SiolNET. Sportal Atletika
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Gorski teki

Sezono začenjajo tudi gorski tekači, letos Slovenija gosti svetovno prvenstvo

0,08

termometer

gorski tek, Šmarna gora
Foto: Vid Ponikvar

V nedeljo se bo s tekom na Čaven začel slovenski pokal v gorskih tekih. Letos bo na sporedu šest tekem, pokal pa se bo že tradicionalno končal prvo soboto v oktobru s tekom na Šmarno goro.

Gorskotekaška sezona se je z državnim prvenstvom za štafete dejansko začela že aprila, slovenski pokal pa se tradicionalno začne maja. Uvodna tekma bo podobno kot lani nekaj posebnega, saj gre za vertikal kilometer, kjer tekači poskušajo v čim krajšem času premagati tisoč metrov višinske razlike.

Le teden pozneje bo na sporedu tek v Gorah nad Idrijo, ki bo štel za državne naslove v disciplini gor-dol, hkrati pa bo to izbirna tekma za evropsko prvenstvo, ki ga bo letos 2. julija gostil Arco v Italiji.

V Podbrdu svetovno prvenstvo v gorskem maratonu

V začetku junija bo potekal tek na Ratitovec, ki bo štel za državne naslove v disciplini "gor", tekmovalni in organizacijski vrhunec pa bo 18. junija, ko bo v sklopu Gorskega maratona štirih občin (GM4O) potekalo svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. Podbrdo je pred leti že gostilo najboljše gorske tekače sveta, naslova svetovnega prvaka pa se je takrat veselil najuspešnejši slovenski gorski tekač Mitja Kosovelj. Novogoričan ima tudi letos podobne cilje.

Mitja Kosovelj je leta 2011 takole slavil naslov svetovnega prvaka v gorskem maratonu. Mitja Kosovelj je leta 2011 takole slavil naslov svetovnega prvaka v gorskem maratonu. Foto: Peter Kastelic

Julija bo na sporedu že 18. tek na Grintovec, ki bo tudi letos štel za svetovni pokal, v koledar se vrača tek na Krvavec, ki bo potekal 13. avgusta in bo tudi izbirno tekmovanje za določitev reprezentance za svetovno prvenstvo, ki bo 11. septembra potekalo v Bolgariji.

Konec sezone bo 1. oktobra v Ljubljani, ko bo na sporedu že 37. tek na Šmarno goro. To bo finalna tekma tako slovenskega kot svetovnega pokala. Tudi sezona svetovnega pokala je sestavljena iz šestih tekem, kar dve pa bosta, kot omenjeno, potekali na slovenskih tleh.

Koledar slovenskega pokala v gorskih tekih:

22. maj – 3. tek na Čaven (vertikal km)
29. maj – tek Gore 2016 (DP gor-dol, izbirna za EP)
5. junij – 21. tek na Ratitovec (DP gor)
24. julij – 18. tek na Grintovec (tekma za svetovni pokal)
13. avgust – tek na Krvavec (izbirna SP)
1. oktober – 37. tek na Šmarno goro (tekma za svetovni pokal)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin