Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
21. 7. 2015,
19.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jules Bianchi FIA

Torek, 21. 7. 2015, 19.39

8 let

Bo družina pokojnega Julesa Bianchija tožila FIA?

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Družina pokojnega dirkača formule 1 Julesa Bianchija, ki je bila izjemno kritična do okoliščin nesreče 5. oktobra 2014, ni nikoli izključila možnosti tožbe proti Mednarodni avtomobilistični zvezi.

Jules Bianchi se je ponesrečil 5. oktobra 2014 na VN Japonske, ko se je pri hitrosti okoli 200 kilometrov na uro zaletel v avtodvigalo ob stezi, ki je odstranjevalo poškodovani dirkalnik Adriana Sutila. Francoza so s hudimi poškodbami glave prepeljali v lokalno bolnišnico, ga operirali in dali v umetno komo. Rehabilitacijo je nadaljeval v rodni Nici. Po dobrih devetih mesecih v umetni komi je umrl 17. julija 2015.

Štirinajst dni po nesreči je za francoski RTL spregovorila Christine Bianchi, mama Julesa Bianchija: "Jules je še zmeraj nezavesten. Dobro skrbijo zanj. Bolnišnica je super, zdravniki so izjemni, vredni spoštovanja in prijazni. Več kot to ne smem povedati. Veste, nekateri ljudje govorijo stvari, da bi se izognili svojim odgovornostim.'' Ko je novinar omenjene medijske hiše Christine vprašal, ali so družino prisilili v molk, je odgovorila: "Formula 1 je posel. Zelo velik posel!"

Oče Julesa Bianchija, Philippe Bianchi je v naslednjih devetih mesecih medijem redno poročal o zdravstvenem stanju svojega sina, ki se ni več zbudil iz kome.

FIA je krivdo za nesrečo zvalila na Julesa Bianchija

Pri Mednarodni avtomobilistični zvezi so ustanovili delovno skupino, ki je preiskala okoliščine Bianchijeve nesreče. Ugotovitve so FIA oprale vsakršne krivde in glavni vzrok našle v Julesu, ta naj ne bi dovolj upočasnil vožnje ob dvojnih rumenih zastavah, ki opozarjajo na nevarnost, in je posledično izgubil nadzor nad svojim dirkalnikom.

Izsledke preiskave FIA si je za francoski radio Free drznil komentirati nekdanji dirkač formule 1, Philipp Streiff: "Jeana Todta naj bo sram, na zadnjem svetovnem motoršportnem svetu v katarski Dohi je naročil poročilo o nesreči Julesa Bianchija. To je bil dokument, ki ga je pripravila skupina desetih prijateljev, med njimi profesor Gerard Saillant, s katerim so Fio oprali krivde!"

Mednarodna avtomobilistična zveza je proti Streiffu nemudoma napovedala tožbo, ker je bila prepričana, da gre za obrekovanje in žaljenje FIA, predsednika Jeana Todta in tudi Gerarda Saillanta, predsednika zdravniške komisije. Ker so bile Phillipove izjave po mnenju FIA neutemeljene in zlonamerne, je bilo treba njihovo kroženje po medijih takoj ustaviti in sankcionirati na ustrezen način.

A očitno zadeva ne bo prišla na sodišče, ker se je Francoz za svoje izjave javno opravičil. Grenak priokus je vseeno ostal. Je pa FIA priznala svoj del krivde s sprejetjem pravila, da se morajo nekatere dirke, med njimi tudi japonska, letos začeti uro prej kot lani, zaradi česar se dirke ne bodo več zaključevale v mraku. Prav slaba vidljivost je bila namreč eden izmed vzrokov za Julesovo nesrečo, čeprav FIA tega ni nikoli priznala.

Morda pa se Bianchijeva družina le ne bo odločila za tožbo, ker je bil sin predsednika Mednarodne avtomobilistične zveze Jeana Todta, Nicolas Todt, Julesov menedžer …

Ne spreglejte