Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
19.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Miran Stanovnik Dakar

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 19.39

5 let, 5 mesecev

''Akrapovičev izpuh je najboljši na svetu, zato ga hočejo vsi na Dakarju!''

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z izjemno hitrostjo se približuje Dakar 2014, začel se bo 5. januarja v rojstnem kraju argentinskega superzvezdnika Lionela Messija, v Rosariu.

Pred najzahtevnejšo vzdržljivostno dirko na svetu smo se pogovarjali s slovenskim puščavskim lisjakom Miranom Stanovnikom, ki nam je odgrnil tančico marsikatere skrivnosti dirkanja po brezpotjih Južne Amerike in posebnosti Dakarja. Izjemno odmevna dirkaška veselica se bo pričela v Argentini, obiskala Bolivijo in se zaključila v Čilu. Vmes pa drzne tekmovalce čaka veliko prahu, visoke nadmorske višine, ko pri 5 stopinjah Celzija minusa zlahka zmrzenjo prsti in puščavske temperature nad 40 stopinj Celzija plusa, ko bo znoj tekel v potokih. Ta pravi dakarski koktajl, torej.

Zakaj greste spet na Dakar? Kaj vas znova in znova vleče na to najzahtevnejšo vzdržljivostno dirko na svetu? Gre za kaj čarobnega, za kaj epskega? Ne gre za kaj posebej epskega, gre za edinstven športni dogodek. Preprosto sem zadnjih 20 let posvetil temu športu kar precej časa in energije. Motivacija je še zmeraj na isti ravni kot pred leti, ko sem bil bistveno mlajši. Verjamem, da moči ni nič manj, modrosti pa je malo več. Pred Dakarjem 2014 sem si rekel: poskusimo narediti dober rezultat. To je moj glavni motiv.

Kakšen "stroj" boste imeli v boju s tekmeci? Tokrat bo to poltovarniški KTM 450, opremljen s tovarniškim vzmetenjem. Motor je pravi. Verjamem, da je dovolj konkurenčen, da se bom bojeval za lepe, vrhunske uvrstitve. Dirka bo precej težka, ker gre za precejšnje nadmorske višine, kar nekaj pa je tudi maratonskih preizkušenj. Tu in tam tudi ne bo pomoči mehanikov, zaradi česar bo treba biti zelo pozoren, kako motor deluje. Včasih ga bo treba malo čuvati. Verjamem, da to zmorem. Seveda bom uporabljal Akrapovičev izpušni sistem, ki je zelo dober. Tovarniške ekipe ga ne bi uporabljale, če ne bi bil najboljši na svetu. Za Akrapoviča je treba reči: kapo dol, to je to.

Kaj bo večji izziv za motor in dirkača – visoka nadmorska višina ali temperature nad 40 stopinj Celzija? Vse bo zanimivo, motor in človeka bo izčrpavalo prav vse: prah, nadmorska višina, v isti etapi mraz in huda vročina. Treba bo skrbeti za vse: zase in za tehnologijo.

Če v mislih preletite vso traso, kje bodo ključne točke? Najprej bo treba biti osredotočen že na začetne etape v Argentini, kjer bodo hitrosti precejšnje, vidljivost pa včasih slaba zaradi prahu. Zagotovo bo izlet v Bolivijo nekaj posebnega, ker je to maratonska preizkušnja, treba bo paziti na motorje, da bodo potem zdržali še dve etapi, preden vidimo mehanike. Spet prehod čez Ande, v Atacamo, puščavo, kjer pričakujemo hudo vročino. Motorji delajo do neke mere, če jih preveč priganjaš pri nizkih hitrostih, pa se lahko tudi pregrejejo in odpovejo. Verjamem, da bo zanimivo. Mogoče bo kakšna etapa dolgočasna. A ravno v trenutku, ko misliš, da gre za dolgočasno etapo, lahko imaš največ težav.

Morebiti se vaša največja priložnost skriva v tistih 40 odstotkih etap, ko ne bo pomoči mehanikov in ko bo vse odvisno od vas samih. Ko boste morali dirkači sami skrbeti za motorje … Da, mislim, da bomo imeli tekmovalci, ki imamo več izkušenj s "šraufanjem" svojega motorja, v tistih etapah rahlo prednost. Zato, ker znamo glavo pripraviti na takšne razmere. Tisti, ki so odvisni zgolj od mehanikov, pa bi lahko imeli v takšnih etapah nemalo težav. A to je dirkanje, ko ne veš, kaj te čaka. Treba se je kar najbolje odzvati, ko te doleti kaj nepredvidenega. Takrat bomo šele videli, ali smo dobro pripravljeni ali ne.

Dakar 2014 bi lahko bil zelo nepredvidljiv, saj je v tovarniških ekipah prestopilo nekaj dirkačev. Za slavo in čast se bodo v motoristični konkurenci udarili KTM, Yamaha in Honda … Mislim, da bo za nas kot tudi za gledalce to izjemna dirka, ker imajo vse tri tovarniške ekipe ambicije za zmago. KTM je 12-krat zapored zmagal na tej dirki. Njegov največji zvezdnik Cyril Despres je presedlal k Yamahi. On bo hotel dokazati, da ni večkrat zmagal samo zaradi ekipe, KTM pa bo poskušal ubraniti prvo mesto. Tu je še Honda s svojo tovarniško ekipo, ki je v ta projekt vložila ogromno denarja, na Dakar ne bo šla gledat na uro. Japonski konstruktor bo poskušal s Concalvezom, Barredo in Sunderlandom dokazati, da je japonska tehnologija boljša od KTM-ove.

Ima KTM v rokavu kakšnega skritega aduta v primerjavi z japonskima rivaloma? Res je, da je Honda za Dakar 2014 razvila nov motorni agregat in videli bomo, kako se bo obnesel na čisto pravi dirki. KTM je tudi razvil nov agregat, zamislil pa si je tudi svojevrstno rezervo. Ima dvojno elektronsko vbrizgavanje, a ne istočasno. Če bi ta glavni elektronski vbrizg goriva odpovedal, obstaja rezerva, elektronsko je mogoče takoj preklopiti nanj. Včasih se zgodi, da zaradi slabega goriva ali peska črpalka za gorivo odpove. Za takšne razmere je KTM skonstruiral integrirano rezervno črpalko, z določenim gumbom je spet mogoče preklopiti na delujočo črpalko. Torej ima KTM nekaj rezerve, ki je Honda in Yamaha nimata.

Je pri avtomobilistih zmagovita kombinacija Peterhansel-Mini-Akrapovič? Očitno brez slovenske tehnologije ne morejo odpeljati nobene dirke na svetovni sceni. Za Peterhansla bi lahko rekel, da je "software" za volanom. Mini je pač naredil res dober produkt. To bi lahko bila zmagovita kombinacija. Brez dobrega izpušnega sistema pa na Dakarju tako ali tako nikoli ni šlo. Zmagovalne ekipe ne bi posegale po Akrapoviču, če res ne bi bil dober.

Dakar ni bil nikoli samo dirkaška avantura, ampak tudi finančna. Kakšen je proračun Mirana Stanovnika za Dakar 2014? Pri nas, smo zelo varčni, lahko dirko pokrijemo s 65 tisoč evri. Pri večjih ekipah pa se proračun giblje med 300 tisoč in 400 tisoč evri za enega voznika, če govorimo o tovarniških ekipah. Na moji ravni pa tekmovalci dirkajo s proračunom med 150 tisoč in 200 tisoč evri. Če pa bi moral sam kupiti motor, bi me Dakar stal okoli 110 tisoč evrov.

Lahko bi rekli, da boste v Argentini dirkali skoraj doma, saj vas bo spodbujalo veliko Slovencev … V Argentino zmeraj rad grem. Letel bom v Buenos Aires, kjer me čakajo družine slovenskih izseljencev. Ena od njih – Gaser – mi vedno priskočijo na pomoč. Adrian me bo čakal s svojim avtomobilom in me odpeljal v 300 kilometrov oddaljeni Rosario, kjer bo štart Dakarja 2014. On bo s svojo družino v istem hotelu, kot bomo mi, do 6. januarja bo imel dopust. Sicer vemo, da so Slovenci povsod po Argentini. In kjerkoli že si, se zmeraj najde kakšen Slovenec, pride pogledat v tabor in išče Stanovnika.

