Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Kastelic

Četrtek,
12. 3. 2015,
22.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matija Kranjc kopje

Četrtek, 12. 3. 2015, 22.18

8 let

Čim prej si želi norme, ki bi mu prinesla mir in odprla vrata na močne mitinge

Peter Kastelic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Matija Kranjc bo eden izmed slovenskih adutov za visoka mesta na zimskem evropskem pokalu v metih, ki bo konec tedna na Portugalskem. Slovenski rekorder že razmišlja tudi o poletni sezoni.

Matija Kranjc je slovenski rekorder v metu kopja. Svoj najboljši dosežek 80,46 metra je dosegel lani v kvalifikacijah evropskega prvenstva v Zürichu. Kljub temu z lanskimi daljavami ni bil povsem zadovoljen, letos želi pokazati še veliko več. "Čeprav bo slišati čudno, z lanskimi meti nisem bil zadovoljen. Pripravljen sem bil bistveno bolje, a sem imel na več kot polovici tekme dvomljive vremenske pogoje," je dejal 30-letni Ljubljančan, ki v portugalsko Leirio ne potuje povsem zdrav.

Komolec mu je nekoliko prekrižal načrte

Kranjc je čez zimo dobro treniral in že na uvodni tekmi je želel to dokazati, a mu jo je zagodla poškodba komolca, zaradi katere njegovo kopje občasno počiva v kotu.

"Gre za klasično poškodbo komolca, ki se mi občasno pojavi. Omejuje me tako, da kopja ne morem metati večkrat na teden. Ne gre pa za hujšo poškodbo, tako da bom normalno nastopil. Težko pa daš od sebe 100 odstotkov, saj obstaja določena zavora v izogib kakšni resnejši poškodbi. Na Portugalskem bo toplo, tako da bo roka v redu in bom lahko dobro metal. Kljub težavam s komolcem bi kopje moralo leteti okoli 77 metrov," je povedal Kranjc, ki je čez zimo treniral v domačih krajih: "Načeloma imam v Ljubljani dobre pogoje, čeprav bi bilo mogoče kakšno stvar urediti. Če bi želel trenirati v toplejših krajih, pa bi moral imeti za priprave malo drugačen proračun."

Čim prej do norme, ki je precej zaostrena

Glavni cilj poletne sezone je tudi za Kranjca svetovno prvenstvo v Pekingu, a za nastop na Kitajskem bo treba precej popraviti državni rekord, saj norma znaša 82 metrov.

"Tega dosežka sem sposoben. Normo želim čim prej doseči, saj bi se rad v miru pripravil na prvenstvo, ki je razmeroma pozno – šele konec avgusta. Načrt je, da se po zimskem pokalu čim prej pozdravim, potem pa čim prej v lov za normo. Če imaš dober rezultat, je tudi lažje priti na večje mitinge. Težko je priti zraven, a potrebujem takšne izkušnje. Vajen sem nastopati na mitingih, kjer je konkurenca od pet do deset metrov krajša od mene, lepo bi pa bilo, da bi imel več tekem, kjer me konkurenca premaga. Tako se tudi znebiš treme. Čeprav s tem na velikih tekmah nimam težav, pa škoditi zagotovo ne more," je pogovor sklenil naš najboljši metalec kopja.

Ne spreglejte