Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
7. 2. 2015,
15.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Fernando Alonso McLaren

Sobota, 7. 2. 2015, 15.10

8 let

''Alonso in McLaren lahko kar pozabita na zmage v prvenstvu 2015''

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Poznavalci formule 1 so prepričani, da Španec Fernando Alonso z dirkaškim paketom McLaren-Honda v letošnji sezoni nima nikakršnih možnosti, da bi posegel po zmagi.

Honda se je letos vrnila v formulo 1, potem ko jo je leta 2008 kot konstruktor šasije in motorja ter lastnik moštva razočarana zapustila. Svojega novega poglavja v športu se je lotila drugače: oblikovanje šasije dirkalnika je prepustila uveljavljenemu konstruktorju McLarnu, sama pa je nase prevzela odgovornost konstruiranja kompleksnega turbomotorja V6 1,6 s sistemom za povrnitev energije. Da bi se čim prej znašla v območju, kjer se odloča o zmagovalcih velikih nagrad in gibljejo izzivalci za naslov svetovnega prvaka, sta McLaren in Honda najela za mnoge trenutno najboljšega dirkača v formuli 1 Fernanda Alonsa. Vendar poznavalci formule 1 dvomijo, da bi lahko Španec za sanjski preobrat poskrbel že v letošnji sezoni.

"Fernando je dirkač, ki bi lahko že osvojil pet naslovov prvaka, a je sprejel nekaj slabih odločitev v karieri. Leta 2007 je McLaren zapustil, ko je bilo moštvo na vrhuncu, in se preselil v drugorazredno ekipo. Zdaj se vrača k McLarnu, kjer ve, da bo moral počakati na zmage. To je njegova napaka. Mislim, da ima McLaren-Honda potencial, še posebej z Alonsom, a letos ne morejo zmagati. Morda leta 2016," je za španski časnik As zatrdil starosta med novinarji formule 1 Livio Oricchio.

McLaren je v Jerezu odpeljal šestkrat manj kilometrov kot Mercedes

Podoben pogled na položaj pri McLarnu ima ugledni komentator formule 1 pri nemškem Auto Motor und Sport Michael Schmidt: "Fernando je najboljši, a seveda potrebuje tudi dober dirkalnik. McLaren mu ga bo dal, skupaj s Hondo, vendar ne letos. Mercedes je še zmeraj na višji ravni kot preostali, sledijo mu Ferrari, Williams in Red Bull. McLaren? Njegov čas bo prišel leta 2016."

McLaren-Honda je na prvih letošnjih štiridnevnih testiranjih formule 1 v Jerezu zbrala 349,80 kilometra (aktualni svetovni prvak Mercedes 2.284,76!). Fernando Alonso je odpeljal 168,26 kilometra, Jenson Button pa 181,54 kilometra. Za primerjavo: Nico Rosberg se je ustavil pri številki 1.363,77 kilometra, Lewis Hamilton pa pri 920,99 kilometra. McLaren je bil najslabši od vseh osmih moštev, ki so nastopila na testih v Jerezu. Tudi oba McLarnova dirkača sta po kilometrih in časih pristala na dnu lestvice.

A to sploh ne skrbi predsednika McLarna Rona Dennisa, ki je za španski Diario Sport izjavil: "Hondin motor, ki smo ga uporabljali v Jerezu, je dva ali tri korake zadaj v primerjavi s tistim, s katerim bomo nastopili na prvi dirki. Razvijajmo ga še naprej, do zadnjih testiranj. Ključna beseda za vsakega v našem moštvu je potrpežljivost. Moramo živeti s frustracijami, ki jih lahko skoraj vsak predvidi."

Hondina arhitektura motorja naj bi bila bolj podobna Mercedesovi kot pa tehnološkim rešitvam, ki jih imata Ferrari in Renault. "Raven detajlov in natančnosti pri konstruiranju MP4-30 presega vse, kar je do zdaj naredil McLaren. Veliko smo se ukvarjali z ERS (sistem za povrnitev energije, op. p.) in s tehnologijami, ki jih uporabljamo. Nekatere izmed njih pred tem sploh niso obstajale. Ne vem, ali bomo v Avstraliji vedeli, kje smo. Morali bomo počakati, da odpeljemo dva ali tri dirke."

Komentator španske Marce Marco Canseco je na testiranjih v Jerezu opazil občutno razliko med Hondo in preostalimi motornimi konstruktorji: "Zvok Hondinega motorja je močan in grob, daleč od vsega, kar sem kadarkoli slišal v formuli 1. Ali je to razpoznavni znak motorja ali posledica slabega delovanja, bo pokazal čas."

McLarnu ostalo še osem dni testiranj

Honda je že napovedala, da bo svoj motor nadgradila do naslednjih testiranj, ki jih bo med 19. in 22. februarjem gostila Barcelona. Predsednik McLarna Ron Dennis ni izključil možnosti, da bi zamenjali barvo dirkalnika, saj so bili navijači moštva po predstavitvi MP4-30 popolnoma razočarani. Letošnji bolj kot ne srebrni bolid je namreč preveč podoben Mercedesu. Morda se bo prav zaradi tega McLaren vrnil k rdečo-beli kombinaciji, s katero sta Ayrton Senna in Alain Prost osvojila štiri zaporedne dirkaške in konstruktorske naslove svetovnega prvaka formule 1.

Glavni zvezdnik McLarna Fernando Alonso, ki v Jerezu ni veliko dirkal, je po prvih testih že določil glavnega favorita za osvojitev letošnjega naslova prvaka: "Mercedes ima še zmeraj dominantni dirkalnik. Zanje je malo lažje kot za nas, ki imamo povsem nov motor. A imamo zelo agresiven dizajn dirkalnika in ne verjamem, da bo Mercedes tudi letos zmagal na toliko dirkah kot lani. Oni so favoriti, vendar mislim, da so tekmeci bližje kot lani."

Dvakratni svetovni prvak formule 1 kljub slabemu začetku ne pričakuje napetosti, kakršnim smo bili priča leta 2007, ko se je po enoletni avanturi razšel z McLarnom: "Spremenil sem se. Takrat sem bil star samo 25 let. Zdaj je popoln trenutek, da smo se spet združili. Z Ericom (Francozom Boullierjem, vodjo McLarnove ekipe formule 1, op. p.) je ekipa postala bolj odprta in mednarodna, dizajn dirkalnika se je s prihodom Petra (Prodromoua, ki je septembra iz Red Bulla prestopil k McLarnu, op. p.) povsem spremenil in Honda se je vrnila po 22 letih. Vsa ekipa verjame v ta projekt in to je fantastičen občutek."

McLarnu in Hondi je do štarta letošnje sezone ostalo še osem dni testiranj, ki jih bosta skušala maksimalno izkoristiti in se 15. marca v Melbournu v Avstraliji na prvi dirki predstaviti v lepi luči.

Ne spreglejte