Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 4. 2015,
18.51

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

atletika Lamine Diack

Nedelja, 12. 4. 2015, 18.51

4 leta, 7 mesecev

Lamine Diack: Coe ali Bubka, atletika bo v dobrih rokah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Senegalec Lamine Diack je predsednik Mednarodne atletske zveze (Iaaf) postal 8. novembra 1999. Na volilnem kongresu avgusta letos v Pekingu ne bo več kandidiral.

Med obiskom Slovenije je dejal, da bo atletika ostala v dobrih rokah, saj se za predsednika potegujeta legendarna nekdanja atleta Ukrajinec Sergej Bubka in Britanec Sebastian Coe.

"Imamo dva dobra fanta, ki kandidirata, vsak izmed njiju je pripravljen in je lahko dober predsednik. Oba sem sam izbral za podpredsednika IAAF že pred osmimi leti. Že leta 2005 sem se namreč odločal, da bom po skoraj 35 letih dela v IAAF leta 2011 končal delo v zvezi. Prvi podpredsednik je bil tedaj Arne Ljungqvist, zelo spoštovan gospod. Obiskal sem ga pri njem doma na Švedskem. Tedaj sva se pogovarjala in ugotovila, da on ne more biti moj naslednik, saj je sam dejal, da je dve leti starejši od mene. Dejala sva, da je treba poiskati mlajšo generacijo, ki bo vodila atletiko v prihodnje. In tako se bo letos tudi zgodilo," je dejal Diack.

Diack je ob izvolitvi nasledil preminulega Italijana Prima Nebiola in bo junija letos napolnil 82 let. V vodstvu mednarodne atletske družine je od leta 1976. "Tedaj je bil položaj povsem drugačen, kot danes. Denarne nagrade so bile prepovedane, ni bilo atletskih tekmovanj na najvišji ravni, bile so le olimpijske igre in ni bilo svetovnih prvenstev. Prav tako ženske niso smele teči daljše razdalje od 3000 m. Ni bilo denimo skoka s palico, meta kladiva in nekaterih drugih disciplin. Mnoge evropske države so imele tedaj tudi po osem glasov na kongresu, mi iz Afrike denimo le enega. Zdaj je povsem normalno, da ima vsaka država le po en glas. V zadnjem obdobju je nastalo tudi veliko novih držav, če se osredotočim le na nekdanji Jugoslavijo in Sovjetsko zvezo. Morali smo podpreti mlade države, da so lahko delovale v spremenjenih pogojih. Prehodili smo dolgo pot, imeli smo želje po spremembah in zdaj so stvari povsem drugačne. Lahko rečem, da nam je uspelo."

Dopinga ne bo mogoče izkoreniniti

Diack je ocenil, da dopinga ne bo mogoče izkoreniniti. "Žal lahko rečem, da bodo v športu vedno taki, ki goljufajo, ki pa jih je treba odkriti. Toda poudariti je treba, da je vse, kar je povezano z odkrivanjem dopinga, nastalo v naši zvezi. Sedaj porabimo skoraj tri milijone dolarjev na leto, da pokrijemo vse programe in opravimo testiranja ne le na tekmah, ampak tudi izven njih. Ko je bila ustanovljena Svetovna protidopinška organizacija (Wada) sem dejal, sedaj jim bomo dali štiri milijone in bodo oni opravljali to delo za nas. Pa so nam rekli, da naj kar nadaljujemo. Še naprej se borimo proti jemanju prepovedanih poživil. Pomaga tudi Wada, saj nobena federacija ne mora sama zahtevati, da se denimo potrka na vrata hotela in se pregleda sobo športnika. Sedaj imamo možnost, da shranimo krvne vzorce in pogledamo stvari za nazaj tudi na osnovi novo odkritih metod testiranj. Pomembno je tudi delo v nacionalnih zvezah. Kenija se po odmevnih odkritjih goljufanja premika v pozitivno smer, tudi Jamajka. Ko so na slednji ujeli celo Asafo Powella, sem vedel, da smo v boljšem položaju, kot smo bili."

Uspeli pridružiti tudi druge celine

Diack si želi, da bi atletska tekmovanja na prostem potekala vse leto. "Atletska tekmovanja sedaj potekajo večinoma le od maja do septembra, kar je dobro za Evropo, toda drugod je možno tekmovati prek vsega leta, tudi novembra ali marca. Moramo več narediti, da bi tekmovanja potekala vse leto, tudi tedaj, ko je v Evropi zima. Želimo, da bi pritegnili tudi mlade. Prav to je tudi moj odgovor na vprašanje, kakšna je moja dediščina. To je otroška atletika. Otrokom moramo dati priložnost, da odkrijejo naš šport, tudi z večjo vključitvijo v izobraževalne programe. Na ta način se bodo mlade generacije več gibale in manj sedele zgolj za računalniki. Na Karibih imajo ob velikonočnih praznikih tekmovanja, na katerih sodelujejo mladi. Pride ves otok, tudi Usain Bolt je sodeloval na takih tekmah. To je treba prenesti še na druga območja," je menil Diack.

IAAF ima podpisane dolgoročne pogodbe s številnimi partnerji. "Uspelo nam je razviti dober marketinški program. Pritegnili smo najprej sponzorje iz Evrope in ZDA, sedaj imamo banko iz Rusije, naftno družbo iz Kitajske in sponzorje iz drugih delov sveta. Ko sem nasledil Nebiola, sem želel, da ostane atletika v Evropi na visoki ravni, da pa moramo pridružiti tudi druge kontinente. Uspelo nam je. Padec atletike na stari celini bi namreč pomenil tudi zelo velik padec kraljice športov nasploh. Tako je zlata liga, ki je bila le v Evropi, prerasla v diamantno ligo in ta poteka tudi na drugih celinah."

Diack, ki ima kar 15 otrok, je bil obetaven skakalec v daljino in je leta 1958 osvojil naslov francoskega prvaka. Zaradi poškodbe kolena je kmalu nato končal športno pot. Je peti predsednik v zgodovini IAAF, ki je bila ustanovljena leta 1912 na Švedskem. V Slovenijo je prišel prvič zaradi volilnega kongresa Evropske atletske zveze. "V Sloveniji žal ne bom dolgo, je pa to tako lepa dežela, zelena, obdana z gorami, in bi z veseljem ostal tu najmanj teden dni, vendar pa moram že naslednji teden na sestanek sveta IAAF v Peking."

Ne spreglejte