SiolNET. Sportal Atletika
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lov na diamante bo s spremembo točkovanja še bolj zanimiv kot do zdaj

0,08

termometer

diamantna liga
Foto: Reuters

Le še en dan nas loči od začetka nove sezone diamante lige. Serija najmočnejših atletskih mitingov na svetu bo vstopila v svojo sedmo sezono. Tudi letos bo 14 postaj, novost pa je spremenjeno točkovanje.

Diamantna liga je na sporedu od leta 2010, tudi letos se bo začela z mitingom v Dohi, ki bo na sporedu v petek. Serija najmočnejših mitingov na svetu bo potem potovala od Azije, prvič prek Afrike, ZDA in Evrope ter se končala z velikima finaloma na mitingih v Zürichu 1. septembra in v Bruslju 9. septembra.

Na uvodnem mitingu tudi slovenski pridih

V lovu za diamante bo štelo 32 disciplin, discipline pa bodo pazljivo razporejene med vse mitinge. Vsi mitingi so enodnevni, le londonski poteka dva dneva in zato seveda ponuja največ disciplin.

Martina Ratej se vrača v Doho, na katero ima lepe spomine. Martina Ratej se vrača v Doho, na katero ima lepe spomine. Foto: Getty Images

Na uvodnem mitingu v Dohi bo nastopila tudi slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej, ki ima na katarski miting lepe spomine, saj je prav tam leta 2010 postavila še vedno aktualen državni rekord (67,16 metra). Konjičanka ima potrjen tudi nastop na mitingu v Rabatu.

 

Nagradni sklad diamantne lige ostaja osem milijonov ameriških dolarjev. Za vsak miting bo namenjenih 480 tisoč, dodatne denarne nagrade bodo dobili vsi zmagovalci lova na diamant. Vsak bo prejel dodatnih 40 tisoč, hkrati pa postal ponosen lastnik dragocenega diamantnega pokala ene izmed najbolj priznanih švicarskih draguljarn.

Diamantni pokali čakajo na letošnje skupne zmagovalce. Diamantni pokali čakajo na letošnje skupne zmagovalce. Foto: Getty Images

Nov sistem točkovanja

Letos so organizatorji uvedli nov sistem točkovanja. Točke se bodo delile med prvo šesterico v posameznih disciplinah in ne več le med prvo trojico. Prvo mesto bo prineslo deset točk, drugo šest, tretje štiri, nato tri, dve in eno točko za šesto mesto. To naj bi še povečalo zanimivost bojev za skupne zmage. Na finalnih mitingih v Zürichu in Bruslju bodo še naprej točke štele dvojno. Če imata ob koncu serije mitingov atleta ali atletinji enako število točk, odloča boljši rezultat na finalnem mitingu.

Lavillenie ima doma že šest pokalov

Skupni zmagovalci bodo postali tisti atleti in atletinje, ki bodo ob koncu sezone zbrali največ točk. V vseh šestih dozdajšnjih sezonah diamantne lige je končno zmago vselej osvojil le Francoz Renaud Lavillenie v skoku s palico. Mu lahko uspe tudi letos? Na odgovor bo treba počakati do septembra …

Francoz Renuad Lavillenie je najuspešnejši atlet v diamantni karavani. Francoz Renuad Lavillenie je najuspešnejši atlet v diamantni karavani. Foto: Reuters

Koledar diamantne lige v letu 2016:

6. maj - Doha (Katar)
14. maj – Šanghaj (Kitajska)
22. maj - Rabat (Maroko)
28. maj - Eugene (ZDA)
2. junij – Rim (Italija)
5. junij -  Birmingham (Velika Britanija)
9. junij - Oslo (Norveška)
16. junij – Stockholm  (Švedska)
15. julij - Monte Carlo  (Monako)
22. - 23. julij - London  (Velika Britanija)
25. avgust - Lozana (Švica)
27. avgust - Pariz  (Francija)
1. september - Zürich (Švica)
9. september - Bruselj  (Belgija)

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin