Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sreda,
12. 4. 2017,
18.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Jani Dvoršak Usain Bolt Peking 2008 doping klenbuterol

Sreda, 12. 4. 2017, 18.10

6 let, 6 mesecev

Kaznovani kanuist, jezen zaradi dvojnih meril, pravico išče na sodišču

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Doping kontrola Peking 2008 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Poljski kanuist Adam Seroczynski od Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) zahteva povračilo škode, ki jo je utrpel zaradi kazni, prejete po dopinškem testu na olimpijskih igrah v Pekingu.

V vzorcu Adama Seroczynskega so našli sledi steroida klenbuterola, zato so ga kaznovali z dvoletno prepovedjo nastopanja, čeprav je kot vzrok navedel uživanje mesa, ki bi lahko vsebovalo prepovedano snov. Ko so isto substanco našli v vzorcih jamajških šprinterjev, odgovorni pri MOK sploh niso sprožili postopka. Poljak je seveda jezen zaradi dvojnih meril in bo pravico iskal na sodišču.

"Vedenje MOK je po mojem mnenju škandalozno. Moj primer ni bil primerno obravnavan, zato se bova z odvetnikom zdaj borila za moje pravice. Dokazati želim, da sem čist. In če bo sodišče dokazalo, da imam prav, bom zagotovo zahteval finančno nadomestilo," je bil jasen Poljak.

Strokovnjaki vse bliže rešitvi

Da v prihodnosti ne bi bilo podobnih zapletov, se že nekaj let trudijo v protidopinškem laboratoriju v Kölnu, kjer razvijajo postopek, ki bi lahko ločil, ali je klenbuterol v telo prišel s hrano ali v obliki zdravil. V laboratoriju so še dodali, da bo ta metoda lahko postala realnost do leta 2018.

Seveda se poraja vprašanje, ali bi v tem primeru še enkrat analizirali vzorce jamajških šprinterjev iz Pekinga, a so za zdaj iz MOK sporočili, da na hipotetična vprašanja ne odgovarjajo.

Jani Dvoršak ne verjame, da bi MOK in WADA zatajila v primeru jamajških šprinterjev, če bi bil sum dovolj utemeljen. | Foto: Peter Kastelic Jani Dvoršak ne verjame, da bi MOK in WADA zatajila v primeru jamajških šprinterjev, če bi bil sum dovolj utemeljen. Foto: Peter Kastelic

Jani Dvoršak: Zagotavljali so, da ni v mesu nobenih substanc

O zadnji dopinški aferi smo se pogovarjali tudi z Janijem Dvoršakom, direktorjem SLOADO. "ARD je s svojim raziskovalnim novinarstvom, ki ga vodi Hajo Seppelt, naredil veliko na tem področju. Protidopinško gibanje brez raziskovalnega novinarstva ne more priti tako daleč le s formalnim delom protidopinških organizacij," je za začetek povedal Dvoršak, nato pa se je dotaknil konkretnega primera: "Primer jamajških šprinterjev je zavit v tančico, ker nimamo ustreznih podatkov. Dejstvo je, da je bil klenbuterol pogosto prisoten pri reji govedi in dokazano je, da lahko preide v telesa športnikov z uživanjem mesnih izdelkov."

Dvoršak je bil na olimpijskih igrah v Pekingu namestnik vodje delegacije in se dobro spominja, da so Kitajci takrat zagotovili popoln nadzor nad vso hrano, ki je bila distribuirana v olimpijski vasi. "Zagotavljali so, da ni v mesu nobenih substanc. Zavedati pa se moramo, da se je tehnologija analiziranja od leta 2008 do leta 2016 bistveno spremenila in so laboratoriji sposobni ugotavljati nižje koncentracije substanc. Osebno sem prepričan, da bi v primeru zadostnega suma MOK in WADA sprožila postopke."

"Usain Bolt je čist in ni razlogov za kakšne drugačne sume"

Sogovornika smo vprašali še, ali je mogoče, da bi katerega od svetovnih superzvezdnikov želeli zaščititi in prikriti njegov pozitiven vzorec.

Usain Bolt Rio | Foto: Reuters Foto: Reuters

"V preteklosti se je to dogajalo, danes ne več. V protidopinški program je vpletenih toliko interesov in sredstev, toliko športnikov, ki podpirajo to zgodbo, da manipulacije v zvezi s tem niso več realnost. Usain Bolt je tak, kot je, čist in ni razlogov za kakšne drugačne sume. Prepričan sem, da ga njegove vzorce velikokrat testirajo, shranjeni so in bodo še analizirani. Čas obračuna, če bo kdaj prišel, bo prišel pozneje," je pogovor sklenil Dvoršak.

Ne spreglejte