Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
22. 4. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Natisni članek

Amsterdam 2016 atletika Martina Ratej

Petek, 22. 4. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Po slabi lanski sezoni je pripravljena dokazati, da še ni za odpis

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej si je za glavni cilj sezone postavila evropsko prvenstvo v Amsterdamu. Tam bi lahko bila precej visoko.

Martina Ratej v lanski sezoni ni blestela. Z nastopom na zimskem prvenstvu na Ptuju je sicer že februarja vrgla rokavico tekmicam, a se je pozneje izkazalo, da je bil met, dolg 65,75 metra, njen daleč najdaljši v sezoni. Na svetovni lestvici je leto 2015 končala na sedmem mestu, a so bili njeni meti v glavnem delu sezone pod pričakovanji. Solidno je nastopila na mitingu diamantne lige v Oslu, tam pa staknila manjšo poškodbo rame, kar je pustilo posledice.

Olimpijsko sezono bo začela na mitingu diamantne lige v Rabatu v Maroku. | Foto: Olimpijsko sezono bo začela na mitingu diamantne lige v Rabatu v Maroku.

Glavno razočaranje je prišlo na svetovnem prvenstvu v Pekingu, kjer se ni prebila v finale. Pred tem je bila na evropskem prvenstvu leta 2014 v Zürichu šesta, na olimpijskih igrah leta 2008 v Pekingu, svetovnem prvenstvu leta 2011 v Daeguju in evropskem prvenstvu leta 2010 v Barceloni pa sedma. Konjičanka je z osebnim rekordom 67,16 metra iz Dohe leta 2010 na 15. mestu večne lestvice meta kopja.

 

Priprave potekajo po načrtu, poškodb ni

Letošnje sezone se je lotila nekoliko drugače kot preteklih. Zimska tekmovanja, na katerih je običajno blestela, je izpustila. "Te tekme sem izpustila predvsem zaradi tempiranja forme. Moj cilj je evropsko prvenstvo, na katerega se želim v miru pripravljati," je dejala izkušena 34-letna atletinja, ki bo sezono začela na mitingu diamantne lige 22. maja v Rabatu: "Treniram dobro, rezultati na treningih dobro kažejo. Ker letos še nimam rezultata, nisem dobila vabila na miting v Dohi, zato bom začela v Rabatu, kjer pa bo prav tako toplo."

Njen osebni rekord iz Dohe, ki znaša 67,16 metra, bo letos praznoval že šest let.  | Foto: Njen osebni rekord iz Dohe, ki znaša 67,16 metra, bo letos praznoval že šest let.

Normo za olimpijske igre ima že izpolnjeno, zato se ji s tem bremenom ni treba ukvarjati, a vseeno bolj razmišlja o Amsterdamu, kjer bo evropsko prvenstvo potekalo v začetku julija: "Če mi bo šlo dobro na evropskem prvenstvu, potem si lahko dober rezultat obetam tudi v Riu."

 

Na treningu dobila močno konkurenco

Ratejeva, ki je v preteklosti večino treningov opravila sama s trenerjem Andrejem Hajnškom, je na treningih dobila hudo konkurenco. Z njenim trenerjem namreč sodeluje tudi mlada hrvaška metalka kopja Sara Kolak. Lani je zaradi operacije rame malo tekmovala, letos pa je sezono začela s prvim metom prek 60 metrov v karieri na Ptuju (60,24 m), ki ga je na mitingu v Splitu izboljšala na odličnih 62,75 metra, s čimer je 20-letnica izpolnila tudi olimpijsko normo za Rio.

Martina Ratej skupaj s Saro Kolak:

"Skupaj trenirava. Včasih, ko ti ne gre, je dobro, da je ob tebi nekdo, ki te žene. Tudi meni je dober motiv. Na začetku sezone pa ji je uspel super rezultat," je hrvaško partnerico za trening pohvalila Ratejeva. Trener Hajnšek bi tako lahko imel na evropskem prvenstvu kar dve svoji varovanki v finalu, kar bi bil izjemno lep uspeh.

Umrl nekdanji svetovni rekorder
Pri 62 letih je zaradi srčnega infarkta umrl madžarski metalec kopja Ferenc Paragi. Leta 1980 je postavil svetovni rekord, ko je kopje zalučal 96,72 metra daleč. Šest let pozneje so spremenili težišče kopja, rekordne znamke pa so začeli beležiti znova.

Ne spreglejte