Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 6. 2015,
20.35

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Maja Mihalinec Saša Babšek Snežana Vukmirović

Sobota, 13. 6. 2015, 20.35

5 let, 2 meseca

Mihalinčevi ponagajal veter, Babškova prvič prek 14 m, Janežič spet rekorden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Maja Mihalinec je prvi dan atletskega pokala Slovenije v Celju v teku na 100 m zmagala z 11,33, kar bi bila izpolnjena norma za nastop na SP v Pekingu, vendar je pihal premočan veter v hrbet.

V troskoku je Saša Babšek (Slovenska Bistrica) prvič v karieri preskočila 14 m (14,02 m). Babškova je ob nekoliko preveliki pomoči vetra (+3,4 m/s) za 18 centimetrov zaostala za normo za SP. Druga je bila na svoji prvi tekmi v sezoni Snežana Vukmirović (13,67 m).

Luka Janežič (Kladivar) je na 400 m dosegel mlajši članski slovenski rekord (46,29). Med atleti je na 100 m zmagal Jan Žumer (Mass, 10,49, veter +0,3 m/s), Barbara Špiler je bila po pričakovanju najboljša v metu kladiva (66,36 m), Robert Renner (Kladivar) v skoku s palico s 5,41 m, Mitja Muhar (Kranj) s 76,36 m v metu kopja in Veronika Domjan (Ptuj) s 53,16 m v metu diska.

Po prvem dnevu ekipno vodijo atleti (216 točk) in atletinje (192) ljubljanskega Massa, med člani je drugi Kranj (124) in tretji domači Kladivar (94), med članicami pa je drugi ljubljanski Kronos (131) in tretji Kladivar (76).

Sprva vesela, veter pa je navdušenje nekoliko pokvaril

"Ko sem videla izpisan čas na semaforju 11,33 sem bila vesela, toda takoj sem pomislila, da moram videti še, kakšen je bil veter, ker se mi je podobno kot danes, enkrat na tekmi v srednješolski kategoriji v Celju že zgodilo. Upam, da bom imela kmalu prave pogoje in bom izpolnila normo za SP. Zaenkrat gre vse po načrtu in začenjam s stopnjevanjem forme. Težji treningi so že za mano in mislim, da se bom počasi spočila in bodo tudi izidi vedno boljši. Po dvoranskem EP v Pragi sem namreč začela trenirati nekoliko pozneje in se to še pozna. Imela sem tudi manjše težave z vnetjem tetive in počasi je vse bolje. Moj cilj je tudi, da bi normo za SP dosegla tudi za dvakrat daljšo razdaljo. Na 200 m pa imam manj izkušenj in bom verjetno potrebovala več tekem," je pojasnila Mihalinčeva, ki bo imela priložnost za tek na pol stadionskega kroga že v nedeljo, ko se bo pomerila s prav tako hitro Sabino Veit.

Babškova, ki je v letošnji sezoni zelo napredovala, je vodila že od druge serije, ko je po uvodnem prestopu dosegla 13,67 metra. Svoj izid je nato stopnjevala s 13,70, 14,01 (+2,7 m/s) in 14,02 metra v peti seriji, v šesti pa je zmago potrdila s 13,92 m. Vukmirovičeva je začela s prestopom in s 13,67, v četrti seriji je skočila še 13,50, v zadnji pa 13,64 m in je zaostala precej za Babškovo. "Te štirinajstice danes nisem pričakovala, na žalost pa je bil veter malo premočan. Lani sem imela kar nekaj težav z zaletom, letos pa sem že v zimski sezoni to popravila in dodelala tehniko, kar se pozna v poletni sezoni. Norma za SP ni več daleč in mislim, da se lahko posreči že kmalu. Čez 14 dni potujem na univerzijado v Južno Korejo, kjer se želim uvrstiti v finale," je dejala Babškova.

"Po poškodbi kolka v Zagrebu še vedno čutim posledice. Težave imam v drugem skoku, predvsem psihično, saj sem se poškodovala prav med tem delom nastopa na omenjeni tekmi v Zagrebu. Z rezervo stopam in ne naredim skoka tako, kot bi želela, preveč grem še z rezervo. Na treningu sem skok že zadela in upam, da bom čez dva tedna v Mariboru nastopila bolje, da se bom rešila psihičnega bremena. Res si želim, da bi se končno približala 14 metrom. V zaletu imam še nekaj rezerve, vendar je največja ovira že omenjena psihična zavora," je ocenila Vukmirovičeva.

"Zelo sem zadovoljen, zaradi močnega vetra in ker sem praktično tekel sam, še toliko bolj. Moj cilj je bil državni rekord za mlajše člane, ki sem ga dosegel. Norma za SP je zelo težka, če bi jo dosegel z mojimi 19 leti, bi bil to zelo lep uspeh. Toda če bo šlo vsako tekmo bolje, kot doslej, bo tudi to izvedljivo. Toda vsak osebni rekord je pomeni, da je bil tek dober. Med njim pa tokrat v zadnjih 100 m nisem pričakoval takega izida, kot sem ga dosegel. Želim si, da bi ga na naslednji tekmi v Velenju še izboljšal, je napovedal Janežič. Norma za SP je 45,50 sekunde.

Ne spreglejte