Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Petek,
18. 1. 2013,
11.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

WRC Monte Carlo Sebastien Loeb

Petek, 18. 1. 2013, 11.10

8 let

Brez evforije: ocena pola R WRC šele na Portugalskem

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav Sebastien Loeb na reliju Monte Carlo drvi proti zmagi, je zgodba dirke izjemen debi Volkswagna. A se zavedajo, da bo prava ocena pola R WRC možna šele na Portugalskem.

Pred odločilnimi hitrostnimi preizkušnjami relija Monte Carlo (v petek popoldne klasični Sisteron in v soboto zvečer zloglasni Col de Turini) aktualni prvak Sebastien Loeb (Citroën) ohranja minuto in 36 sekund prednosti pred Sebastienom Ogierjem (Volkswagen). Slednji je z novim polom R WRC najlepše presenečenje začetka sezone. Na večini od dosedanjih 11 hitrostnih preizkušenj je bil tako hiter kot njegov starejši soimenjak. Pravzaprav je večino zaostanka (minuto in 15 sekund) nabral na sredinih dveh popoldanskih brzincih. Še sam ne ve, zakaj, saj je dirkal brez napake, je pa šlo za pretežno blatna in ne snežena brzinca. Slabše gre drugemu dirkaču Volkswagna, Jariju-Mattiju Latvali, ki ima na šestem mestu že skoraj štiri minute zaostanka. Ker dirkalnik še ne pozna najbolje, je težava prav v tem, da ne najde nastavitev, ki bi ustrezale njegovemu slogu dirkanja.

Čeprav so v Volkswagnovem taboru več kot zadovoljni, se zavedajo, da reli Monte Carlo ne daje realne slike razmerja moči. Na zasneženih in poledenelih cestah odloča predvsem dober dirkač, ne toliko dirkalnik. Podobno bo tudi februarja na sneženem reliju Švedska. "Na nekaj brzincih sem bil najhitrejši in to je dobrodošlo presenečenje. V četrtek sem dirkal bolj previdno, a sem se na drugem brzincu vseeno zavrtel. A ne glede na to, Monte je za zdaj za nas popoln. Če v soboto pridemo v cilj, bo še toliko lepše. Osredotočam se le na svojo vožnjo. Ne smemo dajati prevelike teže temu, da sem med najhitrejšimi. Šele na reliju Portugalska bomo lahko dali zanesljivo oceno, kako konkurenčen je polo R WRC," trezno razmišlja Ogier, nekdanji dirkač Citroëna, ki je minulo prvenstvo odpeljal s škodo fabio S2000 in vmes testiral pola r WRC.

Loeb neustavljiv, Hirvonen frustriran

Sneg, poledica, močan veter (v četrtek zjutraj je bilo 11 stopinj pod ničlo, občutek mraza pa je bil kar 30 pod ničlo) in tekmeci, ki imajo za sabo mnogo več zimskih testiranj novih dirkalnikov pa torej ne ustavljajo 38-letnega Loeba, ki je dobil tudi prvi petkov brzinec. Mnogo slabše pa gre novemu prvemu adutu Citroëna, Mikku Hirvonenu. Čeprav bi Fincu zimske razmere morale ustrezati, na petem mestu zaostaja že tri minute in pol. "Peto mesto me frustrira. Še naprej mi manjka samozavesti in zato ne morem voziti tako hitro kot vodilni. A še upam na stopničke. Mislim, da so mogoče in so moj cilj," je strnil Hirvonen, ki za ekipnim kolegom Danijem Sordom na tretjem mestu zaostaja 40 sekund.

Ne spreglejte