Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 5. 2018,
10.41

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

Martina Ratej Luka Janežič

Četrtek, 3. 5. 2018, 10.41

5 let, 11 mesecev

Janežič dobro pripravljen na sezono, a ga ne bo na uvodni diamantni ligi v Dohi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
Luka Janežič EPu23 zlato | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Jutri, v petek popoldne, bo v Dohi uvodni atletski miting diamantne lige v sezoni, na kateri ne bo slovenskih predstavnikov. Luka Janežič v teku na 400 metrov ne bo tekmoval, prav tako ne slovenska rekorderka v metu kopja Martina Ratej, ki pa je že potrdila nastop na naslednji tekmi najvišjih mitingov na svetu v Šanghaju 12. maja.

"Če bi Janežič potoval v Doho, bi izgubil skoraj ves teden treningov, ki je ključen v tem delu leta, saj je naš glavni cilj evropsko prvenstvo avgusta v Berlinu, kjer bo cilj zlata medalja," je napovedal Janežičev trener Rok Predanič. Podobno je igranje Zdravljice v nemški prestolnici napovedal že v Radencih 18. novembra lani, ko je na podelitvi dobil priznanje za najboljšega slovenskega trenerja leta 2017, med atleti sta bila najboljša Janežič in Ratejeva.

"Že v prejšnjih letih so bile vsake priprave boljše kot prejšnje, letos pa so bile še posebej dobre. Zelo sem vesel napredka, ne le Janežiča, ampak tudi drugih iz moje skupine. Napoveduje, da bo iz nje na EP nastopila četverica, poleg Janežiča še Anita Horvat, v teku na 400 metrov še Anej Zupanc ter Kristina Dudek iz Hrvaške, ki se nam je pridružila oktobra lani," je dodal Predanič.

22-letni Janežič in Horvatova sta zelo dobro tekmovala že pozimi in sta oba izboljšala slovenska rekorda na 400 metrov. Janežič je lani osvojil naslov evropskega prvaka do 23 let, predlani je bil polfinalist olimpijskih iger v Riu de Janeiru, peto mesto pa je dosegel leta 2015 na EP v Amsterdamu. Na letošnjem dvoranskem svetovnem prvenstvu marca v Birminghamu v polfinalu dosegel sedmi čas (46,37) in za štiri stotinke zgrešil zaključni nastop najboljše šesterice.

Martina Ratej si želi stopnjevati pripravljenost in izide do evropskega prvenstva. | Foto: Getty Images Martina Ratej si želi stopnjevati pripravljenost in izide do evropskega prvenstva. Foto: Getty Images

36-letna Ratejeva je bila finalistka številnih velikih tekmovanj v dobrem desetletju, v Katarju pa njene discipline ni na programu. Do sobote se bo pripravljala v Medulinu na Hrvaškem, nato pa bo pred odhodom v Šanghaj 9. maja nekaj dni preživela doma.

"Sem zdrava, rezultat je primeren ciklusu, cilj pa je čim daljši met, nekje okrog 63 metrov. S tem bi si zagotovila nastope na naslednjih tekmah diamantne lige. Začela sem nov ciklus vadbe, ki se bo končal pred EP v Berlinu. Želim si stopnjevanje izidov do EP," je povedala Ratejeva.

Sredi marca letos je bila četrta na zimskem evropskem pokalu v metih v Leirii na Portugalskem. "Že tedaj se je poznalo, da pozimi tri tedne zaradi velikih količin snega in mraza ni mogla metati. To se pozna na daljavah, ki jih ta čas dosega na treningih. Diamantna liga v Dohi bo zato na vrsto prišla nekoliko prehitro, vendar je nismo smeli odpovedati, ker bi imela nato zelo otežen ali celo onemogočen nastop na naslednjih mitingih te najvišje serije. Poleti pa računava, da se bo znova gibala v daljavah med 63 in 64 metri," je pojasnil njen trener Lovro Umek.

Ne spreglejte