Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
5. 6. 2014,
6.52

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Snežana Vukmirović Martina Ratej diamantna liga

Četrtek, 5. 6. 2014, 6.52

8 let, 1 mesec

Ratejeva v Rim po nov uspeh, Vukmirovićeva po zadoščenje

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Četrtkov večer bo ponovno v znamenju atletike. Karavana se seli v večno mesto, kjer bo na sporedu četrti miting letošnje diamantne lige, nastopili pa bosta tudi Martina Ratej in Snežana Vukmirović.

Martina Ratej po zmagi na uvodnem mitingu v Dohi na miting Golden Gala odhaja kot favoritinja. V Katarju je pozitivno presenetila z metom, dolgim 65,48 metra, in postala prva Slovenka z zmago na mitingih diamantne lige. V Rimu lahko ta uspeh ponovi.

Za zmago se bo ponovno borila z Avstralko Kimberley Mickle, ki je v Dohi za njo zaostala zgolj 12 centimetrov, nevarna bo Nemka Linda Stahl, ki je letos kopje že vrgla 63,90 metra, velik vprašaj pa je povratnica po porodu Barbora Špotakova. Olimpijska prvakinja je lani spomladi rodila, to pa bo njen prvi nastop po daljšem odmoru. Zanimivo bo videti, kaj lahko pokaže Čehinja, ki ima osebni rekord 72,28 metra.

Snežana Vukmirović se je na poti v Rim ustavila še na mitingu v Švici, kjer je z rezultatom 13,80 metra postavila svoj najboljši letošnji izid, a to ni daljava, ki bi jo zadovoljila. Lani je v Novi Gorici postavila osebni rekord, ki znaša 14,58 metra. Kljub bolezni in poškodbam v pripravljalnem obdobju želi Koprčanka čim prej preleteti vsaj mejo 14 metrov. Morda ji uspe prav v Rimu, kjer bo prva favoritinja Kolumbijka Caterine Ibarguen.

Naskok skakalcev v višino na svetovni rekord?

Na mitingu Golden Gala bodo nastopili vsi trije skakalci v višino, ki so letos že preleteli letvico na 240 centimetrih – olimpijski prvak Ivan Uhov, svetovni prvak Bogdan Bondarenko in Kanadčan Derek Drouin, v boju za zmago pa se jim bo pridružil še dvoranski svetovni prvak, Katarec Mutaz Essa Barshim. Rekord mitinga, ki znaša 238 centimetrov, bo zagotovo ogrožen, presenečenje pa ne bi bilo niti, če bi kdo od omenjene četverici poskušal na višini svetovnega rekorda.

Odlična zasedba bo v nekaterih tekaških disciplinah. Moški tek na 1.500 metrov je v Rimu vedno nekaj posebnega, saj so bili gledalcu tu pred 16 leti priča rekordnemu teku Maročana Hichama El Guerrouja (3:26,00), ki je aktualen še danes. Ayanleh Souleiman, svetovni dvoranski prvak iz Džibutija, bo skušal ponoviti predstavo iz Eugena, kjer je spektakularno zmagal v teku na miljo. V teku na 800 metrov, ki ne bo štel za točke diamantne lige, bo nastopila zmagovalna trojka iz Eugena, ki je vzela skalp svetovnemu rekorderju Davidu Rudishi. Nijel Amos, Mohammed Aman in Abubaker Kaki bi lahko poskrbeli za najboljši izid sezone na svetu. Tega bodo lovili tudi vsi najboljši Kenijci v teku čez zapreke.

Se bo Dibaba oddolžila za boleč poraz?

Tudi pri dekletih bo zanimivo. Genzebe Dibaba, ki je blestela v zimski sezoni, ko je postavila tudi tri dvoranske svetovne rekorde, je v Dohi doživela boleč poraz in osvojila šele šesto mesto v teku na 3.000 metrov. Tokrat bo nastopila v teku na 5.000 metrov, kjer bo imela možnost, da se oddolži za spodrsljaj v Katarju. Ob njej bo tekla tudi Kenijka Mercy Cherono, ki je v odločni formi. Kenijka je ena od tekačic, ki je bila v Dohi pred Dibabo.

V teku na 800 metrov bo nastopila mlada 18-letna Kubanka Sahily Diago, ki je pred kratkim presenetljivo postavila odličen čas 1:57,74 in ima najboljši izid sezone na svetu. Njena glavna tekmica bo svetovna prvakinja Eunice Sum iz Kenije.

Na sporedu bo 16 disciplin diamantne lige, spektakel pa se bo začel ob 17.30 z moškim metom diska.

Ne spreglejte