Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 1. 2014,
19.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miran Stanovnik

Četrtek, 9. 1. 2014, 19.07

8 let

Coma deklasiral tekmece, Stanovnik 15. po zaslugi odlične navigacije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Letošnji vzdržljivostni reli Dakar se je nadaljeval z najdaljšo etapo, v kateri se je med motoristi zmage veselil trikratni zmagovalec relija Marc Coma, ki je tudi novi vodilni. Stanovnik je bil 15.

Kar 911 kilometrov dolgo traso so morali prevoziti vsi udeleženci dirke v etapi od Chilecita do Tucumana v Argentini. Hitrostna preizkušnja je bila dolga 527 kilometrov, a so jo nato med etapo skrajšali za 99 kilometrov in naj bi se končala na 428. kilometru prvotno predvidene trase. Po pričakovanju je imelo veliko udeležencev takšne ali drugačne težave. Nekateri so večkrat obtičali na sipinah (Nasser Al Attiyah), drugi so padli, tretji zašli s predvidene trase (Joan Barreda Bort, Juan Pedrero Garcia, Francisco Lopez Contardo, Israel Esquerre, Cyril Despres, Jakub Przygonski, Ivan Jakes, Alain Duclos, Javier Pizzolito, Carlos Sainz, Stephane Peterhansel, Orlando Terranofa, Rafal Sonik in številni drugi), medtem ko je nekaterim zagorelo vozilo ali motor (Paulo Goncalves). A pred začetkom drugega dela hitrostne preizkušnje so oznanili novo skrajšanje etape. Organizatorji so zaradi varnostnih razlogov odpovedali ves drugi del hitrostne preizkušnje za voznike motorjev in štirikolesnikov. Avtomobilisti in tovornjaki so še 106 kilometrov nadaljevali po predvideni trasi.

Kljub temu da so motoristi opravili le z 211 kilometrov dolgo hitrostno preizkušnjo, so se med najboljšimi predvsem zaradi navigacijskih napak pojavile velike razlike. Med tistimi redkimi dirkači, ki niso storili navigacijskih napak, sta bila tudi Marc Coma in Miran Stanovnik. Coma je slavil etapno zmago, medtem ko je Stanovnik etapo končal na 15. mestu. Zadnjič je na Dakarju dosegel uvrstitev med najboljših 15 leta 2011, ko je bil v zadnji 13. etapi 10. Coma je prevzel vodstvo v skupnem seštevku relija in ima že 40 minut prednosti pred doslej vodilnim rojakom Joanom Barredo Bortom, medtem ko je napredoval tudi Stanovnik, ki je pred nadaljevanjem relija na 33. mestu. "Že od začetka je etapa pokazala ogromno nevarnosti, prahu in zahtevnih navigacijskih trikov. Kdor danes ni vozil natančno po potni knjigi in uporabljal GPS-a, je imel zagotovo težave. Ker je v prvem delu ostalo večje število dehidriranih tekmovalcev, je za drugi del zmanjkalo helikopterjev z medicinsko pomočjo," je prvi del hitrostne preizkušnje in razloge za odpoved drugega dela opisal Stanovnik. "Prepričan sem, da se v težkih razmerah dobro znajdem, zato me jutrišnji dan ne skrbi. Zaradi skrajšane etape bo danes zvečer več časa za delo s fizioterapevtom Matejem in jutri gremo dalje. Sicer pa po današnjem dnevu lahko trdim, da tako težke dirke še nisem vozil," je zaključil Stanovnik, ki bo v petkovi 400 kilometrov dolgi hitrostni preizkušnji možnost, da še izboljša svojo uvrstitev. Na traso etapo se bo podal kot 15. in bo lahko poskušal slediti najboljšim mojstrom tega športa. Seveda je to zanj lahko tudi past, saj je dovolj le ena napaka in posledice so hitro lahko usodne. A glede na dosedanje izkušnje se bo znal zadržati in ne bo tvegal po nepotrebnem.

Med avtomobilisti je bila današnja etapa prav tako katastrofalna za nekatere voznike, ki so bili zagotovo zelo veseli, ko so pripeljali do cilja hitrostne preizkušnje. Vsekakor pa ima še zelo veliko do cilja slovenska posadka Novak/Leskovec, ki je že po slabih stotih kilometrih dobre tri ure in pol zaostajala za vodilnimi. Kakšne težave sta imela v času nastanka prispevka še ni bilo znano. Vse svoje znanje je tokrat pokazal Španec Joan Roma, ki je s sovoznikom Michelom Perinom slavil že drugo etapno zmago na letošnjem reliju. S tem je vrnil udarec tekmecem za poraz v 4. etapi in napovedal, da je na svojem 18. zaporednem Dakarju pripravljen stopiti tudi stopničko višje, kot mu je to uspelo predlani, ko je reli končal na 2. mestu. Leta 2004 je slavil zmago v skupnem seštevku med motoristi in nato že naslednje leto presedlal v avtomobil. Kar eno uro je danes za njim zaostal rojak Carlos Sainz, medtem ko Katarec Nasser Al Attiyah na 2. mestu v skupnem seštevku za Romo zaostaja 26 minut. Petkova 6. etapa bo zadnja pred prvim in edinim dnevom odmora na reliju, ki bo na sporedu v soboto.

Ne spreglejte