Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 8. 2015,
14.21

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

atletika svetovno prvenstvo Luka Janežič

Petek, 21. 8. 2015, 14.21

8 let, 3 mesece

Janežič v Pekingu spi na tleh, Mihalinčeva se pripravlja na 100 metrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nedeljo, 23. avgusta, bo na svetovnem prvenstvu v atletiki pet končnih odločitev, prva nastopa pa bosta opravila tudi Luka Janežič in Maja Mihalinec.

Ob 5.10 po slovenskem času bo prvi krog teka na 400 metrov z Luko Janežičem, ob šestih zjutraj pa bo prvi krog tekem na 100 metrov, kjer se bo pomerila Maja Mihalinec.

Ob 2.30 bodo štartali tekmovalci v hitri hoji na 20 kilometrov, ob 12.30 v metu kladiva, ob 13.30 v suvanju krogle in ob 15.15 v teku na 100 metrov. Mnogi pričakujejo novo slavje jamajškega superzveznika Usaina Bolta, ki pa letos ni v formi iz zmagovitih sezon. Sedmerobojke bodo ob 13.40 dvodnevni nastop sklenile s tekom na 800 metrov.

Janežič je povsem sproščen

Devetnajstletni Luka Janežič iz celjskega Kladivarja je najmlajši v tokratni slovenski odpravi. "Še lani nisem pričakoval, da bom nastopil na tem štadionu, danes, ko sem tukaj, je vse malo drugače. Toda štadion je izjemen, ne znam si predstavljati, kako bo, ko bo poln. Noro bo, ampak to me bo še dodatno motiviralo. Zelo sem sproščen, saj je bila moja sezona že do zdaj izjemna, ne glede na to, kaj bi dosegel tu. Če se bom dobro počutil, bom lahko tekel okrog osebnega rekorda, kar bi bilo dovolj za polfinale. Imel sem nekaj težav s hrbtom in ložo, s fizioterapevtom Khalidom Nasifom smo že odpravili veliko in se zdaj že počutim bolje," je dejal Janežič, ki spi na vzmetnici na tleh hotelske sobe.

"Nekdo od treh slovenskih atletov bi moral biti sam v sobi, pa smo se odločili, da bomo skupaj v isti. Eden mora zato spati na tleh in to sem jaz. Sem pa dobro spal in ni nobenih težav. Dobro se razumemo, med nami ni velike razlike v letih, le kdo od drugih je malce bolj izkušen atlet. Smo super družba in res je zelo dobro vzdušje v reprezentanci," je pojasnil Janežič.

Bronast je bil na letošnjem EP za mlajše člane v estonskem Talinu, osebni rekord s 45,44 sekunde pa je dosegel 1. julija letos v Velenju. Tedaj je tudi izpolnil normo za SP v Pekingu in le za stotinko zgrešil državni rekord (45,43), ki ga je Matija Šestak postavil 23. avgusta 1999, ko je tekel v polfinalu na SP v Sevilli.

Mihalinčeva komaj čaka štart

"O pričakovanjih težko kaj rečem. Pred odhodom na SP, ko sem naredila zadnje treninge s trenerjem Srdjanom Djordjevičem, sem tekla najhitreje letos. Trenerja tu sicer žal ni, pomagajo pa mi drugi slovenski trenerji. Večino stvari sem naredila že doma, v četrtek pa sem imela še zadnji težji trening štartov. Zaradi časovne razlike je bilo še malo težje, ker so bile noge težke in trde. Danes pa je bilo že veliko bolje in zdaj komaj čakam, da pridem na štart," je dejala Mihalinčeva.

Petindvajsetletna tekmovalka iz velenjskega kluba se je tako kot Sabina Veit kot zadnja uvrstila med slovenske potnike za SP. Omenjeni pa sta v Mariboru 7. avgusta v teku na 200 metrov ne le izpolnili normi za SP, ampak tudi za olimpijske igre prihodnje leto v Riu de Janeiru.

Mihalinčeva, ki je na 100 metrov za normo zaostala le za stotinko, se je nato po izteku roka razveselila tudi odločitve Mednarodne atletske zveze, saj je bilo na vsem svetu premalo atletinj z normami v njeni disciplini. Glede na lestvico izidov je dobila pravico za še drugi nastop na svojem drugem velikem članskem tekmovanju po lanskem EP v Zürichu.

"To mednarodno lestvico sem ves čas spremljala. Vedela sem, da bo nastopilo 56 atletinj, zato je upanje obstajalo, ves čas sem bila znotraj omenjenega števila in vesela sem, da bom tekla tudi na 100. Že pred sezono sem imela cilj, da na SP nastopim na obeh razdaljah. Za 100 metrov še nimam olimpijske norme in lepo bi se slišalo, če bi jo dosegla na tako izjemnem olimpijskem štadionu, kot je tu in ki prekaša vse, ki sem jih videla do zdaj," je sklenila Mihalinčeva.

Ne spreglejte