Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 7. 2020,
19.00

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

5

Natisni članek

Ljubljanski maraton

Sreda, 1. 7. 2020, 19.00

3 leta, 10 mesecev

Letošnji ljubljanski maraton, če sploh bo, bo bistveno drugačen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,63

5

Ljubljanski maraton 2018 | Kakšna bo usoda 25. izvedbe Volkswagen Ljubljanskega maratona? Če bo, bo ta bistveno drugačna.  | Foto Vid Ponikvar

Kakšna bo usoda 25. izvedbe Volkswagen Ljubljanskega maratona? Če bo, bo ta bistveno drugačna.

Foto: Vid Ponikvar

25. oktobra 2020 oziroma čez 115 dni bi v Ljubljani morala potekati 25. izvedba Volkswagen Ljubljanskega maratona. Ker zaradi pandemije novega koronavirusa klasičnega tekmovanja zagotovo ne bo, si prireditelji prizadevajo pripraviti vsaj alternativnega, ki pa bo precej drugačen od tistega, ki smo ga poznali. Predstavljamo okviren predlog organizatorjev, ki pa mora pred nadaljnjo proceduro pridobiti še zeleno luč Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Kraljevske razdalje na Ljubljanskem maratonu letos ne bo, ampak bo ta razdalja združena s polmaratonom.  | Foto: Vid Ponikvar Kraljevske razdalje na Ljubljanskem maratonu letos ne bo, ampak bo ta razdalja združena s polmaratonom. Foto: Vid Ponikvar

V skladu s trenutno zdravstveno situacijo, ki pa se spreminja iz dneva v dan, so pri Timingu Ljubljana, ki skupaj z Mestno občino Ljubljana organizira največji slovenski maraton, pripravili podrobno izdelan predlog izvedbe tekmovanja, ki pa je za zdaj zgolj predlog, ki bo moral še skozi kakšno sito, in bo moral počakati še na zeleno luč NIJZ.

  • 42-kilometrske razdalje letos zagotovo ne bo, ampak se bodo tekači lahko merili na skrajšani različici, ki bo združevala razdalji polmaratona in maratona. Trasa bo dolga največ 25 kilometrov.
     
  • Tekači, ki so se prijavili na maraton (42 km - trenutno je prijavljenih 317), se bodo morali odločiti, ali bodo vseeno odtekli krajšo razdaljo ali se bodo nastopu odpovedali.
     
  • Tek na deset kilometrov ostaja na koledarju, s tem, da organizator razmišlja, da bi ta del tekmovanja izpeljal dan pred maratonom, torej v soboto, 24. oktobra 2020.
     
  • Starti bodo potekali po kronometrski logiki – to pomeni, da bodo naenkrat startali samo po štirje tekači.
     
  • Vsak tekač bo ob prejemu štartne številke (organizator jih bo tekačem poslal na dom) dobil tudi natančen čas odhoda oziroma čas, ko se mora zglasiti v startnem boksu, ki se ga bo treba strogo držati, da bo start lahko stekel čim bolj tekoče.
     
  • Naenkrat bo v štartnem boksu največ 50 tekačev.

24. ljubljanski maraton Ljubljana | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

  • Zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom bodo ukinili vse okrepčevalnice ob progi, bo pa nekje med desetim in 15. kilometrom na voljo vodna postaja, kjer si bodo tekači lahko natočili vodo.
     
  • Sejem Tečem EXPO bo letos potekal zgolj v virtualni obliki. Vsi tekaški produkti, ki so jih običajno na Gospodarskem razstavišču prodajali po ugodnejši ceni, bodo s popusti na voljo na spletu.
     
  • Tudi prevzema startnih številk in čipov letos ne bo, ampak jih bodo tekačem poslali po pošti.
     
  • Tekači bodo ob prihodu v cilj prejeli vrečko s sadjem, vodo in energetskim napitkom.  
     
  • Ob prečkanju cilja se bodo morali čim prej umakniti iz ciljnega prostora.
     
  • Otroški in šolski teki za zdaj odpadejo. Na Timingu še čakajo odgovor Zavoda za šport Planica glede prihodnje izvedbe teh programov.  
     
  • Na Timingu Ljubljana bodo v prihodnjem tednu nekoliko spremenili spletno stran, kjer bodo prilagodili razpisne pogoje in kategorije, a še prej morajo odločitev o tem sprejeti na organizacijskem odboru ljubljanskega maratona.
     
  • Pod velikim vprašajem je tudi udeležba tujih tekačev, še posebej iz držav nekdanje Jugoslavije, kjer je trenutna zdravstvena situacija v zvezi s pandemijo kritična. Obstaja celo možnost, da bi bil letošnji ljubljanski maraton obarvan povsem slovensko. Lani je bilo med tekači 27 odstotkov tujcev (8 odstotkov Hrvatov, 6 odstotkov Srbov, 2 odstotka Italijanov in BIH, odstotek Avstrijcev, Nemcev, Britancev, Ukrajincev in Madžarov, 5 odstotkov ostali).

Ljubljanski maraton 2018 | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Zalokar: To je predlog, kakšna bo realnost, ne ve nihče

"To je naš predlog, kaj pa se bo zgodilo v realnosti, ne ve nihče," priznava direktor Timinga Ljubljana Gojko Zalokar.

"Prvi test bo kolesarski maraton Franja, ki ga bodo izpeljali 6. septembra," je dodal.

Tudi ta maraton, prestavljen z junija, bodo namreč pri KD Rog morali izpeljati po prilagojenih in strogo začrtanih smernicah NIJZ.

Letošnji ljubljanski maraton, če ta sploh bo, ne bo označen kot jubilejni 25. ljubljanski maraton, niti ne bo potekal pod blagovno znamko ljubljanski maraton, ampak bodo organizatorji z njim počakali na prihodnje leto.

Številčenje maratonov se namreč po navodilih Mednarodne zveze za maratone in dolge teke (AIMS) prenese na prihodnje leto.

Lani se je nedeljskih tekov v sklopu 24. Ljubljanskega maratona udeležilo skoraj 12.500 tekačev, s sobotnim sporedom otroških in šolskih tekov pa skoraj 20 tisoč. Trenutno je na Ljubljanski maraton prijavljenih nekaj več kot 900 tekačev, največ (445) na polmaratonsko razdaljo.

Letos so organizatorji največjih maratonom izpeljali zgolj tokijskega, pa še to zgolj za peščico elitnih tekačev, vsi ostali so že odpovedani oz. prestavljeni na prihodnje leto.

Ne spreglejte