Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 1. 2014,
19.05

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miran Stanovnik

Nedelja, 5. 1. 2014, 19.05

8 let, 1 mesec

Barreda Bort prvi vodilni na Dakarju, Stanovnik na 48. mestu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Začel se je 36. vzdržljivostni reli Dakar 2014. Med motoristi je zmago slavil Španec Joan Barreda Bort na Hondi, Coma in Despres sta bila na 2. in 3. mestu, Stanovnik 48., Marčič 85.

Po sobotnem ceremonialnem štartu se je danes reli začel za res z 809 kilometrov dolgo etapo od Rosaria do San Luisa. Med 174 motoristi sta bila na štartu tudi Slovenca Miran Stanovnik in Simon Marčič. Vse svoje znanje je na hitri in prašni, a le 180 kilometrov dolgi hitrostni preizkušnji pokazal Joan Barreda Bort, ki je hitrostno preizkušnjo začelkot tretji. Hitro je ulovil lanskega zmagovalca Cyrila Despresa in Marca Como ter jima nato le varno sledil. To je njegova šesta etapna zmaga v kratki dakarski karieri in šele njegova trideseta etapa na reliju. Na 2. mestu je etapo končal Coma, medtem ko je bil Despres 3. "Hitra etapa z veliko zaviranja in pospeševanja. Etapa je bila prava za uvod v dirko in potreboval sem kar nekaj časa, da sem ujel svoj ritem. Prva etapa je po prihodu iz mrzle Evrope vedno zahtevna, a sem zadovoljen in imam dober občutek," je del Despresove izjave. Slovenca Miran Stanovnik in Simon Marčič, ki nastopata na motorjih KTM, sta uspešno prebila led in končala na 48. oziroma 85. mestu. "Vseh 180 kilometrov smo pospeševali in grobo zavirali, videl sem tudi nekaj voznikov, ki so prepozno zagrabili zavore. Upoštevajoč dejstvo, da to ni moj domač teren in da se dobro zavedam še zelo oddaljenega cilja, sem z vožnjo zelo zadovoljen," je v San Luisu prvi dan Dakarja 2014 komentiral Stanovnik in dodal, da se je uštel le pri dolivanju goriva. "Ker nisem točno vedel, kakšna bo poraba goriva z novim uplinjačem, sem ga rajši nalil malo več, zato je bil motor v prvem delu preizkušnje na zadnjem delu pretežak. Deloma je težavo reševalo odlično delujoče vzmetenje," je sklenil Stanovnik, čigar KTM 450 Rally je letos postavljen na tovarniško vzmetenje.

Med avtomobilisti je tokrat na štartu 147 posadk, med katerimi je tudi slovenska. V Volkswagnu sta na reliju namreč Darij Novak in Boštjan Leskovec. Etapne zmage se je veselil Portugalec Carlos Sousa, ki je za 11 sekund ugnal Argentinca Orlanda Terranovo, medtem ko je Katarec Nassel Al Attiyah zaostal za slabo minuto. Že prvi dan so se morali s težavami spopasti Stephane Peterhansel, Giniel De Villiers in Robby Gordon. Američana še ni v cilju, De Villiers je izgubil 15 minut, medtem ko je moral zmagovalec zadnjih dveh izvedb relija Stephane Peterhansel menjati gumo, ki je spustila. Za zmagovalcem etape je zaostal dobre štiri minute. Sousa je lanski reli končal na šestem mestu v skupnem seštevku. Slovenska posadka je zasedla 110. mesto.

Ne spreglejte