Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2015,
21.47

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nico Rosberg Lewis Hamilton Mercedes

Nedelja, 1. 11. 2015, 21.47

7 let, 12 mesecev

Dvojna zmaga Mercedesa v Mehiki, dvojna ničla Ferrarija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dirko za VN Mehike v formuli ena je dobil dirkač Mercedesa Nico Rosberg. Na drugo mesto se je uvrstil njegov moštveni kolega Lewis Hamilton. Na stopničkah še Valtteri Bottas z Williamsom.

Glavno vprašanje sezone je odgovor dobilo že pred tednom dni. Prvak je pričakovano postal Lewis Hamilton, ki pa se mu po preizkušnji v Austinu ni izpolnila še ena želja. Ni namreč postal prvi zmagovalec v Ciudad de Mexicu po kar 23 letih, kolikor je minilo od doslej zadnje preizkušnje na tem dirkališču.

Slavo prvega zmagovalca na novi stezi bratov Rodriguez je pobral njegov moštveni sotekmovalec in tekmec. Rosberg je nakazal, da ga zanima le zmaga, že v soboto je bil najboljši v kvalifikacijah. In tokrat je vodstvo tudi zadržal, ni naredil nobene večje napake, predvsem pa ne usodne, kakršna je bila zdrs nekaj krogov pred koncem v Austinu, ko je zapravil zmago in še zadnje teoretične možnosti za naslov. Za nemško tovarno je bilo najpomembneje, da še enkrat potrdi premoč v sezoni. Čeprav je tudi konstruktorski naslov na varnem, si pri Mercedesu želijo zbrati čim več točk in posamičnih lovorik. Nekaj več motiva pa ima očitno zdaj nemški dirkač, tudi zato, ker zanj boja v sezoni še ni konec, saj še nima zagotovljenega drugega mesta v skupnem seštevku.

Res pa je, da je tokrat naredil velik korak k temu. Pa ne toliko po svoji zaslugi, ampak predvsem zaradi katastrofalne predstave Ferrarija. Oba moža v rdečem sta dirko končala predčasno, oba z razbitima avtomobiloma. Medtem ko se je Kimi Räikkönen spet "zapel" z rojakom Bottasom - Finca sta med prehitevalnim manevrom trčila, slabše pa jo je odnesel Ferrarijev dirkač, ker so se na njegovem bolidu odlomila vodila kolesa in je moral odstopiti -, pa bo lahko Vettel mehiško dirko opisal le z besedami zelo zelo slabo. Začelo se je s predrto pnevmatiko v prvem krogu, ko se je vrnil iz boksov in začel prebijati z 19. mesta, se je zavrtel in še enkrat zaostal, vrhunec slabega dne pa je bil izlet s steze in trčenje v zaščitno ogrado v 53. krogu.

Več kot 110.000 glasnih navijačev

Njegov manever je poskrbel za eno od posredovanj varnostnega avtomobila. Takrat sta bila Mercedesa trdno v vodstvu. Hamilton pa je, ko se je dirka nadaljevala, skušal še enkrat napasti. A je tokrat on naredil napako, po krajšem izletu s steze pa se je umiril na drugem mestu.

"Neverjetno. Super dan, lepa dirka, dobro mi je šlo. Res sem vesel, da sem zmagal. Tudi navijači so odlični, super, hvala vsem," je takoj po podelitvi pokalov dejal Rosberg, ki ga je na odru za zmagovalce v vlogi uradnega izpraševalca o občutkih spraševal slavni britanski dirkač Nigel Mansell, doslej zadnji z zmago v Mehiki.

"Nico je odpeljal fantastično dirko. A tudi zame je to lepa dirka, počutim se, kot da bi bil na kakšnem nogometnem spektaklu. Česa takšnega še nisem doživel," pa je izjemno kuliso navijačev, ki so do zadnjega kotička napolnili strme tribune tik ob stezi, pohvalil tudi Hamilton.

V Mehiki so tako lahko več kot zadovoljni z vrnitvijo v hitro cirkus. Poskrbeli so za to, da je Autodromo Hermanos Rodriguez spet prišel med najbolj prepoznavne steze na svetu, imeli pa so še 110.000 zelo glasnih in živahnih navijačev. Ti so znali pozdraviti vse lepe poteze, nagradili svojega rojaka Sergia Pereza za osmo mesto ter na koncu glasno zaploskali najboljšim trem na zmagovalnem odru. Ob tem pa so z navijaškimi pripomočki, s kakršnimi si v tem delu sveta na tekmah radi pomagajo tudi nogometni privrženci, mimogrede poskrbeli še za vtis, da gre za pomemben nogometni derbi.

Vodja formule 1 Bernie Ecclestone pa je tako dobil potrditev, da je bila sicer dolga in draga prenova dirkališča, ki je nekoč slovelo kot eno najzahtevnejših na svetu, zdaj pa ustreza vsem varnostnim standardom, vendarle upravičena.

Ne spreglejte