Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
25. 9. 2013,
6.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Šmarna gora svetovni rekord

Sreda, 25. 9. 2013, 6.23

8 let

Šmarna gora ima nov rekord: na vrhu v 11 minutah in 11 sekundah

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Eritrejec Azerya Teklay je novi rekorder vzpona na najbolj priljubljeno ljubljansko izletniško točko. Na vrh Šmarne gore je pritekel v 11 minutah in 11 sekundah.

Azerya Teklay se je v lov na rekord podal v družbi slovenskih reprezentantov, ki so sestavili štafetne trojke in tako tekli vsak tretjino proge ter na ta način pomagali Eritrejcu. Ta je v cilj pritekel v času 11:11 in dozdajšnji rekord Sebastjana Zarnika popravil za 14 sekund, kar je bilo morda celo nekaj manj od pričakovanj. "Mogoče so moj čas nekoliko podcenjevali. Jaz sem vedel, da je dober, vseeno pa sem mislil, da ga bo popravil za okoli pol minute. Jaz sem namreč tekel v blatu, spolzkih pogojih, pozimi, on pa poleti v suhem vremenu. V takratni formi in ob takih pogojih bi šel tudi sam še kakšno sekundo hitreje, kot sem šel," je na vrhu Šmarne gore dejal Zarnik, ki je bil tudi član štafete, ki je s časom 10:24 prišla prva v cilj. Na vprašanje, ali bo rekord poskušal pridobiti nazaj, je odgovoril kratko in jedrnato: "Februarja bo padel!" Vsak prvi konec tedna v februarju je namreč organiziran Rekord Šmarne gore, kjer se slovenski tekači spopadejo z najkrajšo potjo na vrh, tokratni Rekord pa je bil organiziran izredno, saj se je ponudila priložnost, da se s progo spopade Eritrejec, ki se v teh dneh v Sloveniji pripravlja na konec sezone.

Pobudnik izziva pričakoval tek pod 11 minut

Pobudnik izziva je bil Tomo Šarf, alfa in omega slovenskega gorskega teka, ki je prav tako pričakoval boljši rezultat. "Pričakoval sem tek pod 11 minutami. Vedel sem, da je Zarnikov rekord izjemno dober, saj je bil tekač, ki je bil v spomladanskem obdobju vedno v dobri formi. Vseeno sem računal na boljši čas in prepričan sem, da bi Azerya tekel hitreje, če bi že prej preizkusil progo. Nekaj sekund je izgubil že, ko se je neizkušeno ustavil 10 metrov pred ciljem, nato pa odšprintal, ko smo ga spodbudili in mu dali vedeti, da še ni v cilju. Če bo še kdaj možnost, bomo izziv ponovili, zakaj pa ne," je povedal Šarf, ki verjame, da je dosežek pod enajstimi minutami realen. Organizatorji so Eritrejca za vsako sekundo, za katero je izboljšal rekord, nagradili z 10 evri, tako da je zaslužil 140 evrov.

"Rekord je postavljen, a hitreje ni šlo, saj nisem v najboljši formi, saj sem imel še pred dvema tednoma težave s poškodbo. Utrujen nisem, saj je proga kratka, a strma. Lani sem se na šmarnogorskem teku spoznal z dolgo progo, na kratki pa sem tekel prvič. Verjamem, da lahko naslednjič tečem pod 11 minutami," pa je dejal novi rekorder iz Eritreje, ki je lansko leto le za nekaj centimetrov izgubil zmago na šmarnogorskem teku: "Letos se kaj takega ne bo ponovilo. Iz tega sem se nekaj naučil. Letos bom zmagal."

Torkova prireditev je predstavljala lep uvod v omenjeni mednarodni 34. Tek na Šmarno goro, kjer 5. oktobra pričakujemo spopad večine najboljših gorskih tekačev sveta, na čelu s Teklayjem.

Ne spreglejte