SiolNET. Sportal Atletika
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Več o morebitnem nastopu poškodovane Agate Zupin na EP čez dva tedna

0,14

termometer

Agata Zupin
Foto: Sportida

Obetavna slovenska rekorderka Agata Zupin (Kamnik) je za člansko evropsko prvenstvo, ki bo med 7. in 12. avgustom v Berlinu, izpolnila ker tri norme, in sicer za teke na 200 metrov, 400 metrov in 400 metrov z ovirami, a je njen nastop vprašljiv zaradi poškodbe desne stegenske mišice pred dvema tednoma. Več bo o njenem morebitnem nastopu na EP znano čez dva tedna.

Dvajsetletnica je lani v teku na 400 metrov z ovirami osvojila srebrno kolajno na EP do 20 let in se uvrstila v polfinale članskega SP (21. mesto). Po dobrem začetku letošnje sezone na prostem se je poškodovala na treningu in na tekmovališču je ni bilo od atletskega pokala Slovenije v Ljubljani konec junija.

"Pred dvema tednoma se je zgodila neljuba poškodba, ko si je pretrgala tetivo ene od treh zadnjih stegenskih mišic na desni nogi. Ta najbolj dela pri zamahu čez oviro. Po opravljeni magnetni resonanci je bila stvar še nejasna in pridobili smo različna zdravniška mnenja.

Ni bilo namreč hematoma, zato smo ugotovili, da je poškodovana tetiva, ne mišica, kar je slabše za rehabilitacijo, saj je mišica veliko bolj prekrvavljena," je povedal trener Zupinove in nekdanji vrhunski atlet Damjan Zlatnar.

Trener Zupinove je Damjan Zlatnar, aktualni rekorder na 110 metrov z ovirami. Trener Zupinove je Damjan Zlatnar, aktualni rekorder na 110 metrov z ovirami. Foto: Ana Kovač

"Agata že teče, se normalno ogreva in nabira kilometre ter dela vaje za moč, ki so prilagojene poškodovani nogi. Na prve prave obremenitve bo morala še počakati. Trenutno delamo do praga bolečine," je pojasnil Zlatnar.

Glede okrevanja varovanke je optimističen, a če bi se morali o nastopu na EP odločati zdaj, bi ga po njegovih besedah odpovedali.

"Agata sicer zdaj že teče vse hitreje, čakamo pa še, kakšen bo napredek v prihodnjih dneh. Poškodovala si je namreč zamašno nogo. Če morda ne bo mogla s polno obremenitvijo čez ovire z desno nogo, jo lahko zamenja in to stori z levo, ker je sposobna to narediti z obema noga.

Čez 14 dni bomo vedeli bolj natančno, ali bo lahko nastopila na EP. Deset dni pred EP bomo še enkrat opravili magnetno resonanco in tedaj bo dokončno jasno, ali bo potovala v Berlin," je napovedal Zlatnar, nekdanji olimpijec in še vedno aktualni slovenski rekorder na 110 metrov z ovirami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 110
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin