Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 6. 2012,
17.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Brent LaRue Martina Ratej Matic Osovnikar

Sreda, 27. 6. 2012, 17.49

8 let

M. Ratej: Krivdo za polom prevzemam nase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej je prvi dan 21. evropskega prvenstva v atletiki v Helsinkih nepričakovano izpadla že v kvalifikacijah z 21. izidom (51,59 m).

V kvalifikacijah je svoj nastop končal tudi Matic Osovnikar na 100 m (26., 10,60), Brent LaRue pa je bil diskvalificiran na 400 m z ovirami in brez ovir. Za slovensko reprezentanco je bilo ob prihodu LaRueja v cilj videti, kot da se je dan začel sanjsko. Bil je prvi v cilju in zdelo se je, da ima še veliko rezerv. Tako je bil takoj po tekmi zelo zadovoljen in je omenjal celo višje cilje, kot zgolj finalni nastop. Imel je sedmi čas med vsemi prijavljenimi na nizkih ovirah in je tudi po tem merilu sodil med osmerico finalistov. Američan, ki je poročen s Slovenko in živi v Sloveniji, pa je svoj prvi nastop na velikem tekmovanju za novo domovino začel z diskvalifikacijo, ker je tekel po sosednji progi, kar so sporočili dobrih pet minut po tekmi.

Vodstvo slovenske reprezentance se na odločitev sodnikov ni pritožilo. Kljub temu, da je LaRue sprva nameraval teči le na nizkih ovirah, ga v slovenski ekipi niso odjavili s teka na stadionski krog brez ovir. Le dve uri in pol po prvem startu je bil ponovno na startnih blokih ene izmed najbolj zahtevnih disciplin atletike. Nekdanji deseterobojec je imel nekaj izkušenj s tako zgoščenim ritmom, saj je moral kot mnogobojec opraviti po pet disciplin v enem dnevu, vendar je težavnost discipline naredila svoje. Po 200 m je izčrpan popustil, z naprezanjem bi se lahko tudi poškodoval pred olimpijskimi igrami v Londonu. Na koncu pa so ga sodniki zaradi prestopa spet diskvalificirali. Tako sta veselje in zanj značilno gostobesednost po drugem teku zamenjala veliko razočaranje in odmah z roko ob vprašanju, kako komentira diskvalifikacijo.

Ne bo pustil, da ga potre

Osovnikar, kljub slabemu času je le za dve stotinki in dve mesti zgrešil polfinale, je po nastopu priznal, da ga je slab izid, ko ga je videl, dotolkel za pet minut.

"Vendar ne bom pustil, da bi me to dokončno potrlo. Poskušal bom do zadnjega izpolniti olimpijsko normo, edino priložnost pa bom imel še na državnem prvenstvu konec prihodnjega tedna v Kopru," je zatrdil Osovnikar, zadnji Slovenec, ki je na EP osvojil odličje, eno izmed sedmih v zgodovini. Leta 2006 je bil v Göteborgu na 100 m s časom 10,14 bronast.

O samem nastopu pa je pred petimi leti tudi finalist svetovnega prvenstva v Osaki dejal: "Žalosten sem, ker sem želel tudi sam priti v drugi krog, predvsem pa hitreje teči. Toda očitno je vpliv velike tekme pustil nekaj posledic in sem ponovno tekel po starem vzorcu z letošnje sezone. Mislil sem že, da sem napravil korak naprej, saj sem v Mariboru tik pred EP tekel 10,45, toda spet sem prehitro zaključeval korake, namesto da bi jih razvil do konca v pravilnem ritmu, in zato nisem mogel razviti višje hitrosti."

Krivdo za polom prevzemam nase

"Škoda lepe priložnosti," je bil kratek komentar Ratejeve. Začela je z 51,69 m, v drugi seriji svojega izida ni popravila (50,77 m), v tretji pa je ostala brez izida z rdečo zastavico. Pred tekmo je bila po prijavljenih izidih tretja in s tem v krogu favoritinj za odličja, nato pa je z enim njenih najslabših nastopov v zadnjem obdobju z 51,69 metra v prvi skupini zasedla deseto mesto in praktično izpadla še pred nastopom druge skupine, ko jo je nato prehitelo še 11 tekmovalk.

Letos je že zmogla 65,24 metra, za to daljavo pa je tokrat krepko zaostala. "Še včeraj in na današnjem ogrevanju sem se dobro počutila. Potem pa sem bila na tekmi povsem prazna, kot da to nisem jaz. Katastrofa. Olimpijske igre so pred vrati, usesti se bom morala s trenerjem Andrejem Hajnškom in se pogovoriti. Krivdo za ta polom pa v celoti prevzamem nase," je bila razočarana Ratejeva, finalistka vseh velikih tekmovanj v zadnjih letih.

Ne spreglejte