Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Sobota,
22. 8. 2015,
1.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Žan Rudolf Robert Renner

Sobota, 22. 8. 2015, 1.40

6 let, 7 mesecev

Farah odbil napad Kenijcev, Renner v finalu z novim rekordom, Gatlin hitrejši od Bolta

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Robert Renner je v skoku ob palici preskočil 570 centimetrov, kar je nov državni rekord in Sloveniji priskakal prvi finale. Žan Rudolf je izpadel v teku na 800 metrov.

Svetovno atletsko prvenstvo v Pekingu se je za slovensko reprezentanco začelo odlično, saj je Robert Renner v kvalifikacijah skoka ob palici v prvem poskusu preskočil 570 centimetrov, kar je nov državni rekord in uspešno preskočena norma za finale. Mladega Celjana, ki je letos postal evropski prvak med mlajšimi člani, finalni nastop čaka v ponedeljek ob 13.05 po slovenskem času. Renner je bil na vseh višinah - 540, 555, 565 in 570 centimetrov - uspešen v prvem poskusu.

Žan Rudolf je bil prvi Slovenec, ki se je predstavil v Ptičjem gnezdu, a se mu ni uspelo prebiti v želeni polfinale teka na 800 metrov. V tretji predskupini, kjer je bil najhitrejši Bošnjak Amel Tuka, ki drži najboljši izid sezone na svetu, je bil s časom 1:47,24 šesti. Skupno je zasedel 17. mesto med 44 tekmovalci in polfinale zgrešil za 21 stotink.

Kenijci so poskušali, a se Farah ni dal

Vrhunec prvega dne je bil moški finalni tek na 10.000 metrov. Mo Farah je branil naslov iz Moskve, zato je bil glavna tarča kenijske falange, ki ga je poskušala streti z hitrim narekovanjem tempa. A Britanec se ni pustil in je brez težav sledil Kenijcu Geoffreyju Kamwororju, ki je diktiral oster tempo v drugi polovici, tako da je o zmagovalcu odločal šprint v zadnje krogu.

Čeprav se je 350 metrov pred ciljem Farah spotaknil in se komaj obdržal na nogah, ga to ni zmedlo in je še enkrat dokazal, da je v zaključku nepremagljiv. Kenijci so se morali zadovoljiti z drugim, tretjim in četrtim mestom, Britančev trening partner Galen Rupp, olimpijski podprvak iz Londona, pa je bil nekoliko razočaran na petem mestu. Farah je osvojil že četrto zlato medaljo na svetovnih prvenstvih.

Popoln polom favoritov, Eritrejec najmlajši svetovni prvak

Letošnje svetovno prvenstvo se je začelo s presenečenjem, saj je maratonski zmagovalec postal komaj 19-letni Eritrejec Ghirmay Ghebreslassie, ki je ciljno črto v Ptičjem gnezdu prečkal v času 2;12:27. Srebro je osvojil Etiopijec Yemane Tsegay, bron pa Ugandec Munyo Solomon Mutai. Vročina in visoka vlažnost v kitajski prestolnici sta terjala številne odstope.

Pred štartom se je govorilo zgolj o dveh favoritih za zmago, svetovnemu rekorderju Dennisu Kimettu in tretjemu najhitrejšemu maratoncu vseh časov Wilsonu Kipsangu, a sta Kenijca doživela polom. Kmalu po polovici proge nista mogla več slediti vodilnim, oba pa sta preizkušnjo predčasno končala. Edini od Kenijcev, ki je pritekel do cilja, je bil Mark Korir na 22. mestu.

Olimpijski prvak in zdaj že nekdanji svetovni prvak Stephen Kiprotich je končal na šestem mestu in tako ni uspel ubraniti naslova, še eden izmed favoritov, Etiopijec Lelisa Desisa pa je bil sedmi.

Prvi dan tekmovanj v Ptičjem gnezdu, ki je leta 2008 gostilo že olimpijske igre, je postregel s tremi končnimi odločitvami: poleg tekačev so se za medalje udarile še tekmovalke v suvanju krogle.

Ob odsotnosti štirikratne zaporedne svetovne prvakinje, Novozelandke Valerie Adams, je zmagala Christina Schwanitz, ki je kroglo sunila 20,37 metra daleč. Nemka je postala prva v zgodovini svoje discipline, ki je leto dni po osvojenem evropskem naslovu postala tudi svetovna prvakinja.

Ne spreglejte