Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 7. 2013,
12.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

doping Jani Dvoršak

Ponedeljek, 15. 7. 2013, 12.19

6 let, 7 mesecev

"Velika imena padajo, tudi najboljšim ni več prizaneseno"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Svetovna atletika je v šoku. Čeprav te dni poteka znamenita kolesarska Dirka po Franciji, ki je vedno zagotovilo za dopinški škandal, sta tokrat glavna grešnika šprinterska superzvezdnika.

Jani Dvoršak, vodja odelka za boj proti dopingu pri Olimpijskem komiteju Slovenije, je v odmevnem intervjuju za Sportal še pred nedavnim izrazil pomisleke v zvezi z neverjetnimi šprinterskimi dosežki Jamajčana Usaina Bolta, zdaj pa so na dopinških testih ujeli njegovega največjega tekmeca Američana Tysona Gaya in rojaka Asafo Powella.

"Nisem presenečen. Upal sem, da se moje domneve ne bodo izpolnjevale, ampak … Očitno je svetovni šprinterski vrh izpostavljen dopingu," je dejal Dvoršak, ki pa ne želi razpravljati o tem, ali so med najboljšimi šprinterji sveta vsi podvrženi zlorabi nedovoljenih poživil. "Resnično ne želim in ne morem špekulirati v tej smeri. Če berete tuje medije, knjige in izjave dopingirancev, potem bi se res dalo razmišljati o tem, a se res ne želim izpostavljati v tem smislu. To ni moja naloga. Dejstvo pa je in vedno znova me razžalosti, da kljub napredku v boju proti dopingu, ta v tehnološko naprednih oblikah vseeno obstaja. Ko se doping dokazuje najhitrejšim atletom ali pa najboljšim športnikom na svetu, to me pa skrbi."

Dvoršak sicer meni, da tehnologija napreduje na obeh straneh, a je protidopinški boj neizogibno in že po sami naravi stvari vedno korak zadaj. "Ker odkriva, ne more biti pred dopingiranci. Vsa znanstvena odkritja se v športu zlorabljajo v te namene. Toda napredek zagotovo je, velika imena padajo, tudi najboljšim ni več prizaneseno."

Kakšne posebne katarze Dvoršak v razkritjih zvezdniških grešnikov ne vidi. "Vsak tak primer je na nek način alarm v športu. Kljub dobri sistemski pripravljenosti in organiziranosti to na šport meče slabo luč. Kako množične so te stvari, je seveda drugo vprašanje … Če bi naredili statistični rez čez vse atletske discipline, bi bil ta odstotek ne glede na panogo razmeroma visok, pa naj gre za šprinterske discipline, srednje proge, maraton, mete … To ni ne vem kakšna petarda, je pa dovolj hud alarm," končuje Dvoršak.

Ne spreglejte