SiolNET. Sportal Atletika
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Zaslišanje

Zaslišane nove priče na sojenju za dopinške očitke Šalamunu in Špesu

0,04

termometer

Boris Špes Igor Šalamun
Foto: STA

Z zaslišanjem prič se je na mariborskem sodišču nadaljevalo sojenje atletskemu trenerju Igorju Šalamunu in nekdanjemu zdravstvenemu delavcu Borisu Špesu, ki se zagovarjata zaradi domnevnega prometa z nedovoljenimi snovmi v športu. Pred sodišče so prišli nekdanja Špesova sodelavka, takratni vodja centralna lekarne UKC Maribor in atletska trenerja.

Medicinska sestra Maja Klemenčič, ki je bila v času dogajanja, domnevno povezanega s prepovedanimi dopinškimi sredstvi, Špesova sodelavka na pljučnem oddelku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor na Pohorju, se ni spomnila kakšnih težav v zvezi z izginjanjem narkotikov iz oddelka, je pa že v preiskavi izpovedala, da je Špes enkrat samkrat prišel v nočno izmeno, ko sicer ni bil dežuren, češ da potrebuje zdravilo za svojo hči, ki je bolehala za astmo.

Na vprašanje tožilke Januša Kušar Rotman, če se ji ni zdelo nič čudnega, da jo je Špes v zvezi s tem poklical že popoldne, nato pa po domnevno nujna zdravila prišel šele pozno zvečer oziroma več kot pet ur pozneje, je priča odgovorila da ne in da se je Špes že tako odločil. Glede tega, kako je potekal nadzor nad uporabo zdravil na oddelku, je tožilki odgovorila, da so ti potekali občasno, nemogoče bi bilo sproti, saj je potrebno tudi nekaj zaupanja med sodelavci.

Sodnica mu je zabrusila, da naklada

Med njenim pričanjem je prišlo tudi do nesporazuma med sodnico Simono Murko in Špesovim zagovornikom Simonom Dolinškom, ki naj bi po njenem in po mnenju tožilke postavljal preveč sugestivna vprašanja in mu celo zabrusila, da naklada.

V nadaljevanju je svoje izpovedal nekdanji vodja centralne lekarne v mariborski bolnišnici Silvo Koder, ki je opisal postopek izdaje zdravil, do katere po njegovih zagotovilih ne more priti brez podpisa predstojnika oddelka. Večjih odstopanj na pljučnem oddelku niso zaznali, tudi zato posebnega internega nadzora v zvezi z obravnavanimi dogajanji ni bilo.

Na prostor za priče sta stopila še atletski trener Robert Herga in nekdanji atlet, zdaj pa prav tako trener Sebastijan Jagarinec, oba iz mariborskega atletskega kluba Poljane. Oba sta potrdila, da sta iz atletskih krogov poznala oba obtožena, a nikoli nista slišala, da bi bil kakorkoli povezana z nedovoljenimi poživili.

Herga je povedal, da ga je Jagarinec prosil za Špesovo telefonsko številko, saj naj bi potreboval vitamin C. Tožilki ni znal pojasniti, zakaj sta se odločila za vitamin, ki bi ga dosti cenej dobil v prosto prodaji, prositi Špesa, vedel pa je, da je zaposlen v bolnišnici in ga bo morda dobil prej.

Jagarinec je izpovedal, da se je na Špesa spomnil, ker je imel eden od njegovih atletov težave z zdravjem. Slednji naj bi se pri obtoženem oglasil sam, ker prvič ni pomagalo, se je pozneje na terapiji pri njem oglasil še enkrat. Za vsako terapijo bi moral plačati po 30 evrov, a naj bi to pozabil storiti, zato je Jagarincu vrnil denar, ki mu ga je zagotovil klub iz zaslužka od prodaje koledarjev.

Ključno pričo so zaslišali sredi julija

Sodišče je sicer ključno pričo - hrvaško atletinjo Danijelo Kuna, zaradi katere sta obtožena sploh pristala v kazenskem postopku, zaslišalo sredi julija. Hrvatica je leta 2017 zmagala na maratonu v avstrijskem Linzu, a padla na dopinškem testu, nato pa avstrijski policiji priznala, da ji je pri tem pomagal nekdanji maratonec Šalamun, za poživila pa poskrbel Špes.

Kot je povedala na sodišču, je leta 2016 med pripravami v Avstriji Šalamuna vprašala po kakšnih prehranskih dodatkih za regeneracijo. Ob ponovnem srečanju naj bi ji predlagal sporno substanco ter ji dejal, da vsi nekaj jemljejo ter da se na maratonu to ne bo videlo. Priznala je, da je privolila v to, saj je bila neumna in premalo samozavestna.

So se pa v preteklih zaslišanjih nekoliko razlikovale njene izjave o tem, ali sta ji prepovedano sredstvo vbrizgala Šalamun in Špes, ali si ga je sama. Na sodišču je julija pojasnila, da je imela vsaka injekcija več odmerkov, prvega od vsake naj bi dobila od njiju, nato pa si je preostanek v naslednjih dneh injicirala sama. Na vprašanje, zakaj je v Avstriji to zamolčala, je pojasnila, da jo je bilo strah morebitnega kazenskega postopka.

Sojenje se bo nadaljevalo 9. novembra

Očitke obrambe, da je Šalamuna in Špesa obremenila po krivici z namenom, da bi se razbremenila in si s tem skrajšala kazen prepovedi sodelovanja na tekmah, je zavrnila, saj da se je odločila prekiniti športno kariero.

Sojenje se bo nadaljevalo 9. novembra, ko so pred sodišče vabljene še tri priče, med njimi tudi strokovnjak za kontrolo dopinga Lovro Žiberna iz ljubljanske medicinske fakultete.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin