Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Torek,
17. 11. 2015,
21.51

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Žan Rudolf Amel Tuka

Torek, 17. 11. 2015, 21.51

6 let, 6 mesecev

Slovenski rekorder trenira z najhitrejšim tekačem letošnje sezone na svetu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenski rekorder v teku na 800 metrov Žan Rudolf se je po letošnji sezoni odločil za veliko spremembo. Večji del leta bo preživel v Italiji, kjer bo treniral z najhitrejšim tekačem letošnje sezone.

Žan Rudolf je slovenski rekorder v teku na 800 metrov. Rekorder je postal že leta 2012, ko je v Velenju s časom 1:46,79 rekord odvzel Rafku Mariniču. Po nekaj slabših sezonah, v katerih je imel nemalo težav s poškodbami, je letos spet zablestel in ponovno na velenjskem štadionu Ob jezeru postavil slovenski rekord, ki zdaj znaša natanko 1;46:00 (video).

Na istem mitingu je zmagal Amel Tuka iz BiH, ki je s časom 1;44:19 prvič resneje opozoril nase, sledila pa sta še miting v Madridu, tam je rezultat izboljšal na 1;43:84, in nekaj dni pozneje miting diamantne lige v Monaku, kjer je s časom 1;42:51 (video) skočil na 11. mesto večne lestvice te discipline, njegov rezultat pa je ostal tudi najboljši izid sezone na svetu. Sezono je kronal še z bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu, prvo za BiH.

Rudolf in Tuka bosta združila moči

Tuka se je leta 2013 iz Bosne preselil v Verono in začel trenirati pod taktirko Italijana Giannija Ghidinija, nekdanjega trenerja olimpijskega prvaka iz Pekinga Kenijca Wilfreda Bungeija. Poteza se je izkazala za odlično, saj je njegova športna pot po selitvi šla le še navzgor.

Zdaj se v Verono seli tudi Rudolf, ki je dva tedna že preživel v Italiji in treniral z najhitrejšim tekačem letošnje sezone. "Z Amelom sva že kakšnih pet let dobra prijatelja. Še ko je treniral v Bosni, smo se večkrat dogovarjali, da bi prišel trenirat k nam ali pa jaz k njemu. Letos sva s trenerjem Svjetlanom Vujasinom v Pekingu spoznala še njegovega trenerja in odločili smo se, da grem jaz trenirat v Italijo," je razložil 22-letni Ljubljančan, ki se je že srečal z novim načinom treninga: "Način treninga, ki sem ga spoznal v Italiji, mi ustreza in je precej drugačen od tega, kar sem vajen. Več delamo na moči, tako da sem začel hoditi v fitnes, več je daljših treningov, manj časa pa preživim na stezi."

Potreboval je spremembo Vujasin še naprej ostaja njegov trener, v Italiji, kjer bo takrat, ko bo tam tudi bosanski tekač, pa bo treniral po načrtu Tukovega trenerja. Ali bo tudi našemu rekorderju prinesel podobne rezultate, bo pokazal čas, nič pa se ne zgodi čez noč. "Vem, da moram biti potrpežljiv. Zavedam se, da morda prihodnje leto še ne bo buma pri rezultatih. Telo se mora navaditi na drugačen način treninga, verjamem pa, da je odločitev pravilna, saj sem potreboval spremembo," je dodal Rudolf, ki je letos na evropskem prvenstvu za mlajše člane osvojil bronasto medaljo: "Menjava okolja je dobro vplivala tudi na moje težave z astmo. Tamkajšnji zrak mi odgovarja. Vesel sem, da težave počasi izginjajo."

Norme za Rio še nima

Pozimi ne bo veliko tekmoval, tudi svetovnega dvoranskega prvenstva ni na njegovem radarju, poleti pa bi čim prej rad postavil normo za olimpijske igre, ki je še nima. Ta znaša 1:45,80. "Za dvoranske tekme se ne bom posebej pripravljal, morda bom nastopil le na kakšni, bolj za občutek. Letos sem popravil državni rekord in želim si, da bi bilo tako vsako leto. Rad bi postavil še normo za olimpijske igre, na evropskem prvenstvu pa se uvrstil v finale. Tu bi lahko dosegel lep rezultat, tudi zato, ker mislim, da ne bodo nastopili vsi najboljši, saj se bodo nekateri osredotočili zgolj na Rio," je cilje ob koncu pogovora predstavil Rudolf, ki je v glasovanju za naj atleta leta osvojil tretje mesto.

Ne spreglejte