Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 8. 2010,
13.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 8. 2010, 13.43

7 let, 12 mesecev

Četrta zmaga v sezoni za Marka Webbra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec dirke za VN Madžarske, dvanajste preizkušnje letošnjega svetovnega prvenstva formule ena, je Avstralec Mark Webber (Red Bull). Webber je prevzel tudi vodstvo v prvenstvu dirkačev.

Potek dirke:

Konec: Zmagovalec VN Madžarske je Mark Webber (Red Bull), drugo mesto je zasedel Fernando Alonso (Ferrari) in tretje Sebastian Vettel (Red Bull). Do točk še Felipe Massa (Ferrari), Vitalij Petrov (Renault), Nico Hülkenberg (Williams), Pedro de la Rosa (BMW Sauber), Jenson Button (McLaren), Kamui Kobajaši (BMW Sauber) in Rubens Barrichello (Williams). Schumacherjev "obrambni" manever ob Barrichellovem prehitevanju bodo po dirki preučili komisarji. Ker je Hamilton odstopil je Webber prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu dirkačev.

66. krog: Barrichellu se je uspelo prebiti mimo Schumacherja, ki pa je Brazilca v boju na štartno-ciljni ravnini skorajda povsem zrinil v zaščitno ogrado, po travi je Barrichellu vendarle uspelo pripeljati mimo Nemca.

62. krog: Razvija se dvoboj starih znancev za 10. mesto. Schumacherja že ogroža Rubens Barrichello. Webber je na poti k četrti zmagi v sezoni. Vettel se je kot kaže sprijaznil s tretjim mestom in Alonsa ne napada več.

59. krog: Mark Webber je za krog prehitel Michaela Schumacherja. Nemec sicer zaseda 10. mesto.

56. krog: S petega mesta na postanek vendarle tudi Rubens Barrichello, ki se vrača na 11. mesto. Vodi še naprej Webber, dobrih 20 sekund za njim je Alonso, ki mu tesno sledi Sebastian Vettel.

47. krog: Webber je tudi na tršem kompletu pnevmatik najhitrejši dirkač na stezi, njegov zadnji najhitrejši krog je 1:22,651, pred Alonsom pa ima Avstralec zopet 11 sekund prednosti. Vettel pripravlja napad na Španca. Vrstni red: Webber, Alonso, Vettel, Massa, Barrichello, Petrov, Hülkenberg, De la Rosa, Button, Kobajaši ...

43. krog: Vodilni Webber na postanku, Avstralec se vrača na prvo mesto.

40. krog: Webbrova prednost je že 22 sekund, medtem je Vettel praktično že ujel Alonsa. Obeta se zanimiv dvoboj za drugo mesto.

36. krog: Mark Webber pred svojim prvim postankom gradi časovni naskok pred Alonsom s serijo najhitrejših krogov. zadnjega je odpeljal v 1:23,847. Pred špancem ima skoraj 17 sekund prednosti.

32. krog: Vettel se je "kazensko" zapeljal skozi bokse in se na stezo vrnil za Fernanda Alonsa in pred Felipeja Masso. Vrstni red je: Webber (brez postanka), Alonso, Vettel, Massa, Barrichello (brez postanka), Petrov, Hülkenberg, De la Rosa, Button, Kobajaši ...

29. krog: Kazen za Vettla, Nemec bo moral zapeljati skozi bokse.

25. krog: webber postavlja najhitrejše čase in ima pred moštvenim kolegom Vettlom že sedem sekund prednosti. Na tretjem mestu je Alonso, rped Masso, Barrichello, Petrovom, Hülkenbergom, De la Roso, Buttonom in Kobajašijem. Robert Kubica je odnehal, svojega Renaulta je zapeljal v garažo. Komisarji preučujejo Sebastiana Vettla (v vožnji za varnostnim avtomobilom je za Webbrom zaostal več kot deset dolžin dirkalnika).

24. krog: Hamilton je parkiral svojega McLarna ob stezi. Vodilni drikač prvenstva je odstopil zaradi okvare. Kubica je medtem odslužil kazen.

23. krog: Kubica je zaradi trčenja s Sutilom v boksih dobil kazen "stop & go", moral bo na 10 sekindni postanek.

18. krog: Ponoven štart. Mark Webber ni bil na postanku in vodi, za njim Vettel, Alonso, Hamilton in Massa (vsi so že opavili s postanki), Barrichello (še mora v bokse), Petrov, Hülkenberg, De la Rosa in Button. Komisarji preučujejo incident med Kubico in Sutilom. Poljak ima težave s svojim Renaultom in vozi zelo počasi.

16. krog: Na stezo prihaja varnostni avto, pobrati je treba del dirkalnika Vitantonia Liuzzija. V boksih Vettel, Hamilton, Alonso. V boksih sta trčila Robert Kubica in Adrian Sutil, medtem je na poti iz boksov Nicu Rosbergu odpadlo zadnje levo kolo in nevarno skakalo med mehaniki ...

10. krog: Vettlova prednost pred Alonsom je narasla na 9 sekund, na tretjem mestu je Webber, pred Masso, Hamiltonom, Petrovom in Rosbergom. Sedmo mesto slednjega ogroža Robert Kubica.

6. krog: Vettel izboljšuje najboljše čase, njegova prednost pred Alonsom znaša že 5 sekund.

2. krog: Najhitrejši krog Vettla (1:28,361). Vrstni red: Vettel, Alonso, Webber, Massa, Hamilton, Petrov, Rosberg, Kubica, Barrichello, Hülkenberg, De la Rosa, Sutil, Schumacher, Liuzzi, Button, Kobajaši ...

1. krog: Vettel nabira prednost pred Alonsom, Lewis Hamilton je prehitel Vitalija Petrova in se prebil na peto mesto.

Štart: S prve štartne vrste sta začela oba Red Bulla, z druge Ferrarija. Vettel je štartal dobro in obdržal prvo mesto, na drugo pa se je po štartu prebil Fernando Alonso, ki je ugnal Marka Webbra. Sledi Felipe Massa, pred Vitalijem Petrovom (Renault), ki se je na peto mesto prebil s sedmega na štartu.

V Budimpešti je sončno, temperatura zraka se giblje okoli 30 stopinj Celzija. Pred nami je torej še ena suha dirka.

Pred dirkači je 70 krogov (4381 m) VN Madžarske, skupno bodo prevozili 306,630 km. Rekord kroga na Hungaroringu je leta 2004 postavil Michael Schumacher (Ferrari) 1:19,071.

Ne spreglejte