Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
10. 10. 2015,
15.59

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Chicago maraton Sammy Kitwara

Sobota, 10. 10. 2015, 15.59

4 leta, 3 mesece

V vetrovnem mestu namesto rekordov želijo več drame

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nedeljo bo na sporedu letošnji peti od šestih največjih maratonov na svetu, ki spadajo v serijo World Marathon Majors. V Chicagu se bo po 35 letih prvič teklo brez narekovalcev tempa.

Organizatorji maratona v Chicagu so se odločili, da pred rekordnimi časi dajo prednost dramatičnemu razpletu, zato letos na štartu ne bo narekovalcev tempa. Tekma bo tako bolj podobna tisti na svetovnem prvenstvu ali olimpijskih igrah, kjer se morajo tekači zanašati sami nase in na svojo taktiko.

Časi bodo zagotovo slabši

Maraton v Chicagu se lahko pohvali z eno najhitrejših prog na svetu. Tu so bili v preteklosti postavljeni štirje svetovni rekordi, dva pri moških in dva pri dekletih, čas Paule Radcliffe iz leta 2002 (2;17:18), pa je še vedno svetovni rekord za dekleta v teku v izključno ženski konkurenci. Leto pozneje, ko je v Londonu postavila rekord s časom 2;15:25 so dekleta štartala skupaj z moškimi, kar jim omogoča, da lahko tečejo z njimi in imajo "narekovalce tempa" od štarta do cilja.

Rekord proge v Chicagu je s časom 2;03:45 leta 2013 postavil Dennis Kimmeto, ki je leto pozneje postal tudi maratonski svetovni rekorder. S hitrejšim rekordom proge se lahko pohvalita le Berlin in Frankfurt. Proga ima potencial tudi za svetovni rekord, a zdaj, ko narekovalcev tempa v Chicagu več ne bo, bodo tudi časi zagotovo slabši.

Četrti, tretji, drugi … letos bo očitno zmagal

Eden glavnih favoritov bo letos Sammy Kitwara. Kenijec je bila leta 2012 četrti, leto pozneje tretji in lani drugi. Če bi mu letos uspelo zmagati, to ne bi bilo presenečenje. Njegov osebni rekord, ki ga je lani postavil prav v Chicagu, znaša 2;04:28. Ob njem bo rojak Dickson Chumba, ki je bil lani v vetrovnem mestu tretji, za Kitwaro pa je zaostal zgolj štiri sekunde.

Konkurence dveh odličnih Etiopijcev sta se otresla še pred štartom. Tsegaye Kebede je moral nastop odpovedati zaradi bolezni, njegov rojak Ndeshaw Negesse, ki je letos slavil v Tokiu, pa v ZDA ni pripotoval zaradi težav z vizo.

Med dekleti je prva favoritinja svetovna rekorderka v polmaratonu Florence Kiplagat. Kenijka je bila lani po poznejši diskvalifikaciji zmagovalke druga s časom 2;25:57. Njen osebni rekord iz leta 2011 sicer znaša odličnih 2;19:44.

Štart maratona po lokalnem času bo ob 7.30, po slovenskem času pa ob 14.30.

Ne spreglejte