Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
3. 8. 2017,
13.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

London 2017 Luka Janežič

Četrtek, 3. 8. 2017, 13.10

6 let, 6 mesecev

Luka Janežič pred svetovnim prvenstvom

Janežič po bolezni: Na štart bom šel le, če se bom dobro počutil

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Luka Janežič EPu23 zlato | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Velik udarec za slovensko atletsko reprezentanco, ki je odpotovala na svetovno prvenstvo v London, je novica, da je slovenski rekorder Luka Janežič kar tri dni preležal v postelji zaradi bolezni, zato je njegov nastop vprašljiv.

Za Luko Janežičem je že zdaj izjemna sezona. V preteklem mesecu je postal evropski prvak za mlajše člane do 23 let, le nekaj dni pozneje pa je na mitingu diamante lige v Monaku še popravil slovenski rekord, ki zdaj znaša 44,84, kar je izjemen dosežek tudi v svetovnem merilu. Tiha želja mladega atleta, da bi se mu ob dobrem teku izšlo tudi za londonski finale, ni bila nerealna. Zdaj pa se je zgodilo to, česar si ni želel prav nihče.

Bolezen ga je za tri položila v posteljo

Luka Janežič pred SP 2017 | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Janežič se je po vrnitvi iz Monaka odpravil na priprave na Rogli, kjer se pripravlja na vsako večje tekmovanje, načrte o mirni pripravi na vrhunec sezone pa mu je prekrižala bolezen.

"Imunski sitem se je sesul, dobil sem vročino, glavobol, prebavne motnje. Jem tudi antibiotike. Škoda, da se je to zgodilo ravno zdaj pred Londonom, a po vseh naporih je bilo to malo tudi pričakovano. Vse skupaj je prišlo za menoj. Preprosto sem se na vseh teh tekmah izčrpal, saj so bile to zelo močne tekme, kjer daš vse od sebe," zdaj razmišlja 21-letni šprinter iz Vodic, ki je tri dni preležal v postelji, a še ni vrgel puške v koruzo.

Je nastop pod vprašajem?

Odločitev o nastopu bo tako padla tik pred zdajci, časa pa ni več veliko, saj so predteki na 400 metrov na sporedu že v soboto. "Vse bomo naredili, da bom do sobote pripravljen. Zadnje dni se bom pripravljal, kot da sem zdrav, potem pa bomo videli. Že na treningu bom vedel, kje sem. Če ne bom stoodstotno pripravljen, ne bom nastopil. Zanesel sem bom na svoje občutke. Po tako konstantni sezoni res ne bi rad na vrhuncu tekel 46,5. Zdaj, ko sem si priboril ime v atletiki, to ne bi imelo smisla," je pred odhodom v britansko prestolnico dejal Janežič in dodal: "Sem še mlad, tako da bo še veliko priložnosti, tudi če se tokrat ne bo izšlo."

V Bydgoszczu je postal evropski prvak do 23 let. | Foto: Getty Images V Bydgoszczu je postal evropski prvak do 23 let. Foto: Getty Images

Že prihodnje leto bo na sporedu evropsko prvenstvo, kjer želi postati tudi članski prvak. Njegovi cilji so povsem upravičeni, saj v London potuje kot drugi najhitrejši Evropejec sezone. Z rezultati, ki jih je dosegel letos, v prihodnosti pričakuje tudi lažji dostop do velikih mitingov, kjer si bo urnik lahko sestavil že vnaprej. "Letos je to bilo videti tako, da sem se ravno vračal domov in sem že prejel klic, da čez dva dni tekmujem na mitingu diamantne lige. Čeprav tekma ni bila v načrtu, se takšni priložnosti ne odpove. Upam, da bom prihodnje leto lahko vnaprej zbiral tekme in bo vse lažje," je za konec še dejal Janežič.

Letošnja svetovna lestvica v teku na 400 metrov:

1. Wayde Van Niekerk (JAR) 43,62
2. Fred Kerley (ZDA) 43,70
3. Isaac Makwala (Boc) 43,84
4. Baboloki Thebe (Boc) 44,02
5. Gil Roberts (ZDA) 44,22
6. Steven Gardiner (Bah) 44,26
7. Wilbert London III (ZDA) 44,47
. Vernon Nowood (ZDA) 44,47*
9. Bryshon Nellum (ZDA) 44,50
10. Tony McQuay (ZDA) 44,51*

18. Kevin Borlee (Bel) 44,79
19. Luka Janežič (Slo) 44,84

*ne bosta nastopila v Londonu

 

Ne spreglejte