Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Nedelja,
29. 9. 2013,
8.48

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Berlinski maraton Wilson Kipsang Eliud Kipchoge

Nedelja, 29. 9. 2013, 8.48

7 mesecev

Kipsang s časom 2;03:23 postavil nov svetovni rekord v maratonu!

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kenijski tekač Wilson Kipsang je novi svetovni rekorder v maratonu. Progo v Berlinu je pretekel v času 2;03:23 in najboljšo znamko svojega rojaka popravil za 15 sekund.

Wilson Kipsang je na novinarski konferenci pred tekmo napovedal svetovni rekord, svoje napovedi pa je na dan tekme tudi uresničil. Narekovalci tempa so od samega začetka tekli odločno in tempo je bil ves čas znotraj svetovnega rekorda. Prvo polovico so maratonci pretekli v času 1;01:32, takrat pa je bila v vodilni skupini še sedmerica tekačev. Kipsang je prvič močneje pospešil okoli 32. kilometro, ko je tempo začel popuščati, svetovni rekord pa se je začel oddaljevati. Sledila sta mu lahko le še rojaka Eliud Kipchoge, nekdanji svetovni prvak v teku na 5000 metrov, in mladi 20-letni Geoffrey Kipsang. Štiri kilometre kasneje je bilo jasno, da bo zmagovalec Kipsang, dobitnik bronaste olimpijske medalje in zmagovalec lanskega londonskega maratona. Do danes drugi najhitrejši maratonec vseh časov se je odlepil od zasledovalcev, pospešil tempo in se sam podal v lov za svetovnim rekordom. Na 40. kilometru je bil rekord ponovno v igri, zadnja dva kilometra pa je 31-letni Kenijec pretekel odlično in rekord rojaka Patricka Makaua izboljšal za 15 sekund. Nova rekordna znamka sedaj znaša 2;03:23. To je že šesti moški svetovni rekord postavljen na progi v Berlinu. Kipchoge, ki je nastopil šele na drugem maratonu, je v cilj pritekel kot drugi z odličnim rezultatom 2;04:05, tretje mesto pa je zadržal G. Kipsang, ki je ciljno linijo prečkal v času 2;06:26.

Navdihnil ga je Paul Tergat

"Zelo sem vesel, da sem zmagal in postavil svetovni rekord. Navdih mi je dal rojak Paul Tergat, ki je tu na isti progi svetovni rekord postavil pred desetimi leti. Če bi se še enkrat uspel dobro pripraviti in ne bi bilo vetra, lahko tečem še hitreje. Danes sem se moral boriti z vetrom," je po zmagi dejal Kipsang.

Pri dekletih je boj za zmago potekal med Kenijkama Florence Kiplagat in Sharon Cherop. Na 35. kilometru sta bili še skupaj, potem pa je Kiplagatova prestavila v višjo prestavo in ušla rojakinji. Cilj teči pod 2;20 se ji ni posrečil, tako da se je morala zadovoljiti s časom 2;21:13. Kiplagatova je nekdanja svetovna prvakinja v krosu in polmaratonu.

Ne spreglejte