Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
18. 6. 2011,
12.25

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mitja Kosovelj

Sobota, 18. 6. 2011, 12.25

7 let, 12 mesecev

Kosovelj svetovni prvak, Slovenci drugi

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenski tekač Mitja Kosovelj je zmagovalec 8. svetovnega prvenstva v gorskem maratonu, ki ga je letos prvič gostila Slovenija.

Mitja Kosovelj je po bronu, ki ga je osvojil pred tremi leti v Angliji, tokrat stopil na najvišjo stopničko. Progo, dolgo 37,5 kilometra z vzponoma malo pod vrh Črne prste ter na Porezen, je pretekel v času 3;22:32. Drugo in tretje mesto je odšlo na Škotsko. Drugouvrščeni Thomas Owens je za slovenskim junakom zaostal za več kot štiri minute (3;26:59), tretji pa je bil s časom 3;29:05 komaj 19-letni Robie Simpson.

Kosovelj je praktično vodil skozi celotno tekmo. Po prvem spustu (po 22 km) do najnižje točke v Hudi južni (361 m) je imel okoli minute prednosti, ki pa je do vrha Porezna (1590 m)narasla na štiri. Sledil je še drugi spust v Baško grapo, Kosovelj pa do cilja v Podbrdu, kljub bolečim žuljem ni popuščal ter si pritekel naslov svetovnega prvaka.

''Pripravljen sem bil na trpljenje. Vedel sem, da se tekma praktično začne od Hude južne, tako da sem prvi del tekel po občutku. Nisem se oziral na druge. Vseeno sem si že nabral nekaj prednosti, tako sem vzpon na Porezen začel v svojem ritmu, bal pa sem se, da me bodo ulovili. Zgodilo se je ravno nasprotno, nabral sem si že dodatno prednost. Ko so me obvestili, da imam štiri minute prednosti, sem vedel, da mi bo uspelo,'' je v cilju zadovoljen za Sportal razlagal Kosovelj, ki je že na prvem spustu staknil žulje na petah: ''Zadnji spust sem praktično do cilja tekel po prstih, saj mi je pete povsem olupilo. Spodbuda navijačev je bila fantastična. Že lani na SP na Veliki planini jih je bilo 'ful', tukaj pa je še bolj domač teren, zato je bilo še več poznanih obrazov, ki so navijali zame. Sam pri sebi sem si rekel, da jih ne smem razočarati."

''Najbolj pomembno je, da dobro pripravljenost pokažeš tudi na tekmi. Domač teren je tudi dodatna obremenitev, saj se je od Mitje pričakovala dobra uvrstitev. Tudi sam sem pričakoval uvrstitev med prvih pet, a moramo vedeti, da so tudi konkurenti dobri, tako da se je odlično izteklo in sem seveda zadovoljen,'' pa je dodal oče in trener Edvin Kosovelj, ki še ni odpisal nastopa svojega varovanca na bližnjem evropskem prvenstvu. Odločitev bo padlo, ko bo videl, kakšne posledice bo pustila tekma.

Drugi med slovenskimi tekači je bil Simon Alič na 15. mestu, mesto za njim je v cilj pritekel Peter Lamovec, 19. pa je bil Marjan Zupančič. Slednja sta skupaj s Kosoveljem tvorila slovensko moško reprezentanco, ki je osvojila drugo mesto v ekipni razvrstitvi. Svetovni prvaki so postali Škoti.

Prva ženska v cilju je bila Angležinja Philippa Maddams, ki je progo pretekla v času 4;08:46. Irka Karen Alexander (4;16:21) je bila druga, Angležinja Helen Fines (4:19:14) pa tretja . S 13. mestom je slovenska prvakinja, maraton je štel tudi kot državno prvenstvo, postala Valerija Mrak (4;35:32). ''Prvi trenutek, ko prečkaš cilj, si rečeš 'nikoli več', a verjamem, da bom čez pol ure mislila drugače. Res sem nenormalno utrujena. Vzpon na Porezen mi je bil zelo težak, na spustu pa je šlo,'' je vidno izmučena razlagala Mrakova.

Kosovelj je Sloveniji priboril tretjo posamično medaljo na svetovnih prvenstvih v gorskih maratonih. Sam je pred tremi leti že osvojil bron, Toni Vencelj pa je bil leta 2005 srebrn. Slovenija je v ekipni razvrstitvi na zmagovalni oder stopila prvič.

Ne spreglejte