Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 7. 2020,
10.37

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

Tek na Šmarno goro Tomo Šarf

Sobota, 11. 7. 2020, 10.37

3 leta, 9 mesecev

Kakšna čast! Tek na Šmarno goro je najboljša gorskotekaška tekma vseh časov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
tek na šmarno goro | Ljubitelji gorskega teka so Tek na Šmarno goro izbrali za naj tek na svetu vseh časov.  | Foto Sportida

Ljubitelji gorskega teka so Tek na Šmarno goro izbrali za naj tek na svetu vseh časov.

Foto: Sportida

Svetovna zveza za gorske teke (WMRA) je v času zatišja na tekmovalnem področju pripravila izbor naj tekov vseh časov. Ljubitelji teka so največ glasov namenili prav slovenskemu Teku na Šmarno goro, ki je v finalu premagal gorski tek K42 Argentina. Tek na Šmarno goro je ena najstarejših tekaških prireditev na Slovenskem lani je praznoval 40. obletnico in eden največjih gorskotekaških dogodkov na svetu.

Šmarna gora je v boju za laskavi naziv ugnala teke na daljše razdalje; na goro Fudži, Sierre Zinal, Three Peaks Race, Kepler Challenge 60k, Mount Kinabalu International Climbathon, Giir Di Mont, Canfranc Canfranc, Jungfrau Marathon, Pikes Peak Marathon, K42 Argentina ter klasične teke La Montee Grand Ballon, Snowdon International, Hochfelln Berglauf, Challenge Stellin, Kitzbühel Hornlauf, Skala Opp, Drei Zinnen, Mount Washington Road Race, Grossglockner Berglauf, Schlickeralm Lauf in Trofeo Vanoni.

Na koncu so se v četrtfinale prebili Sierre Zinal, K42 Argentina, Canfranc Canfranc in Three Peaks Race med dolgimi razdaljami ter Šmarna gora, Mount Washington Road Race, Grossglockner Berglauf in Snowdon International med klasičnimi. Zadnji tekmec ljubljanskih prirediteljev je bil K42 Argentina.

Tek na Šmarno goro je v finalu premagal tek K42 Argentina.  | Foto: Tek na Šmarno goro je v finalu premagal tek K42 Argentina.

"Za vse nas je to res izredno priznanje. Tek gostimo vse od leta 2001, kar 18-krat tudi sklepno tekmo sezone. Ko smo se prijavili, v tej imenitni konkurenci seveda nismo računali na zmago, saj smo imeli uveljavljene in odmevne tekmece. A očitno smo prepričali z organizacijo, gostoljubnostjo, bližino in urejenostjo infrastrukture, pa tudi s progo, ki na 10 km nudi 700 metrov višinske razlike," je za STA povedal Miha Ledinek, ki je že od samega začetka na različne načine vpet v tekmovanje.

Gre za dolgoletnega vodjo gostinskega obrata na Šmarni gori, ki pritrjuje trditvi, da gostilna zaradi lokacije ne potrebuje veliko reklame, pač pa kakovostno in prijazno postrežbo, urejene prostore in okolico ter primerne cene. "Vseeno vsako leto radi pristopimo k temu projektu. Vanj smo praktično vpeti vsi, tudi zaposleni, zato smo tega priznanja še bolj veseli, saj potrjuje, da delamo res dobro," je še dejal.

Pomemben del tekmovanja je tudi njegov idejni oče, sicer tudi dolgoletni vodja te tekaške prireditve Tomo Šarf, eden od dveh uradnih merilcev proge na Ljubljanskem maratonu.

Ljubljanski maraton 2018
Sportal Letošnji ljubljanski maraton, če sploh bo, bo bistveno drugačen

Šarf je organizacijske vajeti tekmovanja, na katerem se amaterji lahko merijo s profesionalci, lani prepustil Maticu Plazniku.

Intervju s Šarfom, ki smo ga pripravili ob jubileju teka na Šmarno goro, si lahko preberete na spodnji povezavi:

tek na šmarno goro
Sportal Kleni možakar v ozadju tekme, na kateri lahko tečete z ramo ob rami s svetovnim prvakom #video
Ne spreglejte