Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Petek,
11. 9. 2015,
15.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

diamantna liga Bruselj finale

Petek, 11. 9. 2015, 15.37

8 let

Delijo se še zadnji diamantni pokali, v Bruslju tudi lov na svetovni rekord

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes bo v Bruslju potekal zadnji miting letošnje diamantne lige. Razdeljenih bo še preostalih 16 diamantnih pokalov, v mnogih disciplinah pa je še vse odprto. Slovencev na mitingu ne bo.

Letošnja diamantna liga se je začela 15. maja z mitingom v Dohi, atletska karavana pa je po 13 postajah prispela v belgijsko prestolnico, kjer bodo danes zvečer še zadnjič letos pomerili najboljši atleti in atletinje. Polovica diamantnih pokalov in denarnih nagrad v vrednosti 40.000 ameriških dolarjev je bilo podeljenih že v Zürichu pretekli teden, ostalih 16 zmagovalcev pa bo znanih danes.

Tri zmagovalke že znane

Hrvaška metalka diska Sandra Perković, nizozemska tekačica na 1500 metrov Sifan Hassan in kolumbijska troskokašica Catherine Ibargüen so si diamantne pokale zagotovile že pred finalnim mitingov, pogoj za zmago je le njihov nastop v Bruslju. Nobena od njih pa se bržkone ne bo zadovoljila zgolj z nastopom, saj se vsaka želi posloviti z zmago.

Hassanova je celo napovedala napad na svetovni rekord v teku na eno miljo. Njena ekipa je v ta namen prosila organizatorje, da se namesto teka na 1500 metrov v program uvrsti tek na omenjeni razdalji, Belgijci pa so ji ugodili. Svetovni rekord s časom 4:12,56 od leta 1996 drži Rusinja Svetlana Masterkova.

Lavillenie po šesti pokal

Edini atlet, ki je do zdaj osvojil vseh pet diamantnih pokalov, je Francoz Renaud Lavillenie. V Pekingu je razočaran ostal brez zmage, slednja pa mu ob neugodnem razpletu lahko spolzi iz rok tudi v diamantni ligi. Grk Konstantinos Filippidis za njim zaostaja tri točke, kar pomeni, da ga mora Francoz premagati, reši pa ga tudi tretje mesto v primeru, da je Grk drugi. Če je slabši kot drugi, je Lavillenie avtomatično skupni zmagovalec.

Zelo zanimivo bo tudi v troskoku, kjer se bosta udarila velika rivala letošnje sezone Američan Christian Taylor in Kubanec Pedro Pablo Pichardo. Kdor bo zmagal v Bruslju, bo tudi zmagovalec diamantne lige. Podobna zgodba je tudi v moškem suvanju krogle, kjer se bosta za zmago udarila svetovni prvak, Američan Joe Kovacs, in svetovni podprvak Nemec David Storl.

Diamantni pokal na 5000 m lahko osvoji vsak, ki bo nastopil

Izredno zanimivo bo v moškem teku na 5000 metrov, kjer je na vsakem od dozdajšnjih šestih mitingov sezone zmagal nekdo drug. In ker nihče še ni zbral osem točk, v finalu pa so točke dvoje (zmaga 8 točk, drugo mesto 4 točke in tretje 2 točki), kar pomeni, da teoretično lahko skupno zmago osvoji prav vsak s štartne liste. Favoriti so sicer Kenijci Thomas Longosiwa, Caleb Ndiku in Isiah Koech ter Etiopica Hagos Gebrhiwet in mladi Yomif Kejelcha. Prav slednji je trenutni vodilni s šest točkami. S tekom na 5000 metrov se bo tudi končal bruseljski miting in s tem letošnja serija najmočnejših mitingov na svetu.

Ne spreglejte