Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
22. 9. 2012,
7.41

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Usain Bolt David Rudisha Allyson Felix Aries Merritt

Sobota, 22. 9. 2012, 7.41

6 let, 7 mesecev

Sezono zaznamovali olimpijski junaki in svetovni rekordi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za nami je pestra atletska sezona, vrhunec so predstavljale olimpijske igre v Londonu. Leto 2012 si bomo zagotovo zapomnili tudi po petih svetovnih rekordih na prostem in treh v dvorani.

Če govorimo o mednarodni štadionski atletiki, lahko pod sezono 2012 že potegnemo črto, saj so končana vsa največja tekmovanja in atletski mitingi. Sedaj prihaja čas za tekače na daljše razdalje, sam se približujejo nekateri največji maratoni.

Bolt nesporni junak olimpijskih iger

Olimpijske igre so največji športni dogodek, na katerem prav atletska tekmovanja predstavljajo vrhunec dogajanja. Prav nič drugače ni bilo v Londonu, kjer so se nekateri že uveljavljeni junaki prelevili še v večje, spet drugi so se prvič izstrelili med zvezde svetovne atletike.

Podobno kot v Pekingu prvo ime iger ostaja Usain Bolt. Jamajčan je ponovil uspeh in osvojil tri zlate medalje. Na najkrajši razdalji je slavil z odličnim časom 9,63, v teku na 200 metrov z 19,32, jamajška štafeta 4 x 100 metrov pa je s časom 36,84 popravila svetovni rekord. To pa ni bil edini rekord na igrah. Spektakularen tek na 800 metrov je zrežiral Kenijec David Rudisha. Od štarta do cilja se ni oziral na konkurenco ter v solo teku postavil nov mejnik – čas 1:40,91. Pri moških gre omeniti še Britanca Moa Faraha, ki je kar dvakrat v delirij spravil 80.000 glavo publiko. Zmagal je tako v teku na 5000 kot 10.000 metrov. Pri dekletih moramo izpostaviti simpatično Američanko Allyson Felix, ki je tako kot najhitrejši človek na svetu domov odnesla tri zlate medalje. Najhitrejša je bila na 200 metrov, zmagi pa je dodala še v obeh štafetnih tekih. V teku na 4 x 100 metrov so Američanke krepko popravile svetovni rekord (40,82).

Vrhunski zaključek diamantne lige

Končana je tudi tretja sezona diamantne lige – serije 14 najprestižnejših atletskih mitingov v letu. Ponovno so bili gledalci širom sveta priča zanimivim atletskim obračunom. Doha, Šanghaj, Rim, Eugene, Oslo, New York, Pariz, London, Monako, Stockholm, Lozana, Birmingham, Zürich in Bruselj ostajajo atletska mesta. Prav gledalci na finalnem mitingu v Bruslju pa so bili priča prvemu svetovnemu rekordu na mitingu diamantne lige. V teku na 110 metrov z ovirami ga je postavil Američan Aries Merritt, ki je odlično pripravljenost dokazoval skozi celotno sezono. Prehodi čez ovire so bili idealni, čas pa se je ustavil pri izjemnih 12,80, kar je kar sedem stotink sekunde hitreje od prejšnje najboljše znamke.

Svetovni rekordi padali tudi v dvorani

Sezona se je sicer začela s svetovnim prvenstvom v dvorani. V Carigradu sta padla oba svetovna rekorda v mnogoboju. Američan Ashton Eaton ga je postavil v sedmeroboju (6645 točk), Ukrajinka Natalija Dobrinska pa v peteroboju (5013 točk). Na prvenstvu je znova slavila, tokrat že četrtič, Rusinja Jelena Isinbajeva. Slednja je nekaj dni pred prvenstvom izboljšala tudi dvoranski svetovni rekord v skoku ob palici, ki sedaj znaša 501 cm.

Da je bila sezona za nekatere še daljša in bolj naporna je pred olimpijskimi igrami potekalo še evropsko prvenstvo na prostem. Najboljše atlete stare celine so gostili Helsinki, kar nekaj vrhunskih tekmovalcev pa se je zaradi natrpanega urnika in vrhunca, ki ga je predstavljal London, temu tekmovanju odpovedalo. Spet drugih to očitno ni motilo, saj so Britanec Farah (5000 m), Francoz Renaud Lavillenie (palica), Nemec Robert Harting (disk), Turkinja Alsi Cakir – Alpetkin (1500 m) in Hrvatici Sandri Perković (disk) uspelo osvojiti zlato na obeh tekmovanjih.

Ne spreglejte