Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
30. 4. 2012,
9.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cal Crutchlow

Ponedeljek, 30. 4. 2012, 9.31

8 let

Crutchlow postaja strah in trepet Lorenza in druščine

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Yamahin zasebni dirkač Cal Crutchlow si je na drugi dirki sezone v MotoGP s fantastično predstavo očitno pridirkal status izzivalca za stopničke in strahospoštovanje najboljših v kraljevskem razredu.

Britanec je v Jerezu od 8. do 27. kroga hudo preganjal Hondinega tovarniškega dirkača Danija Pedrosa in po prečkanju ciljne črte za njim zaostal vsega 4 desetinke. Za zmagovalcem Caseyem Stonerjem je bil njegov primanjkljaj le 2,4 sekunde. Kako hiter je Crutchlow, nazorno pove tudi podatek, da je njegov moštveni kolega Andrea Dovizioso z istim motorjem VN Španije končal z deficitom več kot 18 sekund.

Cal je najbolj napredoval od vseh dirkačev kraljevskega razreda v primerjavi z lansko sezono, ko je debitiral med moto elito. V svoji prvi sezoni je v generalni razvrstitvi končal na 12. mestu, po dveh letošnjih dirkah pa zaseda odlično četrto mesto. Pred njim so le Lorenzo, Stoner in Pedrosa. Za Danijem, ki je dvakrat stopil na stopničke, zaostaja 10 točk. Cal je lani osvojil naziv najboljšega novinca in na finalu v Valencii dosegel najboljši rezultat v kratki karieri MotoGP – četrto mesto. Na prvih pravih testiranjih s 1000-kubičnimi motorji, ki so bila na sporedu takoj po zadnji lanski dirki, je svetovni supersport prvak iz leta 2009 napovedal, da mu nova 'mašina' bolj ustreza kot njena 800-kubična predhodnica.

V Valencii je bil četrti (sedem desetink za najhitrejšim), podobno zgodbo pa je spisal tudi na testih v Sepangu (peti in pol sekunde primanjkljaja) in Jerezu (peti in osem desetink deficita). Ko je prišla prva ura resnice v Katarju, fant ni razočaral. Večino dirke se je vozil na petem mestu, nato pa v zaključku dirke ugnal moštvenega kolega Andrea Doviziosa in si pridirkal mesto tik pod stopničkami. Ker je bil njegov zaostanek razmeroma velik: 17 sekund, nihče izmed vodilnih treh dirkačev – Lorenzo, Stoner, Pedrosa – Britancu ni posvečal prevelike pozornosti. Vse pa se je spremenilo v Jerezu, kjer je Crutchlow zlahka držal stik z najboljšo trojico. Že na naslednji dirki, ki bo ta vikend v Estorilu, bo Cal zagotovo na radarju Avstralca in obeh Špancev.

Ne spreglejte