo letošnjo bitko formule 1 z Mercedesom, a je dokazal, da njegov rdeč dirkalnik v sebi skriva potencial za zmagovanje in da bi lahko bil resen tekmec za naslov prvaka.

Ferrari je očitno na tehnološkem področju zlezel na raven Mercedesa. Sebastian Vettel je bil na otvoritveni dirki sezone, na ulični stezi v Melbournu konkurenčen Mercedesoma, prav tako Kimi Raikkonen. Že štart dirke je namignil, da je Ferrariju uspel kvalitativen preskok. Takoj sta se v ospredje izstrelila Vettel in Raikkonen.

Nico Rosberg je padel na tretje, Lewis Hamilton pa na sedmo mesto. A za nadaljevanje avstralske zgodbe bi lahko za Ferrari dejali: dober začetek, slab konec. Za Mercedes pa ravno obratno: slab začetek, dober konec. 


Ferrari je storil dvojni samomor: najprej se je Raikkonen od vrhunskega rezultata poslovil zaradi pokvarjenega dirkalnika. Nato pa je še Vettel izgubil boj za zmago z Rosbergom, ker je Ferrari izbral napačno gumo: stavil je na supermehko gumo, Mercedes pa na medium. Sebastiana je prehitel tudi Hamilton, ki je v zaključku uspešno odbil vse napade Nemca.

Vettel je imel tudi veliko sreče, saj je pri preganjanju Lewisa v predzadnjem krogu zletel s steze, kjer bi lahko tudi ostal. Tretje mesto je bilo po zgrešeni Ferrarijevi taktiki njegov skrajni domet.

Najboljši dirkač z Renaultovim motorjem je bil Red Bullov Daniel Ricciardo, ki je obtičal tik pod stopničkami. Renault kot konstruktor ni bil zrel za prve točke, njegova tovarniška dirkača Joylon Palmer in Kevin Magnussen sta pristala na 11. in 12. mestu. 


Največje odkritje letošnje sezone je novinec Haas. Ameriško moštvo se bo po VN Avstralije znašlo na marsikateri naslovnici. Romain Grosjean je popolnemu zelencu med konstruktorji pridirkal fantastično šesto mesto in osem točk, ki bodo lahko po koncu sezone vredne več milijonov evrov, ko bo izvršni direktor formule 1 Bernie Ecclestone najboljšim desetim konstruktorjem delil denarno pogačo.

Lastnik Gene Haas si je lahko po dirki polizal vse deset prstov: v boju za šesto mesto je za 2 sekundi ugnal Force Indio, za tri pa Williamsa in Toro Rossa, ki so uveljavljena imena v formuli 1.

Haas se je znašel v središču medijske pozornosti tudi zaradi tega, ker je bil njegov dirkač Esteban Gutierrez vpleten v strašljivo nesrečo. Mehičana je nasadil dvakratni svetovni prvak formule 1 Fernando Alonso, ki se je po trku večkrat prevrnil, iz svojega McLarna naredil totalko, a iz dirkalnika kot superman izstopil nepoškodovan. 

Alonso je imel srečo, da mu kolo ni priletelo v glavo, sicer bi bil mrtev. Zaradi Alonsove nesreče bo FIA še bolj pohitela z uvedbo nastavka za zaščito dirkačeve glave.

McLaren bo skušal čimprej pozabiti Melbourne. Zaradi popolnoma razbitega dirkalnika je izgubil ogromno denarja. Še bolj boleče pa je spoznanje, da motorni dobavitelj Honda tudi na štartu druge sezone obnovljenega partnerstva ni konkurenčen za najvišja mesta. Jenson Button je bil 14., s krogom zaostanka.

Ne spreglejte