Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 9. 2015,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

diamantna liga Bruselj

Petek, 11. 9. 2015, 18.40

8 let

Diamanti so podeljeni, Lavillenie ga je osvojil šestič zapored

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bruseljski atletski spektakel je postregel s še preostalimi 16 zmagovalci letošnje diamantne lige. Slovencev v belgijski prestolnici ni bilo.

Justin Gatlin se je moral v teku na 100 metrov precej potruditi za zmago. Po porazu na svetovnem prvenstvu, kjer ga je dvakrat ugnal Jamajčan Usain Bolt, očitno ni več tako suveren kot v dozdajšnjem delu sezone. Slavil je s časom 9,98, enak čas pa je dosegel tudi Katarec Femi Ogunode in šele fotofiniš je odločil v prid Američana. Francoz Jimmy Vicaut je na tretjem mestu za sotekmovalcema zaostal stotinko sekunde (9,99).

Gatlin je bil sprva tudi na štartni listi teka na 200 metrov, a je po zmagi na krajši razdalji svoj nastop odpovedal. Tega ni storil Ogunode, ki je po drugem mestu na krajši razdalji s časom 19,97 dobil obračun v teku na pol štadionska kroga in postavil azijski rekord.

V teku na 800 metrov je slavil svetovni podprvak Adam Kszczot (1:45,12). V ciljni ravnini je bil močnejši od olimpijskega podprvaka Nijela Amosa iz Bocvane (1:45,25), ki je osvojil diamantni pokal, in odkritja letošnje sezone Amela Tuke iz Bosne in Hercegovine (1:45,45).

Etiopskega najstnika si gre zapomniti Yomif Kejelcha ima komaj 18 let, na nedavnem svetomnem prvenstvu v Pekingu je za las zgrešil zmagovalne stopničke, tokrat pa si je z zmago v teku na 5000 metrov pritekel tudi diamantni pokal in 40.000 ameriških dolarjev nagrade. S časom 12:53,98 je postavil najboljši izid sezone na svetu, v ciljnem šprintu pa je ugnal svojega bolj izkušenega rojaka Hagosa Gebrhiwota (12:54,70).

Francoski zvezdnik ostaja eden in edini

Renaud Lavillenie si je z zmago v skoku ob palici, preskočil je 595 centimetrov, zagotovil diamantni pokal, in sicer že šestega zapored. Je edini atlet, ki mu je uspelo slaviti prav v vseh sezonah, odkar je bila uvedena diamantna liga.

V suvanju krogle sta se za diamantni pokal borila svetovni prvak Joe Kovacs in svetovni podprvak David Storl. Pred mitingom sta imela oba po 14 točk. A nihče od njiju ni zmagal, saj je kroglo najdlje sunil mladi Novozelandec Tom Walsh (21,39 m). Ameriški orjak Kovacs je bil tretji in je prejel dve točki, kar je zadoščalo za skupno zmago, saj je bil Nemec Storl četrti in je na zadnji postaji ostal praznih rok.

Finec Tero Pitkämäki si je z zmago na zadnjem mitingu sezone zagotovil tudi skupno zmagoslavje. Nekdanji svetovni prvek je kopje vrgel 87,37 metra. Čeh , ki bi mu za skupno zmago zadoščalo že tretje mesto, je bil šele šesti (82,30 m). S četrtim mestom je nekoliko razočaral tudi svetovni prvak, Kenijec Julius Yego (83,82 m).

Nizozemka hitrejša tudi od aktualne trikratne olimpijske prvakinje

Svetovna prvakinja v teku na 200 metrov Dafne Schippers je v izjemni formi. Nizozemka je na omenjeni razdalji v neposrednem dvoboju premagala simpatično Američanko Allyson Felix, sicer svetovno prvakinjo v teku na 400 metrov. Schippersova je slavila s časom 22,12, diamantni pokal v tej disciplini pa bo romal v roke olimpijske prvakinje Felixove, ki je bila druga s časom 22,22.

V teku na miljo je Nizozemka Sifan Hassan napovedala lov na svetovni rekord. Tek je bil res izjemno hiter, na koncu pa je bila od Hassanove močnejša Kenijka Faith Kipyegon, ki je s časom 4:16,71 postavila četrti najhitrejši čas v zgodovini.

Na tretje mesto večne lestvice pa se je v teku na 3000 metrov z zaprekami povzpela Maročanka Habiba Ghribi, ki je slavila s časom 9:05,36, kar je tudi nov afriški rekord.

Kolumbijka Caterine Ibargüen ostaja nepremagljiva v troskoku. S 14,60 metra je osvojila novo zmago in potrdila tudi skupno zmago diamantne lige, ki si jo je zagotovila že pred zadnjim mitingom.

Sandra Perković je še enkrat dokazala, da je najboljša metalka diska zadnjega obdobja in da je bil poraz na svetovnem prvenstvu zgolj posledica slabšega dne. V Bruslju je namreč z metom dolgim 67,50 metra prepričljivo ugnala svetovno prvakinjo Kubanko Denio Caballero (65,77 m) in se veselila četrte zaporedne zmage v skupnem seštevku diamantne lige.

Ne spreglejte