Letos bodo na Dakarju tekmovali štirje Slovenci. Miran Stanovnik bo imel številčno družbo … Boste skupaj? Definitivno je lepo imeti v svoji družbi Slovence, se pogovarjati v slovenskem jeziku. To je samo plus in jaz verjamem, da se bomo na Dakarju imeli lepo. Med njimi sem jaz najbolj izkušen. Kar sem znal, sem svetoval avtomobilistu Dariju Novaku. Za motorista Simona Marčiča pa sem poskrbel, da je opremljen z veliko podatki in da sem ga pripeljal v našo ekipo, da bo imel ta pravi motor. Verjamem, da bo znal Simon to dobro izkoristiti in da bo na debiju dobro dirkal.

Večkrat ste že bili na Dakarju v Južni Ameriki, se vam mogoče kolca po Afriki, kjer se je začela ta nora dirkaška avantura? Afriški Dakar je bil specifičen, drugačen. Imel je več tistega dakarskega duha. A tudi v Južni Ameriki nas čakajo spremembe: pričakujemo težje razmere za dirkanje kot v preteklosti. Omenil sem že bistveno manj pomoči mehanikov. Bi pa še vedno rad šel dirkat v Afriko. Če potegnemo vzporednico med Afriko in Ameriko, je razlika v tem, da v Afriki ni takšne infrastrukture, kot je v Ameriki. V Afriki ne bi bilo mogoče, da bi šel takšen zvezdnik, kot je Peterhansel, spat v hotel. Moral bi prav tako spati v šotorih kot mi. Tukaj v Argentini in Čilu pa je zadeva malce drugačna, lahko bi rekel malo bolj mehka za tiste bogate ekipe.

Kaj pa vaša življenjska sopotnica pravi na vaše udejstvovanje na Dakarju? Vam nagaja in komaj čaka, da nehate? Ne, mogoče je rekla: Super, da greš, bomo doma imeli vsaj mir. Če doma ne bi imel podpore, zagotovo ne bi več dirkal. V vseh teh letih, odkar sva skupaj, imava družino, nisem nikoli začutil nasprotovanja.

Ste po rojstvu otroka začeli bolj preudarno dirkati? Morebiti zaradi njega nikoli več ne greste "na polno", ker veste, da vas doma čaka eno simpatično bitje? Pri tveganjih nikoli ne veš, za kakšne odstotke gre. Jaz vem, da moram biti na dirki čim bolj osredotočen, če hočem biti čim bolj varen. Takrat ne smem misliti na družino, ampak moram misliti samo in izključno na dirko. Ko pa pridem v cilj, je na vrsti družina.

Tragične nesreče so žal sestavni del Dakarja? Si rečete, da se to vam ne more zgoditi, ali pa poskušate to preprosto odmisliti? Ne gre za to, da bi moral človek to odmisliti. Nevarnosti se je treba zavedati. Mi dirkači se je zavedamo. Vemo, da bomo dirkali v podobnem okolju, v katerem se je v preteklosti že kdo tragično ponesrečil. Vemo tudi, zakaj se je to zgodilo. Poskušamo se izogniti takšnim napakam. Ta strah ni tak, da bi odrezal kolena ali roke, da ne bi mogel dirkati. Gre za strahospoštovanje do dirke, zavedanje nevarnosti. In takšno gledanje je pravilno.

Ker potujete 2. januarja, ste zagotovo zelo veseli, da boste lahko božič in novo leto praznovali v krogu svoje družine … S Francozi sem se dogovoril, da so mi tehnični pregled določili za 4. januar zjutraj, popoldne pa je že ceremonialni štart Dakarja. Vedo, da sem malo starejši človek in da želim biti za novo leto doma (smeh).

Ne spreglejte