Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
31. 5. 2015,
8.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Bernie Ecclestone FIA

Nedelja, 31. 5. 2015, 8.51

7 let, 12 mesecev

F1 bi radi najprej prežagali na pol, nato pa jo spet zlepili skupaj!

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ker naj bi štirim ekipam formule 1, Lotusu, Force Indii, Sauberju in Manorju, že sredi letošnje sezone grozil finančni zlom, Bernie Ecclestone vidi rešitev v eni šasiji in enem motorju.

Če bosta komisija F1 in svetovni motoršportni svet pri FIA sprejela predloge strateške skupine f1 za leto 2017: ponovno uvedbo dolivanja goriva med dirko, uvedbo hitrejših dirkalnikov za od pet do šest sekund, kar bodo dosegli z razvojem na področju aerodinamičnih pravil, širšimi gumami in zmanjšanjem teže dirkalnika, maksimalno dovoljeno število vrtljajev motorja formule 1 bodo povečali, motorji bodo glasnejši, dirkalniki bodo dobili bolj agresiven videz, se bodo stroški za moštva formule 1 še povečali. To pomeni, da bodo manjša moštva še težje sledila finančnih zahtevam športa in prej ali slej propadla (nemški Auto Motor und Sport je namignil, da je finančno stanje četvorčka – Lotusa, Force Indie, Sauberja in Manorja tako slabo, da bi se to lahko zgodilo že sredi letošnje sezone!).

In namesto da bi strateška skupina f1 po vzoru košarkarske lige NBA sprejela proračunsko kapico, ki bi omejila proračun moštev in vsem bojevnikom dala enako orožje, je raje blagoslovila idejo izvršnega direktorja športa Bernieja Ecclestona, da svetovno prvenstvo formule 1 razdeli v dva dela: v enem bi tekmovalo pet glavnih konstruktorjev, v drugem pa pet moštev, ki bi od glavnih konstruktorjev kupili ves dirkalnik.

Nič več dirkačev f1 brez talenta

''Prvega januarja bi majhnim moštvom dobavili dve šasiji za ceno 15 milijonov ameriških dolarjev. Mi (CVC, lastnik komercialnih pravic f1, op. p.) bi morali to plačati. Če bi stalo več, bi to pokrili mi. Če manj, bolje za nas. Oni pa bi morali dirkati. Rad bi, da bi ta moštva dirkala s proračunom 70 milijonov dolarjev. Večino od tega denarja tako ali tako že dobijo. Najmanjšemu moštvu pripada 50 milijonov dolarjev. Imeli bi torej dva dirkalnika in ostalo bi jim še 35 milijonov dolarjev. To bi lahko delovalo,'' je svojo idejo o bližnji prihodnosti formule 1 razložil Bernie Ecclestone. V ceno 15 milijonov USD bi bili vključeni tudi motorji. Šlo naj bi za stare motorje V8, vsem bi jih dobavljal en motorni dobavitelj.

Ecclestone razmišlja o modelu formule 1, ki bi imel pet močnih konstruktorjev v navezi s petimi finančno zdravimi kupci dirkalnikov, kar naj bi prineslo vnovičen razcvet formule 1. Mercedes naj bi povezali z Lotusom, Ferrari s Sauberjem, Red Bull s Toro Rossom, McLaren z Manorjem, Williams pa s Force Indio.

Ecclestone je prepričan, da bi s tem ubili dve muhi na en mah, saj bi elegantno rešili tudi težavo z dirkači, ki so v formuli 1, ker imajo denar in zelo malo talenta: ''Namesto da bi tekali okoli in iskali dirkača, ki ima denar, bi lahko manjša moštva našla talentiranega dirkača in ga posadila v svoj dirkalnik. Potem bi dobili kopico novih dirkačev z veliko več talenta.''

V dirkaškem koncu tedna za VN Monaka so se sestali Ecclestone, Niki Lauda (Mercedes), Christian Horner (Red Bull) in Ron Dennis (McLaren). Lauda je za britaski Sky razkril: ''Bernie je dejal, da bodo velika moštva konstruktorji, preostali pa kupci. Majhna moštva nikoli ne bodo imeli dovolj denarja za resno tekmovanje. Mislim, da je filozofija takšna, da bi velika moštva izdelala še dva dodatna dirkalnika. Ekipa, ki ima danes finančne težave, bi preprosto preklopila na status kupca. S to idejo se zdaj ukvarjamo in mislim, da je to prava smer za formulo 1."

Morda konec demokracije in vnovična uvedba diktature v formuli 1

Čeprav naj bi Ecclestonova ideja o kupovanju dirkalnikov f1 rešila finančne težave manjših moštev, pa ji palčki v športu odločno nasprotujejo. ''Mi smo neodvisno moštvo in to hočemo tudi ostati. Ne strinjamo se s konceptom kupcev dirkalnikov,'' je poudaril šef Force Indie Vijay Mallya.

Šefica Sauberja Monisha Kaltenborn je bila še bolj odločna: ''Ne verjamem, da bo to prineslo boljše tekmovanje, razen če bo Mercedes vsem prodal lanski dirkalnik. Nisem prepričana, da je to pripravljen storiti. Tudi ne vidim poti, kako bi lažje prepričala sponzorje. Mislim, da bi bilo še težje, saj bi tri ali štiri moštva tekmovala, preostali pa bi sodelovali. A najhuje je to: predstavljate si, da bi morali razstaviti svojo neizmerno tehnično infrastrukturo, ki je potrebna za dizajniranje in konstruiranje dirkalnikov. Zdaj pa si še predstavljajte, da moštvo, od katerega kupujeta dirkalnike, zapusti formulo 1, kar se je v preteklosti že zgodilo. To ni dobro za formulo 1. Ne strinjamo se s konceptom kupcev dirkalnikov f1.''

Mercedesov šef Toto Wolff je bil začuden nad izjavami Mallye in Kalterbornove: ''To je vsekakor zanimivo, ker so tri od štirih manjših moštev prišla k nam in nas spraševala, ali bi jim lahko dobavljali dirkalnike.''

Majhna moštva se bodo morala skoraj gotovo ukloniti Ecclestonovi ideji 5+5, saj je Bernie s predsednikom FIA Jeanom Todtom postal zaveznik in lahko s preglasovanjem (vsak ima v strateški skupini po šest glasov, vsa moštva skupaj šest) in vplivom v komisiji f1 in v svetovnem motoršportnem svetu pri FIA sprejmeta, karkoli si zaželita.

''Težava je v tem, da smo preveč demokratični … Morali bi reči: To so pravila svetovnega prvenstva. Če hočete biti zraven, super, če ne, razumemo,'' je morda konec demokracije in vnovično uvedbo diktature v formuli 1 napovedal Bernie Ecclestone.

Ne spreglejte