Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
26. 3. 2017,
20.32

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Geoffrey Kamworor Kampala 2017 kros svetovno prvenstvo

Nedelja, 26. 3. 2017, 20.32

6 let, 7 mesecev

Svetovno prvenstvo v krosu, Kampala (Uganda)

Nič novega: Kenija najuspešnejša na SP v krosu

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
SP v krosu 2017 Kenijci | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kenijec Geoffrey Kamworor je ubranil naslov svetovnega prvaka v krosu. Pri članicah so se Kenijke razvrstile od prvega do šestega mesta. Kenija je dobila tudi mešano štafeto, ki je bila novost letošnjega prvenstva.

Svetovno prvenstvo v krosu, ki je potekalo v ugandski prestolnici na 1.200 metrih nadmorske višine, je postreglo z nekaj zanimivimi obračuni. Prava drama se je odvijala na članski tekmi, ki je bila nedvomno vrhunec prvenstva.

Uganda je slavila novega tekaškega heroja, nato pa …

Članski obračun se je začel, kot je to običajno na tekmovanjih v krosu, brez taktiziranja. Tekmovalce je čakalo pet krogov po dva kilometra razgibane proge z nekaj krajšimi vzponi in spusti ter nekaj umetnimi ovirami, a je bila proga suha in posledično ne preveč zahtevna.

Dolgo časa je večja skupina tekačev tekla skupaj, nekje na polovici pa je narekovanje ritma prevzel domačin Joshua Cheptegei. Vodilna skupina je razpadla na prafaktorje, Ugandčan pa se je otresel prav vseh zasledovalcev. V vstopu v zadnji krog si je pred odličnim Kenijcem Geoffrejem Kamwororjem, ki je branil naslov, pritekel varnih (vsak tako je bilo videti) 12 sekund prednosti.

Geoffrey Kamworor, Leonard Barsoton in nesrečni Ugandec Joshua Cheptegei na približno polovici tekme, ko je bila vodilna skupina še številčna. | Foto: Reuters Geoffrey Kamworor, Leonard Barsoton in nesrečni Ugandec Joshua Cheptegei na približno polovici tekme, ko je bila vodilna skupina še številčna. Foto: Reuters

Med ogromnim številom navijačev je vladala evforija, po notranji strani proge so ugandski tekači in tekačice, ki so že opravili nastope, tekli ob bodočemu junaku in mahali z zastavami. Uganda bi z njegovo zmago dobila prvega članskega svetovnega prvaka v krosu in drugega nasploh, saj je le dobro uro pred tem med mladinci zmagal njegov rojak Jacob Kiplimo.

A Cheptegejev korak je bil vse težji, vidno je začel popuščati in zasledovalci so bili vse bližje. Prvi je mimo švignil Kamworor, ki je uspešno ubranil naslov, nato še vsi drugi. 500 metrov pred ciljem je Ugandčan komaj še stal na nogah, a se je nekako privlekel do cilja na 30. mestu, kar se je na koncu izkazalo kot zelo pomembno. Svoji reprezentanci je namreč pomagal do brona v ekipni razvrstitvi.


Od nacionalnega heroja do velikega osmoljenca v nekaj minutah:


"Ko je Ugandčan ušel, sem ostal miren in tekel svoj ritem. Vedel sem, da se bo utrudil. Njegov tempo je bil tako močan, da bi bilo neverjetno, če bi zdržal do cilja," je dejal Kamworor, ki je pred natanko letom dni osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v polmaratonu. Kenijec velja za trenutno enega najbolj vročih tekačev na svetu. Drugi je bil njegov rojak Leonard Barsoton, tretji pa Etiopijec Abadi Hadis.

Noro, kaj je uspelo Kenijkam

To, da Kenijci veljajo za najboljše kros tekače na svetu, je znano vsakemu poznavalcu atletike, a kar je uspelo Kenijkam na članski tekmi, se ni zgodilo še nikdar v zgodovini. V reprezentanci je bilo šest tekačic, ki pa so osvojile prvih šest mest! Ob tem, da je bila konkurenca izjemna. Štart ženske članske tekme. | Foto: Reuters Štart ženske članske tekme. Foto: Reuters Sedmo mesto je recimo osvojila olimpijska prvakinja v teku na 3000 metrov, ki je lani v tej disciplini postavila tudi svetovni rekord, Ruth Jebet (sicer tudi Kenijka, ki tekmuje za Bahrajn).

Svetovna prvakinja je postala Irene Chepet Cheptai, ki je letos še nepremagljiva. "Sodelovale smo in si ena drugi pomagale. Ni bilo lahko, zato sem zelo vesela zmage," je v cilju dejala Cheptaijeva, ki sta ji na zmagovalnih stopničkah družbo delali Alice Aprot in Lilian Rengeruk.


Vrhunci prvenstva:

Rezultati:

Člani:
1. Geoffrey Kamworor (Ken) 28:24
2. Leonard Barsoton (Ken) 28:36
3. Abadi Hadis (Eti) 28:43
4. Jemal Yimer (Eti) 28:47
5. Aron Kifle (Eri) 28:49
6. Muktar Edris (Eti) 28:57
7. Vincent rono (Ken) 29:00
8. Ibrahim Jeilan (Eti) 29:07

17. Stephen Kiprotich (Uga) 29:28
30. Joshua Cheptegei (Uga) 30:08

Članice:
1. Irene Chepet Cheptai (Ken) 31:57
2. Alice Aprot (Ken) 32:01
3. Lilian Kasait Rengeruk (Ken) 32:11
4. Hyvin Kiyeng (Ken) 32:32
5. Agnes Jebet Tirop (Ken) 32:32
6. Faith Kipyegon (Ken) 32:49
7. Ruth Jebet (Bhr) 32:49
8. Belaynesh Oljira (Eti) 32:53


Mešana štafeta:
1. Kenija 22:22
2. Etiopija 22:30
3. Turčija 22:37

Mladinci:
1. Jacob Kiplimo (Uga) 22:40
2. Amdework Walelegn (Eti) 22:43
3. Richard Yator Kimunyan (Ken) 22:52


Mladinke:
1. Letesenbet Gidey (Eti) 18:34
2. Hawi Feysa (Eti) 18:57
3. Celliphine Chepteek Chespol (Ken) 19:02
Ne spreglejte