SiolNET. Sportal Atletika
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Pred dvoranskim SP v Birminghamu

Rekordno nizka slovenska udeležba, Marija Šestak bo dobila medaljo

1,19

termometer

Marija Šestak
Foto: Urban Urbanc/Sportida

Slovenska udeležba na prvenstvu na dvoranskem svetovnem prvenstvu, ki bo od 1. do 4. marca v Birminghamu, bo z dvema predstavnikoma izenačeno najmanjša doslej. Marija Šestak pa bo v Veliki Britaniji prejela srebro za nastop na SP pred desetimi leti.

"V Valencii sem že osvojila medaljo pred desetimi leti, le da je bila bronasta. Tako sem doživela trenutek, ko sem bila na zmagovalnem odru, ki je res nekaj posebnega. Toda leto dni prej, na SP na prostem v Osaki, sem bila v svojem prvem nastopu na veliki tekmi za Slovenijo peta, pa bom po diskvalifikacijah dveh tekmovalk zaradi dopinga prejela bron. To odličje, če bi ga dobila tedaj, pa bi korenito vplivalo na mojo siceršnjo športno pot. Na naslednjih tekmah bi tekmovala bolj sproščeno, tudi denarnih sredstev bi imela gotovo več," je menila Šestakova, ki ima v dvorani s 15,08 m še vedno četrti izid vseh časov na svetu.

Šestakova bo srebrno medaljo prejela prav v Birminghamu; bron je sicer osvojila pred desetimi leti v Valencii, iz Mednarodne atletske zveze (IAAF) so sredi februarja obvestili Atletsko zvezo Slovenije (AZS), da so po ponovnem testiranju v vzorcu Grkinje Chrysopiyi Devetzi, vzetem avgusta 2007, odkrili stanozolol in ji črtali vse izide v naslednjih štirih letih, tudi bron z olimpijskih iger 2008 ter srebro iz SP 2008. V Valencii je sicer zmagala Kubanka Yargelis Savigne (15,05 m) pred Devetzijevo (15,00 m) in Šestakovo (14,68 m).

Naslednje leto bo dobila še eno odličje

Sedaj 38-letna Šestakova, zaposlena na AZS za pomoč strokovnemu delu in za odnose z javnostmi, bo prihodnje leto dobila še eno odličje. Bronasto medaljo s SP v Osaki 2007 v troskoku bo prejela leta 2019 na stadionu svetovnega prvenstva v Dohi. V japonski Osaki je bila peta. Mednarodno arbitražno razsodišče za šport v Lozani pa je lani potrdilo, da si je ruska atletinja Ana Pjatih prislužila dopinški suspenz zaradi uporabe anaboličnih steroidov, ki so jih odkrili pri ponovnem testiranju.

To je že drugi odkriti primer dopinga v tej disciplini na omenjenem tekmovanju. Rusinja je sprva na SP končala na četrtem mestu, tik pred Šestakovo, a je do bronaste kolajne prišla za zeleno mizo po tem, ko je bilo odličje zaradi dopinga odvzeto Devetzijevi.

Luka Janežič tudi letos navdušuje v teku na 400 metrov. Luka Janežič tudi letos navdušuje v teku na 400 metrov. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Samo atlet in atletinja, tako je bilo le še leta 2010

Luka Janežič in Anita Horvat bosta letos tekmovala na SP v Veliki Britaniji, v katarski Dohi leta 2010 pa sta bila tudi le dva slovenska predstavnika.

Na prejšnjem dvoranskem SP marca 2016 v ameriškem Portlandu je v tričlanski reprezentanci v polfinalu Martina Tomič na 60 m ovire dosegla 15. izid, 20. Maja Mihalinec v teku na 60 m, Luka Janežič, ki je zabeležil deveti čas predtekov na 400 m, pa je bil v polfinalu zaradi prestopa diskvalificiran. Mednarodno normo za SP je izpolnila tudi Maruša Mišmaš, ki pa se je nastopu na 3000 m odpovedala. Pred osmimi leti sta bila v Dohi le dva slovenska predstavnika; deveto mesto v troskoku je dosegla Snežana Vukmirović, 15. mesto pa Miran Vodovnik v suvanju krogle.

Slovenija je na dosedanjih 15. dvoranskih SP v atletiki osvojila štiri medalje; srebrne so bile Britta Bilač v skoku v višino leta 1995 v Barceloni, Jolanda Čeplak na 800 m leta 2004 v Budimpešti in Marija Šestak v troskoku leta 2008 v Valencii, bron pa si je priborila Brigita Bukovec na 60 m ovire leta 1995 v Barceloni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 52
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin