Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
7. 1. 2012,
12.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercedes

Sobota, 7. 1. 2012, 12.25

7 let, 12 mesecev

F1: 10 skrivnosti za hiter postanek

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mercedesovi mehaniki so na VN Koreje Michaelu Schumacherju pnevmatike zamenjali v rekordnem času 2,43 sekunde. Zdaj so razkrili 10 trikov za najhitrejše postanke v karavani formule 1.

Najtesnejši boji se v formuli 1 ne dogajajo na stezi, temveč v boksih. Mercedes je imel v sezoni 2011 najhitrejše postanke, a v povprečju le 0,004 sekunde hitrejše od Red Bulla in 0,22 sekunde hitrejše od McLarna. V Stuttgartu so za zadnjo številko revije Autosport razkrili 10 trikov za postanke dolge tam okrog tri sekunde.

1. Analize, analize, analize Vsak postanek posebej posnamejo in ga nato v super počasnem posnetku večkrat pogledajo in analizirajo. Najti skušajo tudi najmanjšo napako - tehnično ali pri mehanikih, ker vsaka desetinka sekunde šteje.

2. Luč, nič več "lizike" Postanki so odvisni od reakcijskega časa vsakega mehanika posebej. Več kot jih je, večja je možnost napake in tako je bil Mercedes prvi, ki je mehanika s t. i. "liziko" zamenjaval z elektronsko lučjo, ki sporoča, kdaj lahko Nico Rosberg in Michael Schumacher speljeta z mesta za postanek.

3. Ni vsaka "pištola" dobra "Veliko smo naredili na razvoju 'pištole' za privijanje in odvijanje pnevmatik, da se čas zamenjave čim bolj skrajša," pove glavni strateg Mercedesa, James Vowles.

4. "Pištolo" poganja helij Leta 2010 so pri Mercedesu namesto običajnega zraka za pogon "pištole" začeli uporabljati helij. Ker je ta redkejši od zraka, se "pištola" vrti hitreje. A od sezone 2012 bo helij prepovedan. "Konec sezone so tekmeci odkrili, da uporabljamo helij. Te prednosti v novi sezoni ne bomo imeli več," prizna vodja osebja pri Mercedesu, Ron Meadows.

5. Vijaki in matice so del pnevmatike Mercedes je iz serije DTM prevzel idejo, da so lahko vijaki in matice del pnevmatike oziroma platišča. Menja se tako oboje skupaj (vsako platišče ima svoje vijake). Tako ni skrbi, da bi kak vijak "ušel" iz "pištole".

6. Kako dvigniti dirkalnik Ker je elektronski sistem za dvigovanje dirkalnika od tal prepovedan (ta je sicer vgrajen na podvozju), se še naprej uporabljata klasični dvigalki. Vse, kar so lahko naredili, je bilo, da so prednji dvigalki podaljšali ročaj, da lahko mehanik stoji ob strani in ne ovira dirkača pred nosom dirkalnika.

7. "Pištola" za prednje krilce Ker dolivanje goriva ni več dovoljeno, so se postanki z nekoč sedem do 10 sekund skrajšali na tri. To je težava za prenastavitve prednjega krilca. Zato so razvili posebno "pištolo" za vijačenje na prednjem krilcu in nosu dirkalnika, s katerimo krilce prenastavijo sekundo hitreje kot nekoč.

8. Vaja dela mojstra Pred prvo dirko sezone trenirajo dvakrat dnevno in v petih tednih naredijo med 40 in 50 testnih menjav pnevmatik na dan. Še bolj resno trenirajo med dirkaškimi vikendi, ko pnevmatike menjajo tudi do stokrat v treh dneh. Tako preizkusijo več 10 mehanikov, da za dirko izberejo najboljše, tiste, ki ne delajo napak.

9. Spremljanje tekmecev Čeprav se Mercedes zaveda, je pri postankih najboljši, še naprej opazuje tudi postanke tekmecev. "Bi rekel, da bo v novi sezoni večina prekopirala naš dizajn 'pištole' in vijakov. A tudi mi spremljamo tekmece, da vidimo, če so v določenem elementu hitrejši," pove Vowles.

10. Brez lova na rekord Hitrost postanka je pomembna, a še bolj je konstantnost. Mercedes ne lovi rekorda, želi le, da se jim ne bi nikdar zalomilo. "Če bi hiteli na polno, bi se najbrž lahko izboljšali še za kakšno desetinko, a to lahko vodi v napake. Točke prinašajo konstantno hitri postanki," izpostavlja Vowles.

Najhitrejši postanek je Mercedesu uspel v Koreji, ko so prvo menjavo pnevmatik na dirkalniku Michaela Schumacherja opravili v 2,43 sekunde. Na treningih naj bi se spustili celo pod dve sekundi. Čeprav v formuli 1 velja teza, da si vedno lahko še hitrejši, pa za postanke to najbrž ne drži več. "Mislim, da lahko najdemo le še tri, največ štiri desetinke," sklene James Vowles, ki pričakuje, da bodo v sezoni 2012 razlike v dolžini postankov med ekipami še manjše.

Ne spreglejte