Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 4. 2023,
8.10

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Natisni članek

Haas Pierre Gasly George Russell Sergio Perez Carlos Sainz ml. Charles Leclerc Ferrari Lewis Hamilton Mercedes-AMG F1 Alpine Esteban Ocon Aston Martin Fernando Alonso Red Bull Racing Max Verstappen VN Avstralije Formula 1

Sobota, 1. 4. 2023, 8.10

1 leto

VN Avstralije, kvalifikacije

En Red Bull prvi, drug zadnji, žarek upanja za Mercedes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

1

Melbourne Verstappen Russell Hamilton | Max Verstappen bo prvič v Melbournu na prvem štartnem mestu. Tukaj zmage še nima. | Foto Guliver Image

Max Verstappen bo prvič v Melbournu na prvem štartnem mestu. Tukaj zmage še nima.

Foto: Guliver Image

Tretjo dirko sezone formule 1 bosta iz prve štartne vrste začela vodilni v prvenstvu Max Verstappen (Red Bull) in zmagovalec lanske VN Barazilije George Russell (Mercedes). Drugo vrsto sta si priborila sedemkratni prvak Lewis Hamilton (Mercedes) in dvakratni prvak Fernando Alonso (Aston Martin).

Melbourne Charles Leclerc Ferrari
Sportal Ferrari se bo igral z Red Bullom, a Leclerc tako slab še ni bil

Za nami so izredno zanimive kvalifikacije na dirkališču Albert Park v Melbournu. V zadnjem delu so namreč grozili dežni oblaki in dirkači so vozili krog za krogom. Štiri minute pred koncem so bili prvi štirje v razmaku vsega desetinko sekunde! Nato pa je Max Verstappen (Red Bull) le pokazal svoje mojstrstvo in moč svojega dirkalnika. Čeprav se je z njim kar pošteno boril, zanašalo ga je v zavojih, pnevmatik ni mogel hitro ogreti na delovno temperaturo. In odpeljal je izvrsten čas 1:16,732. To je Nizozemčev prvi "pole position" v Melbournu, kjer zmage še nima. To je sicer 22. najboljši štartni položaj za 25-letnika, ki bo lovil 37. zmago v formuli 1 in drugo letos.

George Russell si je z Mercedesom pridirkal prvo štartno vrsto. | Foto: AP / Guliverimage George Russell si je z Mercedesom pridirkal prvo štartno vrsto. Foto: AP / Guliverimage

Šele sedmi Charles Leclerc | Foto: AP / Guliverimage Šele sedmi Charles Leclerc Foto: AP / Guliverimage Pri Mercedesu so se veselili, kot da bi oni osvojili pole: George Russell je dosegel drugi čas, Lewis Hamilton tretjega. Njun zaostanek dve oziroma tri desetinke. "Tega pa res nismo pričakovali. Ljudje v tovarni so res trdo delali. V dirkalniku je bil odličen občutek," je v prvi izjavi povedal Russell. Prav z drugega mesta je bilo v zadnjih letih v Melbournu največ zmagovalcev. Gre za selektivno progo, kjer le redki ponavljajo zmage (sedem različnih zmagovalcev v zadnjih desetih letih). Za njima je zaostal tudi Fernando Alonso (Aston Martin), ki je imel na prvih dveh dirkah drugi najhitrejši dirkalnik. Špančev zaostanek za Verstappnom štiri desetinke. Ferrari pa ostaja šele četrti najhitrejši: Carlos Sainz na petem štartnem mestu, Charles Leclerc šele na sedmem.

Deveti Pierre Gasly

 | Foto: AP / Guliverimage Deveti Pierre Gasly Foto: AP / Guliverimage McLaren, ki ima v Avstraliji že 12 zmag (več le Ferrari s 13), je največje razočaranje začetka te sezone. Nimajo še niti točke in tudi tokrat bodo težko kakšno osvojili. Lando Norris (McLaren) je kvalifikacije končal v drugem delu, priboril si je 13. štartno mesto. Zaradi gneče na stezi je bil drugi del zadnji tudi za Estebana Ocona (Alpine), ki je končal na 11. mestu. Alpine je pri osmih točkah, Ocon je na treningu nakazal, da so lahko višje. In to je s prebojem med prvo deseterico dokazal Pierre Gasly (Alpine). Štartal bo z devetega mesta. Z uvrstitvijo v zadnji del kvalifikacij je presenetil Nico Hülkenberg (Haas), medtem ko bo Kevin Magnussen (Haas) v sedmi štartni vrsti.

VN Avstralije, kvalifikacije:

1. Max Verstappen (Red Bull) 1:16,732
2. George Russell (Mercedes) +0,236
3. Lewis Hamilton (Mercedes) +0,372
4. Fernando Alonso (Aston Martin) +0,407
5. Carlos Sainz (Ferrari) +0,538
6. Lance Stroll (Aston Martin) +0,576
7. Charles Leclerc (Ferrari) +0,637
8. Alex Albon (Williams) +0,877
9. Pierre Gasly (Alpine) +0,943
10. Nico Hülkenberg (Haas) +1,003

11. Esteban Ocon (Alpine)
12. Juki Cunoda (Alpha Tauri)
13. Lando Norris (McLaren)
14. Kevin Magnussen (Haas)
15. Nyck de Vries (Alpha Tauri)

16. Oscar Piastri (McLaren)
17. Guanju Džov (Alfa Romeo)
18. Logan Sargeant (Williams)
19. Valtteri Bottas (Alfa Romeo)
20. Sergio Perez (Red Bull)

Sergio Perez samo 20. | Foto: AP / Guliverimage Sergio Perez samo 20. Foto: AP / Guliverimage Razočaranje kvalifikacij Sergio Perez (Red Bull), zmagovalec prejšnje dirke v Savdski Arabiji in s točko zaostanka za Verstappnom je drugi v skupnem seštevku. Že v prvem delu je zdrsnil s steze v peščeno izletno cono in zanj je bilo borbe za visoka štartna mesta konec. Ni bilo prvič ta konec tedna, da je končal izven steze. Dirkalnik ga v Albert Parku ne uboga, pravi. V prvem delu sta izpadla tudi oba voznika ekipe Alfa Romeo, medtem ko sta se oba Haasova dirkača prebila med petnajsterico. Konec je bilo tudi za domačega aduta Oscarja Piastrija (McLaren), ki bo na svoji prvi avstralski VN štartal s 16. izhodišča.

Tretji trening dobil Verstappen

Pred kvalifikacijami so odpeljali še tretji trening. Steza je bila suha, oblaki so sicer grozili (drugi trening v petek je bil deževen, dirkanja je bilo malo). S časom 1:17,565, kar je bil najhitrejši čas treningov, je bil prvi Verstappen. Le dobro desetinko je zaostal Alonso, na tretjem mestu presenečenje Ocon s štirimi desetinkami zaostanka. 

Nedeljska dirka, tretja v sezoni 2023, se začne ob 7. uri.

VN Savdske Arabije Charles Leclerc Ferrari
Sportal Lani 78 točk, letos le 26, a Vasseur trdi: Ne gre vse narobe
Melbourne Max Verstappen Red Bull
Sportal Dež in mraz, zdrsi s proge in najhitrejši krog dneva prvaka
VN Savdske Arabije Max Verstappen
Sportal Verstappen: Vsi so veseli, jaz nisem, saj nisem tukaj, da bi bil drugi
Ne spreglejte