Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2024,
20.56

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71

Natisni članek

atletika Gerd Kanter Kristjan Čeh Kristjan Čeh

Torek, 12. 3. 2024, 20.56

1 mesec, 2 tedna

Kristjan Čeh ne sodeluje več z Gerdom Kanterjem

Kot strela z jasnega: Kristjan Čeh prekinil s trenerjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,71
Kristjan Čeh, Budimpešta 2023 | Petindvajsetletni metalec diska Kristjan Čeh spada med najboljše slovenske športnike in največje favorite za osvojitev olimpijskega odličja na letošnjih igrah v Parizu.  | Foto Peter Kastelic/AZS

Petindvajsetletni metalec diska Kristjan Čeh spada med najboljše slovenske športnike in največje favorite za osvojitev olimpijskega odličja na letošnjih igrah v Parizu.

Foto: Peter Kastelic/AZS

Slovenski metalec diska Kristjan Čeh spada med svetovno atletsko smetano. Na letošnjih olimpijskih igrah ne skriva želje po tem, da bi se povzpel na najvišjo stopničko. Le štiri mesece pred začetkom spektakla v Parizu pa je kot strela z jasnega udarila novica, kako je 25-letni Ptujčan prekinil sodelovanje s trenerjem Gerdom Kanterjem.

Gerd Kanter, Budimpešta 2023
Sportal "Naredili bomo vse, da bo prav Kristjan ta, ki bo postavil nov svetovni rekord"

Še lani, ko je Kristjan Čeh na svetovnem prvenstvu v Budimpešti v dramatičnem finalu v zadnjem metu ostal brez zlate medalje in tako ni ubranil svetovnega naslova, ampak se vrnil v domovino s srebrnim odličjem, je njegov trener Gerd Kanter našemu poročevalcu Simonu Kavčiču navdušeno pojasnjeval, kako bo naredil vse, da bo slovenski orjak postavil nov svetovni rekord. Estonec je legendarni metalec diska, še vedno je lastnik tretjega najdaljšega meta v zgodovini. Njegove izkušnje so neprecenljive. Čeh je z veseljem sodeloval z njim, veliko časa prebil v Estoniji, a je nato nepričakovano napočil trenutek za prekinitev sodelovanja.

Gerd Kanter je 44-letni Estonec, ki se lahko pohvali z izjemnimi dosežki v metu diska. Je nekdanji olimpijski (2008) in svetovni (2007) prvak. | Foto: www.alesfevzer.com Gerd Kanter je 44-letni Estonec, ki se lahko pohvali z izjemnimi dosežki v metu diska. Je nekdanji olimpijski (2008) in svetovni (2007) prvak. Foto: www.alesfevzer.com

"Vse bomo naredili za to, da bo prav Kristjan ta, ki bo postavil nov svetovni rekord. Poleg tega pa je naš drugi oziroma prvi veliki cilj Pariz. Upam, da bo Kristjan ostal zdrav. Je izjemno motiviran, zato ga bomo poskušali kar najbolje pripraviti na uspešno leto 2024," je lani na Madžarskem pojasnjeval Kanter, takrat še uradno Čehov trener, pol leta pozneje pa je prek socialnega omrežja Instagram presenetil javnost z novico, da je prekinil sodelovanje s slovenskim šampionom.

"Edini način, da bi lahko Kristjan napredoval"

"Obveščam vas, da sva se s Kristjanom Čehom odločila za prekinitev strokovnega sodelovanja," je zapisal in dodal, kako je prišlo do razlik v pristopih k metodologiji usposabljanja. Razlike so očitno tako velike in nepremostljive, da skupno sodelovanje ni več mogoče, prav tako ne bi 25-letnemu Slovencu prineslo koristi. In to ravno v najobčutljivejšem obdobju, ko se vneto bliža veliki vrhunec, nastop na olimpijskih igrah v Parizu.

Kristjan Čeh je prejšnji mesec dopolnil 25 let. Njegov osebni rekord znaša 71,86 metra. Največji uspeh je dosegel na SP 2022 v ZDA (Eugene), ko je postal svetovni prvak. Lani je bil na SP 2023 v Budimpešti drugi, v finalu je zaostal le za Švedom Danielom Stahlom, ki ga je prehitel z zadnjim metom. Drugo mesto je osvojil tudi na EP 2022 v Münchnu.   | Foto: Peter Kastelic/AZS Kristjan Čeh je prejšnji mesec dopolnil 25 let. Njegov osebni rekord znaša 71,86 metra. Največji uspeh je dosegel na SP 2022 v ZDA (Eugene), ko je postal svetovni prvak. Lani je bil na SP 2023 v Budimpešti drugi, v finalu je zaostal le za Švedom Danielom Stahlom, ki ga je prehitel z zadnjim metom. Drugo mesto je osvojil tudi na EP 2022 v Münchnu. Foto: Peter Kastelic/AZS

"To je trenutno edini način, da bi lahko Kristjan napredoval. Hvaležen sem mu za čas, ki sva ga preživela skupaj. Želim mu vse najboljše," je še zapisal Kanter. S Čehom, sicer nekdanjim svetovnim prvakom in evropskim podprvakom, je začel sodelovati leta 2022.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gerd Kanter (@gerdkanter)

Zanimivo je, da se najboljši slovenski atlet ni prvič v olimpijskem letu razšel s trenerjem. Tako je bilo tudi leta 2021, tik pred olimpijskimi igrami na Japonskem, na katerih je Čeh osvojil peto mesto. Takrat se je razšel s trenerjem Gorazdom Rajherjem. In razlog? Trener ni želel, da bi na treningih sodelovala Anna Maria Orel, metalka kladiva iz Estonije, tudi Čehovo dekle.

Kristjan Čeh se je na prekinitev sodelovanja z estonskim trenerjem odzval z objavo, na kateri je pod skupno fotografijo zapisal: "Hvala Gerd za vse, kar si me naučil."

Čeh Kanter | Foto: Instagram Foto: Instagram

Kristjan Čeh, Budimpešta 2023
Sportal Kristjan Čeh zmagal v Talinu: Prek 65 m v dvorani je kar OK
Kristjan Čeh SP Budimpešta 2023
Sportal Kristjan Čeh in Nika Milošič športnika Ptuja 2023
Kristjan Čeh
Sportal Kristjan Čeh do prepričljive zmage na dvoranskem mitingu v Berlinu
Jan Oblak Olga Danilović
Sportal Če ni to najlepši dokaz, da ljubezen ne pozna meja?
Ne spreglejte